Cuplurile sunt coplesite de felicitari atunci cand isi anunta logodna, dar foarte putine sfaturi sunt oferite viitorilor miri cu acea ocazie. Inceperea unei noi vieti impreuna poate fi ceva destul de stresant, si multe cupluri adeseori uita sa cultive casatoria care va incepe din prima zi dupa nunta. Odata ce logodna a fost anuntata, cel mai important lucru pentru miri devine organizarea nuntii, totul invartindu-se in jurul acelei zile, dar este bine ca rudele si prietenii sa aiba cateva sfaturi pentru tinerii casatoriti.
Cea mai buna modalitate prin care acestia sa obtina sfaturi este aceea de a intreba pur si simplu. Parintii si bunicii au fost dintotdeauna cea mai buna sursa de sfaturi in ceea ce priveste viata de casnicie. Totusi, pe masura ce tiparul familiei considerate normale se schimba, iar rata divorturilor creste, parintii si bunicii nu mai sunt in stare sa ofere aceeasi intelepciune din vremurile lor. Prietenii de incredere si vecinii sunt cei mai in masura sa adauge orice informatii in plus pe care parintii le omit.
Pentru sfaturi generale despre casatorie, cuplurile adesea aleg sa includa posibilitatea obtinerii lor in activitatile de nunta. Invitatii la nunta ar putea alege sa includa oferirea de sfaturi pentru tinerii casatoriti in discursul tinut in timpul toastului. O activitate populara la petrecerea burlacitei este ca viitoarea mireasa sa le ceara participantelor sa-i ofere cateva cuvinte de intelepciune pe care sa le plaseze intr-un album de insemnari sau album de fotografii dedicat evenimentului.
Cuplurile mai pot solicita sfaturi de la invitatii de la nunta, sfaturi ce vor fi impartasite de fata cu toata lumea. Poti alege sa aloci o parte din timpul receptiei pentru ca invitatii sa scrie pe biletele cateva sfaturi. Asigura-te ca oferi credit si multumesti celor care iti ofera aceste sfaturi. De asemenea, cameramanul poate filma invitatii rand pe rand in timp ce acestia iti ofera sfaturi despre cum sa supravietuiesti primului an de casnicie si nu numai.
Sfaturile pe care le primesc tinerii casatoriti variaza in functie de ei si de persoanele de la care le primesc. De la glume amuzante despre cum sa impartiti sarcinile gospodaresti si pana la clisee sentimentale despre dragoste, oamenii vor oferi sfaturi care sa acopere cat mai mult din viata intr-o casnicie. Daca un cuplu iti va cere sfaturi despre casnicie, iata pe ce trebuie sa te bazezi:
• Experientele personale in ce priveste casatoria sau relatiile.
• Clisee si de ce acestea pot fi sau nu adevarate.
• Citate despre dragoste si casatorie.
• Poezii despre casatorie.
• Sfaturi auzite la emisiuni sau aflate din alte surse mass-media.
Tinerii casatoriti trebuie sa fie totusi atenti si sa nu ia drept litera de lege orice sfat care le este dat. Sfaturile trebuie sa fie doar sugestii care sa-i ajute, nu cuvinte care sa alcatuiasca un manual despre casnicie si dupa care sa se ia in viata lor de cuplu. Ceea ce functioneaza la un cuplu, ar putea sa nu functioneze la altul. Atunci cand doriti sa urmati sfaturile cuiva, luati in considerare si propria relatie.
Tinerii casatoriti au adesea nevoie de consiliere in materie de chestiuni personale, mai mult decat in lucruri banale. Acestea sunt situatii pe care un cuplu s-ar putea simti incomod sa le impartaseasca in public cu un grup mare de oameni. Sfaturile traditionale de nunta nu acopera si acest tip de situatii, si ar trebui ca acestea sa fie discutate numai cu prietenii apropiati si cu rudele.
Un cuplu ar trebuie sa caute consiliere privata atunci cand se confrunta cu urmatoarele situatii: probleme cu banii, viata sexuala, viitorii socrii si orice alte probleme pe care le considera personale. Crizele personale si alte probleme private pot fi abordate si in cadrul consilierii premaritale. Un terapeut licentiat sau un consilier religios poate fi in masura sa ofere sfaturi practice in legatura cu diverse chestiuni, inainte ca acestea sa devina o adevarata problema.
In era aceasta a divorturilor fulger, cuplurile sunt gata sa renunte la casnicie inca de la primul semn de probleme. Desi consilierea premaritala poate ajuta la calmarea apelor pentru ca inceputul casatoriei sa fie lin, adeseori viata poate sa complice lucrurile dupa un timp. Falimentul, pierderea locului de munca, criza de familie sau problemele de sanatate in primii ani de casnicie pot face ca pana si cele mai solide cupluri sa se clatine. Cuplurile care ajung intr-un impas ar putea sa-si rezolve problemele prin mentinerea liniilor de comunicare deschise sau prin citirea unor carti cu sfaturi despre casatorie.
Discutarea problemelor mai serioase cu un terapeut ii poate ajuta pe tinerii casatoriti sa le rezolve inainte de a lua o decizie care sa le afecteze intreaga casnicie. Planificarea nuntii este agitata si interesanta in acelasi timp. De prea multe ori, cuplurile trec cu vederea casnicia care incepe dupa marele eveniment. Tinerii casatoriti care cauta sfaturi utile impreuna cu felicitarile de la nunta vor fi mai bine pregatiti pentru viitorul lor impreuna.