Perioada de sarbatori in cuplu – veselie, caldura sufleteasca, distractie, relaxare … si crize? Sarbatorile de iarna nu vin, din pacate, doar cu spiritul veseliei si bunatatii – ele aduc si o anumita presiune – pregatiri peste pregatiri si posibile crize!
Nebunia cumparatarilor
Cadoul iubitului/iubitei. Fereste-te sa ajungi in ultima zi fara sa ii fi luat iubitului/iubitei un cadou! Si mai ales, fara idei de cadouri! A colinda magazinele in ultima zi este o tortura si departe de bucuria Craciunului. Gandeste-te din timp si cumpara cat mai devreme un cadou pentru cel iubit. Daca nu aveti idei, faceti fiecare o lista cu cateva lucruri pe care le doriti si nu uitati sa stabiliti un buget!
Cadourile pentru ceilalti. Faceti impreuna o lista cu toti membrii familiilor voastre si cu prietenii carora le veti lua cadouri si aveti grija sa faceti asta din timp! A-ti aminti exact de Ajun ca ai uitat sa ii iei un cadou lui X nu poate sa fie decat stresant si e o posibila criza legata de perioada de sarbatori in cuplu („de ce nu ti-ai amintit”, „de ce nu ai luat tu” etc.)…
Provizii necesare. Aveti invitati? Asigurati-va ca aveti in casa gustari si bauturi pe care sa le puneti pe masa; fiti precauti, deoarece puteti avea si invitati neanuntati! La fel, asigurati-va ca aveti cateva sticle de vin in cazul in care va trebui sa mergeti in vizita la diferite cunostinte si rude… Cand vine vorba de orice fel de cumparaturi in perioada de sarbatori, o lista este necesara si un buget clar de cheltuieli.
Bradul de Craciun. Nimic mai frumos decat impodobirea bradului, nimic mai iritant decat cumpararea bradului! Nu asteptati pana in ultimul moment, gandindu-va ca veti gasi un brad la un pret mai bun – s-ar putea sa nu mai gasiti decat crengi sau, din contra, sa fie mai scumpi deoarece toti cauta cu disperare un brad! Mergeti la piata si luati, in functie de buget, un bradut – si daca buzunarele sunt modeste, chiar un aranjament cu crengute de brad si luminite de Craciun prin casa, pe la ferestre, poate fi minunat!
Cadou mic-mic vs. cadou mareee… Intelegeti-va tacit asupra bugetului de cadouri de Craciun! Pentru ca una dintre posibilele mici crize legate de perioada de sarbatori in cuplu se refera la cadourile dintre voi – daca unul cumpara un mic dar simbolic, iar celalalt vine cu un dar scump si impresionant, este dificil ca primul sa nu se simta prost si chiar putin nervos!
Familiile voastre
Clar, o posibila criza legata de perioada de sarbatori in cuplu! Fiecare va dori (a dori este cuvantul mai mult sau mai putin potrivit) sa mergeti in vizita la familia sa! Iar a-ti vizita viitorii (posibili) socrii nu este tocmai in lista ta de prioritati si in lista cu activitati placute de sarbatori! Dar nu incercati sa scapati de aceasta vizita!
