Dintre metodele de vanatoare a ratelor salbatice, cel mai mult se practica vanatoarea la pasaj, care are loc, de obicei, seara, la chematoare. Este foarte important ca pe toata durata folosirii chematorii, vanatorii sa nu se miste deloc, intrucat, in caz contrar, ratele nu se vor apropia de acesta si de sunetele emise de instrument. De obicei, dureaza cateva minute bune pana cand pasarile raspund chemarii si isi fac curaj sa vina sa cerceteze zona de unde aud zgomotele.
De asemenea, foarte des se utilizeaza si atrapele pentru atragerea ratelor, deoarece acestea confera siguranta vanatului. Este indicat sa se aiba foarte mare grija in legatura cu pozitionarea atrapelor.
Cel mai bine este ca ele sa se puna in grupuri asezate, cu fata in directia vantului, pentru ca astfel pasarile se vor simti mai in siguranta si mai in largul lor. De regula, vanatorii cu experienta prefera locurile cu apa mica, insa bogata in ceea ce priveste vegetatia de suprafata, insa aceasta nu este o regula general valabila.
In ceea ce priveste pasajul de seara, atrapele se pun in locurile luminate de pe apa, pentru ca vanatorii sa poate tinti avand o vizibilitate mult mai buna. Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca atrapele sunt ancorate de cele mai multe ori de stuf ori de vegetatia de pe malul lacului. De regula se utilizeaza o rola de ata foarte rezistenta sau niste greutati asezate de partea din spate a atrapelor.
Unii vanatori carora le plac provocarile aleg sa vaneze ratele salbatice in conditii de vant puternic. In aceste circumstante, pasarile cauta neincetat locuri mai linsitite, unde zgomotele produse de vant nu sunt foarte intense. Vanatorii mizeaza pe intuitia lor si incearca sa-si dea seama care vor fi aceste locuri alese de rate. Astfel, daca intuitia nu-i insala, atunci vor avea foarte mari sanse sa aiba o vanatoare reusita, intrucat pasarile sunt mult mai putin prevazatoare de indata ce si-au gasit o zona de pe lac unde se simt in siguranta si ferite de catre intemperiile naturii.
Pe langa vanatoarea la pasaj, o alta tehnica folosita este si vanatoarea la picior. Aceasta se practica de-al ungul baltilor si a canalelor. Este indicat sa se pozitioneze doi vanatori de o parte si de alta. Desi vanatoarea la picior nu este la fel de fructoasa ca cea la pasaj, ea nu este nici foarte nesatisfacatoare.
In ceea ce priveste rasele de caini cele mai utilizate pentru vanarea ratelor salbatice, se stie ca labradorii si retrieverii sunt cei mai potriviti, asta deoarece ei rezista cu usurinta la temperaturi mici ale apei. In tara noastra, perioada de vanatoare a ratelor salbatice se incadreaza intre 1 septembrie si 28 februarie.
Armele de vanatoare utilizate pot avea un calibru intre 12 si 20. Cu toate acestea, este recomandat sa se foloseasca una cu un calibru cat mai mic, de regula de 12, intrucat aceasat are o bataie mai lunga.
Vanatoarea ratelor salbatice este preferata de catre multi dintre vanatori deoarece este foarte distractiva si prezinta cateva avantaje. Pe langa aspectul culinar, cu ajutorul penelor acestor pasari se pot face muste artificiale. Totusi, pentru a avea succes, trebuie sa alegeti zone cu vegetatie abundenta, care sa va ofere locuri de ascunzatoare pentru a nu fi vazuti. De asemenea, trebuie sa stiti si faptul ca nu este bine sa mergeti in aceleasi zone pentru mai mult de doua zile la rand, intrucat numarul de pasari va fi considerabil mai redus.
Cu toate ca necesita foarte multa rabdare, de indata ce veti capata putina experienta, va veti bucura la maxim de acest tip de vanatoare.