Ce suplimente alimentare pentru gravide sunt recomandate de-a lungul sarcinii, in ce combinatii si cantitati? Inainte de a oferi cateva informatii, este necesar de precizat ca articole ca acesta, desi prezinta corect datele, nu pot si nu trebuie sa inlocuiasca sfatul specialistului! Tindem sa privim complexele de vitamine si minerale ca fiind bune oricand si pentru orice: „nu au cum sa dauneze, doar sunt vitamine”!
Insa, in special, daca discutam despre suplimente alimentare pentru gravide, este important ca un medic sa recomande exact ce tip de suplimente este benefic. Deoarece fiecare femeie va avea nevoie de diferite cantitati si combinatii si nu este o decizie ce poate fi luata la inspiratie. Suplimentele au un rol important de-a lungul sarcinii – ele suplimenteaza rezerva de nutrienti de care fatul are nevoie in dezvoltarea sa. Insa pentru a sti ce suplimente trebuie luate, e necesar sa stii ce deficiente exista in organism.
Suplimentele alimentare pentru gravide sunt benefice, asigurand nutrientii de care fatul are nevoie, insa nu inlocuiesc un regim alimentar sanatos, crucial pentru o sarcina fara probleme, un bebe si o mama sanatosi. A lua un anumit supliment nu scuteste femeia insarcinata de a se asigura ca va consuma alimente variate, de la carne, lactate la fructe si legume!
De ce sunt recomandate suplimentele alimentare pentru gravide? Deoarece acestea ajuta organismul sa dispuna de rezervele necesare de vitamine si minerale in timpul sarcinii. Odata insarcinata, femeia are nevoie de rezerve consistente in orgasnism si un regim alimentar sanatos nu asigura in totalitate necesarul.
Care sunt suplimentele alimentare pentru gravide recomandate?
In general, in timpul sarcinii veti avea nevoie de rezerve de acid folic – B 9, de fier si de calciu. Insa in comert exista diferite combinatii de vitamine si minerale care asigura necesarul in functie de nevoile specifice femeii.
O anumita combinatie trebuie luata doar la recomandarea medicului, caci altfel riscati ca efectele sa fie anulate de o combinatie sau chiar sa fie riscante pentru sarcina. Organismul nu va reactiona bine daca ii oferiti prea mult dintr-o anumita substanta, chiar daca are nevoie de aceasta – exista o asa-zisa „supradoza” de vitamine sintetice (prin regimul alimentar sanatos si variat va asigurati deja nutrienti, iar daca luati fara recomandarea medicului complexe de vitamine, acestea fiind intr-o forma concentrata, pot fi riscante).
Acidul folic – vitamina B 9 este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a tubului neuronal al fatului si evitarea unor anomalii. Este recomandat in special inaintea sarcinii si in timpul primului trimestru, cand se formeaza tubul neuronal. Aceasta substanta ajuta si in dezvoltarea inimii fatului. Este cel mai frecvent supliment recomandat in forma sintetica, deoarece organismul absoarbe mai usor si eficient forma sintetica decat cea gasita in alimentele naturale.
Fierul – desi inainte de sarcina, viitoarea mama poate avea rezerve suficiente de fier (se efectueaza analiza de sange), odata cu sarcina nevoia de fier creste si organismul poate avea dificultati de a aproviziona din regimul alimentar aceasta nevoie crescuta; de aici apare anemia in timpul sarcinii, ce include riscuri pentru fat. Oricand analizele regulate de sange indica un nivel scazut de fier se vor prescrie suplimente.
Calciul este introdus in unele suplimente alimentare pentru gravide si este important in dezvoltarea sistemului osos al fatului, a muschilor si organelor. Uneori, in special in trimestrul trei, cand oasele se intaresc, medicul va prescrie calciu in surplus, daca este nevoie. Se va prescrie supliment de calciu si daca viitoarea mama nu consuma suficiente alimente ce ofera acest nutrient.
Vitamina D. Poate fi necesara in timpul sarcinii, ajutand dezvoltarea sistemului osos al fatului (contribuie la mentinerea nivelului de calciu in organism).
Acizi grasi esentiali. Acizii grasi esentiali nu sunt in general inclusi in complexele de vitamine si minerale pentru gravide; insa suplimentele de acid docosahexaenoic (DHA) pot fi recomandate – e un acid gras ce ajuta dezvoltarea creierului fatului. Acest acid gras se gaseste in peste, dar poate fi gasit si in forma de suplimente – in special daca nu consumati peste gras, intrebati medicul daca sa luati un asemenea supliment.
Acestea nu inlocuiesc regimul alimentar
De aceea, chiar inainte de sarcina, femeia trebuie sa adopte un regim alimentar cat mai variat, care sa ii asigure organismului provizii de nutrienti. Daca femeia adopta un astfel de regim alimentar, atunci de multe ori organismul va avea rezerve suficiente de anumite substante – iar medicul va recomanda pe parcursul sarcinii suplimente in functie de nevoile in crestere ale organismului si de diminuarea rezervelor naturale.
De ce sunt necesare atunci suplimentele alimentare pentru gravide?
Deoarece chiar un regim alimentar sanatos si complet nu asigura de obicei toate nevoile in crestere ale organismului in timpul sarcinii. Rezervele de acid folic si de fier sunt des insuficiente, iar femeia are nevoie de ajutorul suplimentelor sintetice ce ofera corpului nutrienti in forma concentrata ce se asimileaza mai usor.
Cand trebuie luate suplimentele alimentare pentru gravide?
Este recomandat, daca vorbim despre o sarcina planificata, sa mergeti la un consult medical si sa luati suplimente inainte de sarcina pentru a asigura rezerva necesara organismului. Cele mai recomandate sunt suplimentele cu acid folic. Insa daca analizele de sange indica un nivel scazut de fier, pot fi necesare si aceste suplimente pentru a evita anemia. De-a lungul primului trimestru, cand se formeaza organele vitale ale fatului, sunt utile suplimentele, insa medicul va recomanda anumite combinatii care vor asigura necesarul de nutrienti fatului pe tot parcursul sarcinii.
Cand sunt obligatorii suplimentele alimentare pentru gravide?
Anumite situatii necesita luarea unor complexe de vitamine si minerale fara de care fatul este expus riscului. Daca viitoarea mama este anemica, daca are diferite afectiuni cronice, daca a fumat sau a consumat alcool in exces, daca are o sarcina multipla. La fel daca viitoarea mama nu isi asigura toti nutrientii necesari: daca este vegetariana, daca nu poate consuma lactate din cauza intolerantei.