Desi din ce in ce mai multe femei aleg sa nasca prin operatie cezariana sau cu anestezie epidurala, exista inca si viitoare mame care adopta nasterea prin metoda Lamaze. Mai exact – o nastere naturala, care permite femeii sa traiasca cu adevarat experienta aducerii pe lume a bebelusului.
Insa este nevoie de mult curaj si vointa pentru a alege nasterea prin metoda Lamaze – pentru ca aceasta cale iti ofera doar moduri de a gestiona durerea si de a trai experienta si nu influenteaza practic durerea resimtita in timpul travaliului. Metoda Lamaze te invata cum sa traiesti mai usor durerea si cum sa treci prin aceasta experienta unica fara ajutorul medicamentelor, dar nu face minuni.
Nasterea prin metoda Lamaze presupune frecventarea unor cursuri de catre femeia insarcinata. Aceste cursuri nu presupun doar invatarea unor tehnici de respiratie – desi acestea sunt o parte importanta din tehnica Lamaze. Cursurile iti explica la ce poti sa te astepti si au scopul de mari increderea in sine, curajul viitoarei mame si de a pregati femeia pentru experienta nasterii naturale.
Metoda Lamaze este mai complexa decat s-ar crede, caci include nu numai informatii si tehnici practice, ci si moduri de a trai experienta si de a controla mental durerea. Primul lucru pe care il inveti la cursul Lamaze este ca a naste natural este o decizie sanatoasa, rationala si ca nu trebuie sa te temi sa traiesti aceasta experienta unica.
Daca te gandesti sa apelezi la cezariana sau epidurala, poti totusi sa frecventezi cursurile Lamaze: nu vei fi judecata si nici convinsa sa te razgandesti, ci vei afla doar o alta perspectiva si o alta cale. In plus, cursul Lamaze presupune si pregatirea ta emotionala pentru a-ti intalni bebelusul si pregatirea ta pentru noul si epuizantul rol de mama.
Ce presupune cursul Lamaze?
In cadrul cursului, ce dureaza in general in jur de 6 saptamani cu cate o sedinta saptamanal, tu si partenerul tau veti intalni alte cateva cupluri – se fac in grupuri restranse de obicei – si veti afla in primul rand informatii practice despre sarcina, recunoasterea travaliului, travaliu, nastere si primele zile impreuna cu bebelusul; veti avea sansa sa urmariti filmulete si sa auziti sfaturi de la proaspete mamici. Vei afla si ce complicatii pot aparea si ce interventii medicale pot fi necesare (adeptii Lamaze prefera calea naturala, insa nu sunt strict impotriva interventiei medicale, in special cand este recomandata). Vei invata si cum sa alaptezi, ce vei simti la prima alaptare.
Apoi, veti invata anumite tehnici practice de a trai experienta nasterii, practici care te pot ajuta chiar daca apelezi la epidurala: tehnicile faimoase de control a respiratiei, tehnici de relaxare si diminuare naturala a durerii: pozitie, hidroterapie, masaj, mingea pentru gravide. Insa cursul Lamze presupune si adoptarea unei anumite filosofii, a unei perspective, a invatarii sa iti controlezi mental senzatiile.
Ele te pregatesc mental sa devii mama, sa iti intalnesti bebelusul. Un mare avantaj este ca il implica pe viitorul tata al bebelusului si il pregatesc si pe acesta pentru experienta, oferindu-i cai de a isi ajuta partenera. Cursul Lamaze incurajeaza discutiile de grup, in cadrul carora participantii isi pot impartasi temerile si se pot sfatui unul pe altul – este de mare ajutor pentru viitoarea mama sa simta ca nu este singura si sa poata vorbi cu alte viitoare mamici.
Te pregateste
Urmand un astfel de curs, fie ca vei alege sau nu nasterea prin metoda Lamaze, deci o nastere naturala, afli ca detaliile practice asupra nasterii propriu-zise sunt doar o parte din pregatirea ta. Acest curs te pregateste emotional sa faci fata provocarii travaliului, nasterii si a rolului de mama.
Schimbarea perceptiei asupra durerii
Poate ca iti este teama de durerea travaliului, mult prea teama sa te gandesti la o nastere naturala. Un curs Lamaze iti arata ca este vorba de o durere buna, care te implineste si ca ai resursele si curajul de a face fata si acestei provocari. Te invata cum poti sa iti diminuezi mental durerea, prin tehnici de respiratie, concentrare, proiectare mentala, masaj, hidroterapie. Este important sa stii, bineinteles, ca aceste tehnici nu pot influenta practic durerea travaliului – insa te pot ajuta sa reactionezi adecvat, sa incerci sa o diminuezi prin puterea mintii.
Satisfactie
Unele studii, oricat de ciudat suna, arata ca satisfactia nasterii se leaga de resimtirea durerii, de trairea activa a travaliului. Femeia simte ca face fata provocarii, ca este in stare, ca trece prin aceasta durere pentru bebelusul ei si ca reuseste cu succes! Dupa un travaliu obositor, intalnirea cu bebelusul pare a fi mai valoroasa, mai intima decat dupa trezirea din anestezie.
Alte studii
Desi rezultatul lor nu este definitiv, arata ca legatura mama-copil este mai stransa si vine de la sine dupa o nastere naturala. In plus, copiii nascuti pe cale naturala ar fi mai echilibrati si sociabili, bine adaptati.
Travaliu mai scurt
O nastere naturala presupune de multe ori un travaliu mai scurt – nasterea prin epidurala incetineste acest proces. Sigur, avantajele si dezavantajele sunt de ambele parti si este numai si numai decizia viitoarei mame (daca nu i se impune o anumita cale de catre medic).
Insa nasterea prin metoda Lamaze presupune si evidentul dezavantaj – durerea travaliului, care pentru unele femei poate fi pur si simplu de nesuportat. Aceasta nu inseamna sa nu mergi la cursul Lamaze, chiar daca vei apela la interventii medicale la nastere. Odata ce esti insarcinata, ai timp sa hotarasti ce va fi mai bine pentru tine si pentru bebelusul tau. Fiecare metoda de nastere isi are partile bune si cele rele – si fiecare poate sa fie sau nu potrivita pentru tine…