Deerhound-ul face parte din grupa cainilor de vanatoare. A fost folosit inca de la inceput pentru vanarea caprioarelor, insa momentan este doar animal de companie care din cand in cand isi mai etaleaza calitatile de vanator. Mai poarta si denumirea de Scotish Deerhound, care ii exprima exact functiile si originea: vanatorul scotian de caprioare. Cainii din aceasta rasa sunt in general sanatosi, insa in cazul deceselor, cauza cea mai probabila este umflarea.
Atunci cand sunt pui, trebuie hraniti cu atentie, deoarece ei cresc foarte repede si au nevoie de toate suplimentele necesare unei dezvoltari armonioase. Daca va achizitionati un exemplar, incercati sa il verificati cat mai bine si sa cereti cat mai multe detalii asupra nutritiei deoarece acestea vor fi esentiale pentru cresterea patrupedului. Se presupune ca Deerhound-ul si-a inceput viata in Scotia, aparand pentru prima data in secolul al XVI-lea.
Odata cu modernizarea societatilor, acesti caini si-au pierdut din popularitate, deoarece, oamenii punand mana pe arme, nu au mai avut nevoie de ei. Incetul cu incetul, se poate observa un declin al rasei, ducand aproape pana la disparitie, unii insa fiind pastrati. Deerhound-ul nu si-a schimbat aspectul fizic si chiar si in prezent sunt cunoscute foarte putine exemplare din aceasta rasa. Ca si personalitate, cainii din aceasta rasa sunt foarte gentili, prietenosi si inteligenti.
Nu au probleme cu prezenta copiilor, ba dimpotriva, se inteleg foarte bine cu acestia, insa nu sunt indicati ca si caini de paza, deoarece nu le place sa latre, asa ca nu vor anunta prezenta vreunui corp strain pe proprietatea stapanului. Avand in vedere indeletnicirile lor de la origini si anume vanatul, se pare ca Deerhound-ul inca mai are instinctele de baza si nu vor ezita sa si le foloseasca in cazul altor animale de companie pe care stapanul lor le are in gospodarie. Dar un dresaj timpuriu va redresa foarte bine acest aspect.
Aspect fizic
Deerhound-ul este un caine foarte mare, atletic, asemenea unei caprioare, avand si picioarele lungi si subtiri iar corpul greoi se pare ca si-l poarta fara nici un pic de efort si in cele mai lungi curse. Creeaza senzatia de o forta impresionanta, avand o viteza pe masura si de cele mai multe ori sunt descrisi ca si cainii din rasa greyhound, insa cu blana mare. Atat masculii cat si femelele din aceasta rasa pot avea o inaltime de maxim 82 de centimetri si o greutate de maxim 55 de kilograme, insa au fost inregistrate si exemplare cu dimensiuni situate peste aceasta medie.
Capul Deerhound-ului este lung, are falci puternice, in forma de cleste, care se inchide perfect, picioarele din fata sunt drepte si lungi iar cele din spate foarte puternice. Au blana de pe cap, stomac si piept mult mai moale la atingere fata de cea de pe restul corpului, gat si picioare.
Cum ii place sa traiasca
Deerhound-ul necesita o monitorizare atenta mai ales asupra alimentatiei, deoarece asa cum precizam anterior, atunci cand sunt mici, cresc foarte repede si necesita o alimentatie pe masura pentru dezvoltarea oaselor si a intregului corp. Daca luati cainele de la o persoana mai experimentata si nu aveti cunostinte despre cresterea exemplarului, nu strica sa cereti detalii cu lux de amanunte deoarece va vor fi de un mare ajutor. Atunci cand ajung la maturitate este indicat sa ii hraniti cam de doua ori pe zi, in nici un caz o singura data cu multe alimente.
Costul de achizitionare a unui astfel de exemplar poate fi destul de mare, insa de regula nu va depasi limitele normalului, valabil pentru caini din aceeasi grupa. Cu siguranta daca achizitionati un Deerhound, pui al unor exemplare campioane va fi nevoie sa scoateti o suma mai mare din buzunar, deoarece pretul este direct proportional cu calitatea. Un Deerhound poate trai intre 9 si 15 ani, media de viata fiind practic intre 10 si 13 ani. O femela din aceasta rasa poate sa nasca in medie opt pui, insa au fost cunoscute cazuri in care au fost fatati si 17 pui, acestea nefiind deloc surprinzatoare pentru stapani.
Deerhound-ul este foarte inteligent si nu va necesita mari batai de cap, deoarece va prinde foarte repede toate comenzile si le va executa cu placere. Sunt caini care-si asculta stapanii cu usurinta si doresc sa-i multumeasca, realizand orice cerinta cu mult tact si cu un calm deosebit. Atunci cand sunt pui nu trebuie sa-i puneti la prea mult efort si sa le administrati un dresaj lejer, cu multa blandete si nu uitati sa le supravegheati dieta pentru a nu crea de la bun inceput probleme in sanatatea lor.
Datorita faptului ca le place foarte mult sa alerge pe teren deschis, nu strica sa ii scoateti de mai multe ori pe zi in parc ca sa le risipiti energia. De regula o ora pe zi de exercitii fizice intense ar trebui sa-i linisteasca dar daca devin agitati si mai vor, sa nu va mire acest aspect.
Pui de caine din rasa Deerhound, video: