Lumea crede ca femeile s-au casatorit in rochii de mireasa de culoare alba dintotdeauna, insa nu asa stau lucrurile de fapt. Istoria rochiei de mireasa este lunga, aceasta datand inca din Antichitate. Tendinta de a purta rochie de mireasa alba dateaza din era victoriana. Inainte de acea perioada o mireasa purta la nunta sa cea mai buna rochie de ocazie pe care o avea. Culoarea si materialul rochiei depindeau de statutul social al miresei.
Chiar daca de-a lungul anilor culorile si stilurile s-au schimbat, miresele s-au imbracat dintotdeauna in cele mai bune haine pentru acea ocazie speciala. La nunta, membrii familiilor regale si cei cu un statut social ridicat s-au imbracat intotdeauna conform ultimei mode, nefacand nicio economie. Cei care aveau un buget limitat tratau totusi nunta ca pe o ocazie speciala si se imbracau in cele mai bune haine formale pe care si le puteau permite.
De-a lungul anilor, miresele au continuat sa se imbrace intr-un mod adecvat statutului social pe care il aveau, intotdeauna la moda, intotdeauna folosind cele mai indraznete materiale pe care banii le puteau cumpara. Pana in Era Victoriana, mireasa de rand, nu obisnuia sa cumpere o rochie noua pentru nunta, ci purta cea mai buna rochie pe care o avea. Cele mai sarace dintre mirese purtau la nunta rochia pe care o purtau duminica la biserica sau in zi de sarbatoare.
Cantitatea de material din care era facuta o rochie de mireasa era o reflectie a statutului social al miresei. De exemplu, cu cat manecile rochiei erau mai bufante, cu cat trena era mai lunga etc., cu atat mai bogata se presupunea ca este familia miresei. In anul 1840, regina Victoria s-a casatorit cu printul Albert de Saxa, iar la nunta aceasta a purtat o rochie alba. In acele vremuri nu albul era considerat simbolul puritatii, ci albastrul. De fapt, multe femei alegeau sa poarte rochii de mireasa albastre tocmai pentru acest motiv. Pe de alta parte, albul era simbolul bogatiei.
Intrucat albul nu era de obicei culoarea folosita pentru rochia de mireasa, rochia reginei Victoria a fost o adevarata surpriza. Cu toate astea nu a fost o surpriza neplacuta, pentru ca la scurt timp dupa regina Victoria toate femeile cu un statut social ridicat din Europa si America au inceput sa poarte rochii de mireasa de culoare alba. Unele femei au continuat sa se marite in rochii de alta culoare, insa trendul culorii alb fusese deja stabilit.
Pana la sfarsitul secolului al 19-lea, Revolutia Industriala a facut posibil ca tot mai multe mirese sa-si poata cumpara o rochie noua pentru ziua nuntii, iar culoarea alb a fost cea aleasa. Aceste rochii au urmat tendintele in moda din zilele lor si continua sa o faca si azi, un secol si ceva mai tarziu. De fapt, este ceva foarte rar intalnit ca o mireasa din Europa sau America sa se casatoreasca intr-o rochie de alta culoare decat alb.
Desigur ca in timpul Marii Depresiuni lucrurile au stat altfel, femeile casatorindu-se in hainele lor bune de sarbatoare. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial multe mirese au simtit ca ar fi nepotrivit sa se marite in rochii de mireasa albe si extravagante, de aceea au ales sa poarte rochii simple sau costume in ziua nuntii. Dupa razboi, a venit o noua era de prosperitate, iar rochiile de mireasa au reflectat acest lucru. Rochiile albe de mireasa au devenit ultima moda.
Nuantele de alb, de la pal la fildes, sunt toate acceptabile pentru o rochie de mireasa, insa culorile vii, ca albastru, verde sau roz si-au pierdut statutul. Este considerat a fi ghinion daca o mireasa se casatoreste in rochie de culoare neagra. Desi astazi traditia este ca o femeie sa se marite in rochie de mireasa alba, nu toate femeile se simt obligate sa urmeze aceasta tendinta. Mireasa de azi poate purta cam orice stil doreste. De la o rochie creata de un designer pana la o rochie simpla de plaja, este de la sine inteles ca orice ar alege, o mireasa intotdeauna va arata minunat.