A merge in vizita doar la parintii unuia dintre voi nu este o idee buna… Faceti cate o scurta vizita la fiecare pereche de parinti, cu un cadou sau o sticla de vin. Suportati intrebarile indiscrete cu un zambet voios, gandindu-va ca poate fi mai rau… Craciunul este o sarbatoare in familie, asa ca este normal ca ambii sa va vizitati familiile! Nu incerca sa te dai disparut, sugerand ca partenerul sa mearga singur la familia sa – cel mai sigur, nu ii va placea ideea ta…
Craciun separati? Daca familia unuia dintre voi este din alta localitate, va puteti afla in situatia de a va petrece Craciunul separat, in special daca inca nu sunteti in stadiul in care puteti merge impreuna mai multe zile acasa la parinti… Incercati sa compensati: impartiti-va timpul, asa incat sa petreceti Ajunul impreuna si Craciunul separat sau invers… Iar daca tot Craciunul veti fi separati, vorbiti cat mai des si faceti planuri frumoase pentru un An Nou impreuna…
Prietenii vostri
Se poate intampla sa aveti prieteni personali, nu doar un grup comun de prieteni… Iar in aceasta situatie, fiecare va dori sa invite sau sa mearga in vizita la prietenii sai! Care este solutia? In nici un caz ca unul din parteneri sa se „sacrifice” si sa renunte la prietenii sai… Nici sa mergeti neaparat separat… Ci sa impartiti rational timpul – Ajunul pentru familii, seara tarziu de Ajun un grup de prieteni, prima zi de Craciun alt grup de prieteni, a doua zi de Craciun prieteni comuni…
Totul poate fi rezolvat simplu, atat timp cat faceti mici compromisuri si fiecare dati de la voi! Nu trebuie sa va lipsiti de petrecerea sarbatorilor cu prietenii, nici sa le petreceti separat doar pentru ca aveti prieteni diferiti! Inainte, discutati unde va trebui sa mergeti si pe cine doriti sa invitati la voi si faceti cat mai detaliat o lista de comun acord – in care nu uitati sa dedicati o zi-doua dupa nebunia sarbatorilor doar pentru voi doi.
Spiritul sarbatorilor, veselie, prieteni – dar sexul?
Pregatirile, momentele cu familii si prieteni, chiar Craciunul in sine – este perioada vesela a anului si totusi nu ati facut sex de o groaza de timp… Unora li se pare deplasat sa faca sex in zilele de Craciun – exista o sensibilitate de inteles legata de simbolistica religioasa… Insa planuiti macar cateva zile din vacanta in toiul acestei nebunii, dupa Craciun, zile in care sa scapati de vizite, de treburi si sa stati doar voi doi… Putin timp in doi nu este necesar doar din punct de vedere sexual – ci si emotional; toata agitatia de sarbatori va face putin tensionati, asa ca nimic mai perfect decat sa fugiti sau sa va incuiati pur si simplu in casa cu telefoanele inchise dupa Craciun!
Curatenia, decorarea, impodobirea, gatitul mesei festive…
Iata o adevarata posibila criza legata de perioada de sarbatori in cuplu – daca veti avea invitati acasa in Ajun sau in zilele de Craciun, sunt o groaza de treburi de facut: curat, decorat, impodobit bradul, gatit masa – sa nu mai vorbim de cumparaturile ce trebuie facute inainte! Incercati sa evitati clasicul scenariu ce duce invariabil fie la o cearta, fie la o tensiune ce sta sa explodeze.
Ce inseamna asta: impartiti-va activitatile, asa incat nici unul din voi sa nu simta ca face totul! O varianta ideala ar fi sa faceti tot impreuna – insa idealul rar se transforma in real… Dar aveti ambii grija ca celalalt sa nu se simta suprasolicitat, stresat si impovarat de toate treburile… Si foarte important – cand te simti suprasolicitat si enervat ca faci totul, inainte sa tipi, cere calm ajutorul celuilalt, explicandu-i ca nu te descurci cu toate…
Petrecerea de birou
Abordeaza cu grija acest aspect – daca sunt invitati angajatii impreuna cu partenerii, atunci mergi cu iubita/iubitul si scapi de (aproape) orice posibila criza! Daca nu si trebuie sa mergi singur, ai grija la ziua in care este petrecerea – daca este fix in ziua de Ajun, partenerul tau nu va fi incantat ca o/il lasi singur in timp ce mergi sa petreci cu colegii, asa ca nu prelungi distractia solitara! Daca partenerul trebuie sa mearga singur, nu ii cere sa nu o faca – tu te vei simti vinovat, iar el/ea iritat (si nu vrei sa fii genul „acela” de iubit/a). Si daca veti merge impreuna – cand partenerul te duce la o petrecere cu colegii si sefii sai, incearca sa ai grija la acel dezastruos pahar in plus!