Timp liberSportul de iarnă Skijoring - pasiune sau sport extrem?

Sportul de iarnă Skijoring – pasiune sau sport extrem?

Skijoring reprezinta un sport de iarna si in acelasi timp o pasiune nu prea cunoscuta, cel putin nu pe teritoriul tarii noastre.

Ce este skijoring-ul?

Skijoring-ul nu este o pasiune foarte usoara, insa poate fi extrem de captivanta. Ce este, de fapt, skijoring? Ei bine, in primul rand, skijoring-ul este un sport de iarna care presupune ca o persoana aflata pe skiuri sa fie trasa de catre un caine sau un cal. Din acest motiv, skijoring-ul este o pasiune care poate fi imbratisata cu mult succes de catre persoanele care detin un animal de companie capabil sa traga la ham. Nimic nu pare a fi mai placut decat sa realizezi o activitate alaturi de animalul de companie atat de indragit.

Chiar daca pe teritoriul nostru skijoring-ul nu este o activitate prea des intalnita, fiind practicata poate inconstient de catre tineri in cautare de aventuri “urbane” care profita de perechea de skiuri pe care o detin si de bunavointa unui amic detinator de masina care se ofera sa il traga pe tanarul aventurier cu skiurile prin parcare, acesta este practicat si de catre cei care detin caini care pot trage la ham.

Skijoring-ul este un sport cu o istorie destul de indelungata, iar numele provine din limba norvegiana “skikjøring” care inseamna “a merge cu ajutorul skiurilor”. Se poate spune ca skijoring-ul a inceput sa fie practicat inca de la aparitia “skiurilor”. In regiunile in care zapada era foarte abundenta, oamenii au observat ca se pot deplasa mai usor daca isi leaga doua bucati de lemn de incaltaminte. Din ce in ce mai multe persoane au inceput sa recurga la aceasta metoda. Treptat, oamenii au realizat ca ajutorul cainilor este binevenit in numeroase domenii, si asa a luat nastere skijoring-ul.

Chiar daca exista si situatii in care skiorul este tras de un cal, mult mai frecvente sunt cele in care cainele este companionul ideal pentru o astfel de activitate. Skijoring-ul este o pasiune deosebita, relaxanta si chiar daca este si costisitoare, este si plina de satisfactii. Cei mai multi dintre pasionatii de skijoring participa si la competitii.

In skijoring, relatia dintre persoana si caine este foarte importanta. Aceasta pasiune este influentata intr-o foarte mare masura de caracterul cainelui, de energia sa debordanta, de persoanlitatea acestuia si de relatia sa cu stapanul. Este foarte adevarat ca foarte multi caini pot fi inhamati, dar nu toti pot practica skijoring-ul. Cei mai potriviti caini pentru aceasta activitate sunt cainii foarte energici, atletici, carora le plac competitiile si care iubesc sa isi petreaca timpul in zapada.

Skijoring

Dintre rasele potrivite pentru acest hobby deosebit amintim Husky Siberian, Malamut de Alaska, Samoyede, Pointer, Setter, Labrador, Golden Retriever, Amstaf. Insa nu este neaparata nevoie ca micii companioni patrupezi sa faca parte din rase consacrate pentru a putea practica acest minunat sport sau pentru a lua parte la competitii.

Pe langa faptul ca skijoring-ul este o pasiune relaxanta si antrenanta pentru oameni, cu siguranta este un perfect exercitiu si pentru prietenii patrupezi, reprezentand o minunata forma de a face miscare si de a-si consuma energia. Dupa cum am spus si anterior, skijoring-ul este o pasiune oarecum costisitoare, insa investitia este de durata.

De ce aveti nevoie pentru a practica skijoring?

In primul rand, dupa cum indica si numele, pentru a practica acest sport, pasionatii vor avea nevoie de un intreg echipament de ski, care include atat ski-urile, claparii, legaturile si betele, cat si un costum adecvat. Atat prietenul necunvantator, cat si skiorul vor avea nevoie de un ham. Persoanele pot folosi hamuri pe care le folosesc alpinistii sportivi deoarece sunt foarte comode. In ceea ce priveste hamul cainelui, este de preferat sa se foloseasca un ham special pentru cursele de atelaje, deoarece acesta este, de asemenea, mai comod.

Pe langa aceste elemente, trebuie sa existe si elementul de legatura dintre hamul persoanei si cel al cainelui, cu ajutorul caruia cainele isi va putea trage stapanul. Acesta poate fi reprezentat de o bucata de coarda sau de cordelina, lunga de aproximativ 1,5 m. In cazul in care sunt utilizati 2 caini coarda trebuie sa fie mai lunga. Si, bineinteles, elementul cel mai important este… zapada. Skijoring-ul, spre deosebire de ski, se practica intr-o zona intinsa, nu pe o partie.

Dupa cum am mentionat si anterior, relatia dintre caine si stapan este mai mult decat importanta. In aceasta pasiune comenzile nu isi au rostul. Skiorul este cel care stabileste traseul, iar cainele va trage in directia indicata de catre skior.

Competiile de skijoring sunt mult mai frecvente in tarile nordice si in tarile cu o bogata traditie in privinta sporturilor de iarna. Aceste curse reprezinta o adevarata provocare atat pentru pasionati, cat si pentru caini. Cursele se intind pe lungimi diferite. Pentru a avea succes in cadrul acestor curse, pasionatii de skijoring trebuie sa isi depaseasca adversarii fara a se lovi de acestia.

Asadar, pentru cei care sunt pasioanti de ski si au un animal de companie energic, insa nu pot imparti aceasta pasiune cu el, ar fi o idee foarte interesanta sa incerce aceasta noua activitate pe care o pot desfasura impreuna cu animalul de companie si cu prietenii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.