Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului), combinația de simplitate și...

Plante de apartament decorative – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului), combinația de simplitate și eleganță

Putine flori se pot compara in frumusete cu planta de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului), combinatie de simplitate  si de eleganta, la care se adauga, in cele mai multe cazuri, albul stralucitor sau, cand este vorba de hibrizi, culori deosebite, rosu intens (Zantedeschia Black Star), alb cu irizatii roz (Zantedeschia Rehmanii), un portocaliu incredibil (Zantedeschia Orange), magenta (Zantedeschia purple Sensation) etc., pe fondul de un verde intens al frunzelor mari.

Planta provine din Africa de Sud (si nu din Etiopia, asa cum indica denumirea stiintifica), dar astazi este naturalizata in nenumarate regiuni calde din intreaga lume. Floricultorii o numesc “rodul alb al pamantului”, ceea ce ar putea avea legatura cu legenda care spune ca florile Calei sunt lacrimile Evei, alungata din rai. Este o floare utilizata frecvent in buchetele de mireasa sau in alte decoratiuni, mai ales in cele care tin de ceremonialurile religioase.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) sau Aethiopica Childsiana este o planta care creste in conditii de umezeala constanta. Dintr-un rizom care trebuie asezat cu varfurile de crestere indrepate in sus, ingropat la o adancime de aproximativ 10 centimetri, se dezvolta micile radacini. Rizomii plantei de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) se planteaza in perioada de primavara, cat afara este cald, pentru ca cel mai mare rau ce li se poate intampla acestora este combinatia de frig si umezeala, care va duce la aparitia putregaiului.

Din punctul de vedere al solului de crestere, Zantedeschia Aethiopica are nevoie de un sol acid, cu un pH intre 6 si 6.5. Calele colorate prefera solurile nisipoase si bine drenate. Ca temperatura de crestere, planta va avea nevoie de maximum 18 grade in timpul zilei si pana la 13 grade in timpul noptii.

Vara, daca ghivecele sunt tinute in exterior, este bine ca planta sa fie asezata in locuri mai racoroase. La peste 20 de grade, florile se trec foarte repede si frunzele se pot usca. Cresterea frunzelor se poate sustine si cu un ingrasamant lichid administrat de doua ori pe luna, iar in timpul infloritului, saptamanal.

Inflorire

Floarea plantei de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) este alcatuita din doua componente – spadicele (inflorescenta), mica membrana ce iese din partea de mijloc si partea colorata sau alba ce infasoara spadicele. Floarea rezista pentru o perioada foarte mare atat pe planta in sine, cat si in vaza de flori, atat timp cat apa este schimbata zilnic. Ca sa poti pastra floarea pentru o perioada mai lunga, poti adauga in apa din vaza, o lingura de zahar, o lingurita de apret facut in casa sau doua lingurite de zeama de lamaie si apa calduta in completare.

Plante de apartament decorative - Zantedeschia aethiopica (Cala Coada-zmeului), combinația de simplitate și eleganță

In gradina, cand floarea va incepe sa se inchida si sa isi piarda din stralucire, se poate indeparta, pentru a nu solicita foarte mult rezervele plantei. In mediul natural, Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) creste in regiuni cu pamantul foarte umed, care, in perioada de vara trece prin perioade de seceta. Atunci planta isi pierde frunzele si intra in perioada de repaus.

Un astfel de ciclu vegetativ trebuie respectat si cand planta este cultivata in ghiveci, in interior. De regula, planta de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) infloreste toamna, iarna si spre primavara si trebuie lasata sa se odihneasca vara, rastimp in care nu se va mai uda. Daca ii asiguram o asemenea ciclicitate, planta va trai multi ani si va inflori din ce in ce mai abundent.

Inmultire

O modalitate simpla de inmultire a plantei de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) este prin divizarea rizomilor, la inceputul unui nou ciclu vegetativ.

Daunatori si erori de ingrijire

Calele pot fi atacate de paduchii de plante si de paianjenii rosii, care trebuie combatuti cu un insecticid. Totusi, cel mai mare dusman al Zantedeschiei Aethiopica este reprezentat de catre Erwinia, o bacterie care provoaca ofilirea florilor si a varfurilor lastarilor tineri. Poate fi prevenita o astfel de boala prin stropiri cu zeama bordeleza, in perioada de repaus a plantei. Putrezirea radacinilor este cauzata, de regula, de excesul de apa si de stresul provocat de supraincalzirea radacinilor, din cauza temperaturilor prea mari, in perioada verii.

Crescatorii profesionisti ai plantei de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) recomanda indepartarea tuturor rizomilor afectati, pentru ca boala sa nu se imprastie. Procedeul da rezultate daca descoperiti aceasta problema in timp util. Rizomii pot fi scosi din pamant, uscati si tratati cu un fungicid, dupa care se pot replanta. Planta trebuie udata numai in momentul in care frunzele incep sa apara. Gradinarii cu vechime cred ca daca planta de apartament – Zantedeschia aethiopica (Cala/Coada-zmeului) este atacata de mucegai si putregai intr-o anumita locatie a gradinii, atunci toata recolta va fi compromisa in acel an.

Calele nu sunt greu de crescut. Pot decora perfect un hol (pentru ca, intr-un astfel de spatiu, temperaturile sunt mai scazute), dar si o incapere mai racoroasa. E preferabil sa fie amplasata la distanta de alte flori, pentru a-i pune in valoare, in totalitate, frumusetea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.