Casă și grădinăPlante de apartament cu flori colorate - Strelitzia (Pasărea paradisului), una dintre...

Plante de apartament cu flori colorate – Strelitzia (Pasărea paradisului), una dintre cele mai cunoscute flori tropicale

Ruda de gradul doi a bananei, planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) este una dintre cele mai cunoscute flori tropicale, popularitatea sa fiind extrem de mare, datorita aspectului spectaculos, de cap delicat de pasare. Strelitzia este o planta viguroasa, care va creste  repede in interiorul locuintei.

Poate fi mutata si in exterior (pe terasa sau in gradina), pe toata perioada verii, ceea ce ii va spori ritmul de dezvoltare. Cunoscute, pana in prezent, sunt patru specii de Strelitzia, toate perene si originare din Africa de Sud, dar doar una dintre acestea este crescuta ca planta de interior – Strelitzia reginae, cu frunze mari, care pot ajunge pana la 20- 25 de centimetri.

Cultivare si ingrijire

Cand achizitionezi planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) este important sa alegi una sanatoasa, cu frunze viu colorate, fara pete sau urme de insecte. Pentru a se dezvolta luxuriant, planta are nevoie de lumina puternica, pe toata durata zilei, motiv pentru care, crescuta in interior, va trebui pozitionata in preajma ferestrelor mari (de preferinta, orientate spre est sau sud) si in camere bine luminate. Daca o vei planta in gradina, ai grija sa ii asiguri mult loc pentru crestere, pentru ca, in acest fel, va inflori mai des.

Din punctul de vedere al solului, planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) are nevoie de un  pamant de tip mixt, bogat in nutrienti si cu o mare capacitate de drenare, umed pe toata durata anului, exceptie facand perioada noiembrie – februarie. Este important sa eviti baltirea apei in ghiveci, pentru ca radacinile vor putrezi. Adauga un ingrasamant lichid, diluat in apa de udare, de doua ori pe luna, din primavara si pana la inceputul toamnei.

Se recomanda un fertilizator care contine procente egale de azot, fosfor si potasiu. Ca temperatura de crestere, aceasta planta se dezvolta perfect la peste 23 de grade Celsius. Se va pastra o temperatura ridicata (in jur de 20 de grade Celsius) si in timpul iernii, pentru ca Pasarea paradisului este putin toleranta la frig.

Inflorire

Planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) infloreste, de regula, iarna tarziu sau la inceput de primavara. Daca este tinuta in conditii optime de crestere, poate inflori chiar de mai multe ori pe an. Floarea, inconfundabila, este o combinatie de portocaliu, galben si albastru, intr-o singura inflorescenta, de forma unei pasari cu aripile desfacute, in zbor sau, in functie de imaginatia celui care priveste, ca un cap de pasare. Chiar daca planta face parte din aceeasi familie cu bananele, Strelitziaceae, nu are ramuri lemnoase, ci doar frunze ca niste sulite, de mari dimensiuni, putand ajunge pana la 40-50 de centimetri, daca ii oferi spatiul necesar.

Strelitzia
Strelitzia

Pentru a putea inflori, planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) trebuie sa ajunga la maturitate, adica dupa minimum cinci ani, de aceea va trebui sa te inarmezi cu ceva rabdare (merita, insa, asteptarea). Fiecare floare rezista, in medie, o saptamana, dar planta infloreste succesiv, asa ca te vei putea bucura de aceste minunate flori, odata aparute, pentru o lunga perioada de timp.

Inmultirea

Inmultirea Strelitziei se face prin seminte sau prin diviziune. Cea mai usoara modalitate este, evident, cea prin divizarea plantei mama, primavara. Este indicat ca inmultirea, in acest fel, sa nu se faca decat daca este absolut necesara, pentru ca este posibl ca planta, foarte sensibila, sa nu mai infloreasca o perioada de cativa ani dupa replantare. Acesta este si motivul pentru care inmultirea se va face doar in momentul in care planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) trebuie replantata intr-un ghiveci mai mare, pentru a nu o deranja suplimentar.

Daunatori si greseli de cultivare

Rareori, Strelitzia este atacata de cosenile sau de purici, care pot fi usor combatuti cu insecticid. Ea insasi poate deveni o problema, fiind o planta extrem de invaziva. Daca este plantata in gradina, trebuie sa se evite zonele din apropierea fundatiei casei, pentru ca radacinile patrund usor pe sub aceasta, slabind-o.

Speciile cunoscute de Strelitzia sunt:

Strelitzia Alba (Pasarea paradisului alba) – are aspect de copac, neputand fi crescuta in interior, pentru ca, la maturitate, poate atinge dimensiuni impresionante, de pana la 10 metri.

Strelitzia Caudata (Banana de desert africana) – un specimen de mari dimensiuni, care se gaseste foarte greu.

Planta de apartament – Strelitzia (Pasarea paradisului) sau Strelitzia Reginae, planta care poate fi cultivata in interior, dar care necesita rabdare pentru ca va inflori dupa aproximativ cinci – sase ani.

Strelitzia Juncea – planta cu un ritm de crestere foarte lent, dar care, spre deosebire de celelalte specii, poate tolera si temperaturi la limita cu inghetul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Strelitzia este una din cele mai cunoscute plante din intreaga lume. Forma unica a florilor este asociata cu pasarea paradisului, datorita culorilor vii, portocaliu si albastru. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.