Insolatia este periculoasa si pentru animale nu doar pentru oameni. In lunile de vara caniculare chiar si pisicile au un risc crescut de accident vascular cerebral. Acesta se datoreaza caldurilor excesive care le pot creste foarte mult temperatura corpului. Insolatia poate fi fatala la pisici, deoarece le poate afecta grav starea de sanatate. Cele mai sensibile la caldura sunt pisicile persane, acestea trebuie tinute in locuri racoroase in lunile de vara cand soarele este foarte puternic.
De asemenea, nu este bine sa lasati pisicile in masina mult timp, cu geamurile inchise, deoarece in interiorul acesteia temperatura poate creste repede si deveni un pericol pentru animal. Chiar si cateva minute daca lasati pisica inchisa in masina parcata la soare ii pot fi fatale, ea poate suferi de caldura excesiva, ii creste mult temperatura corpului, transpira in exces, se deshidrateaza, nu are capacitatea de a-si regla temperatura corporala si moare.
Simptomele care apar la pisici in caz de insolatie:
Caldura excesiva poate provoca unei pisici stari de neliniste si nervozitate, dificultati de mers, ameteala, letargie si dezorientare. Insolatia ii da dificultati de respiratie, stari de varsaturi si diaree, limba si gingiile devin rosii, iar saliva ingrosata.
In caz de accident vascular cerebral din cauza caldurii excesive, pisica poate avea ameteli, batai rapide ale inimii, temperatura corpului ridicata, iar in cazuri grave poate lesina sau intra in coma.
Daca observati astfel de simptome, pisica trebuie dusa intr-un loc racoros, ferit de razele puternice ale soarelui, iar corpul ei trebuie acoperit cu un prosop umed, labele udate cu apa rece si astfel redusa temperatura corpului.
Daca starea ei de sanatate este foarte rea si animalul este foarte slabit, chiar lesinat, pare ca nu-si revine, trebuie dus de urgenta la un medic veterinar caruia ii veti spune ce simptome a avut si cu siguranta va sti ce sa faca si cum sa o ajute cu un tratament adecvat.
Vara, pisica trebuie la aiba la discretie apa rece. Corpul ei trebuie sa fie hidratat, dar nu cu apa calda, de aceea verificati si schimbati apa din bolul ei de mai multe ori pe zi, aceasta se poate incalzi destul de repede din cauza caldurilor din timpul zilelor de vara. In cazul in care pisica este deja in stare foarte grava (chiar de inconstienta) din cauza insolatiei nu o fortati sa bea apa, ii puteti umezi doar putin gura si pune prosoape umede cu apa rece in jurul corpului ei.
Daca vreti sa folositi pachete cu gheata, nu le puneti direct pe blana ei, nu este bine ca gheata sa atinga corpul animalului in mod direct, ele trebuie invelite intai intr-un prosop si apoi apropiate de corpul patrupedului.
Ca si alte boli mai mult sau mai putin grave, accidentul vascular din cauza caldurii este mai greu de vindecat decat de prevenit. De aceea este indicat sa dati mai multa atentie la animalul de companie, sa-i observati starile si astfel sa puteti depista din timp cand are o anumita problema de sanatate care ii poate pune viata in pericol. O pisica care nu este ajutata imediat cand sufera de insolatie poate avea corpul suficient de tare supraincalzit incat sa faca accident vascular cerebral si astfel sa intre in coma si sa moara in cateva minute.