Irisul reprezinta o planta adorata de catre greci inca din cele mai vechi timpuri, care poarta numele zeitei mesagere a iubirii. Planta perena care face parte din familia iridaceelor prezinta o variatie de 210 specii care se bucura de obicei de gradina. Irisii se gasesc de obicei in desert, mlastini, in zonele cu clima temperata sau in zone arctice. Irisii reprezinta decoratii de gradina minunate, gasindu-se in variatii coloristice diversificate: alb, albastru, roz, mov, galben, portocaliu, brun, negru sau rosu.
Irisul se traduce prin cuvantul curcubeu, reprezentand mesajul, comunicarea, elocventa, gratie zeitei Iris, mesagera iubirii grecesti. In functie de culoarea florii, irisii pot avea semnificatii aditionale conform dictionarului florilor. Irisii galbeni simbolizeaza pasiune, cei mov intelepciune, iar cei albi reprezinta puritate. Irisii albastri semnifica speranta si credinta.
Intre iulie si septembrie este perioada perfecta pentru plantarea irisilor. Acestia trebuie expusi la soare pentru ca nu vor inflori daca sunt plantati la umbra. Irisii nu trebuie udati in exces si este de preferat asezarea lor in deal pentru ca apa ploii sa nu stagneze la radacina lor. Aceste plante se introduc in sol fertilizat in prealabil cu materie organica si se pot ridica din pamant din seminte si bulbi. Bulbul nu trebuie plantat adanc, ajutand nisipul la radacina pentru drenarea apei.
Irisul infloreste in fiecare an daca este ingrijit cum trebuie. Frunzele uscate trebuie curatate frecvent, iar pe perioada primaverii irisul trebuie sa primeasca ingrasamant. Irisii trebuie feriti de buruieni. Speciile care infloresc de doua ori pe an trebuie ingrijite, curatate si udate bine pe timpul verii.