Instalatia sanitara la o casa este sistemul care reuneste distributia si evacuarea apei folosite, in mod curent, intr-o locuinta. Realizarea sa corecta, cu materiale de calitate si bine armonizate contribuie, in mare masura, la confortul pe care il dorim fiecare dintre noi pentru propria casa.
Instalatia sanitara pentru apa calda
Daca apa rece presupune, in general, racordarea la reteaua publica, apa calda care alimenteaza instalatia sanitara la o casa poate fi produsa cu gaz, electric, solar, geotermic etc. Tendinta este de a se apela tot mai mult la energii regenerabile, care inseamna si cheltuieli curente mult mai mici (costul echipamentelor fiind, insa, la ora actuala, destul de ridicat). Merita sa fie luate in calcul, avand in vedere ca sunt instalatii care, in viitorul apropiat, vor acapara piata de profil.
Instalatia sanitara solara este cea care apeleaza la tehnologii, in prezent, foarte diversificate si eficiente, pentru ca investitiile se amortizeaza foarte repede, in doi-trei ani. In zonele cu clima temperata, ca la noi, o astfel de instalatie poate sa acopere necesarul de apa calda in proportie de 95%, din iunie pana in septembrie, 50%, primavara si toamna, 10 %, iarna. In functie de anotimp, acest sistem trebuie completat cu alte surse de apa calda.
Panourile semi-transparente, integrate in acoperis sunt dotate cu un captator care transforma energia solara in energie electrica (fotovoltaica), aceasta permitand incalzirea apei si stocarea apei calde.
Panourile solare (colectoare solare), cu tuburi vidate, convertesc energia solara in caldura si au avantajul ca reduc pierderile si functioneaza si in zilele noroase sau cand este frig. Energia solara poate fi stocata in acumulatoare speciale si poate fi folosita pentru alimentarea locuintei cu apa calda.
Panourile solare nepresurizate (sisteme solare compacte) au rezervor cu apa incorporat care, in anotimpul cald, acopera intregul necesar de apa calda dintr-o casa. Apa incalzita in tuburile vidate din sticla, pe principiul de termosifonare, se ridica in rezervor si este inlocuita cu volumul echivalent de apa mai rece.
Pompa de caldura recupereaza orice forma de energie prezenta in mediul inconjurator (in aer, in sol). Cu ajutorul ei, se poate asigura apa calda menajera tot timpul anului, precum si incalzirea locuintei iarna. Asociata cu un sistem solar, diminueaza cu 70% costurile de energie pentru o casa.
Alegeti tevi de calitate
Pentru instalatia sanitara a casei este bine sa alegeti tevi flexibile, facute din polietilena reticulata si cu racorduri din alama zincata. Sunt concepute sa reziste minimum 50 de ani, sunt usor de manevrat si montat, nu sunt corodabile (deci nu retin sedimente). Teava de cupru este, de asemenea, foarte rezistenta si indicata pentru spatiile mai inguste.
Chiuveta din bucatarie
Avand in vedere timpul petrecut in bucatarie si importanta acestui obiect sanitar, care nu poate lipsi, chiuveta se va amplasa pentru a asigura maximum de eficacitate si de efect estetic, cel mai potrivit mod fiind acela incadrat in blat.
Dusul italian
Dusul italian are avantaje practice in momentul in care realizati instalatia sanitara a casei, dar aduce si un decor atipic, surprinzator si foarte placut in sala de baie. Poate fi amplasat in orice colt al baii, nu necesita nici un fel de margine, de cada de scurgere, nici perete despartitor, nici perdea, se intretine foarte usor si este foarte igienic. Caracteristica sa principala consta in faptul ca apa vine direct din partea de jos si apa se scurge imediat gratie pantelor de evacuare din podea.
WC –ul suspendat
WC –ul suspendat, ca parte a unei instalatii sanitare la o casa moderna, are ca particularitate faptul ca nu mai este racordat la sol, ci la perete si are rezervor incastrat, cu butonul de evacuare in diverse culori. Peretele pe care se instaleaza trebuie sa fie solid, iar suprafata deasupra careia se aseaza vasul de toaleta trebuie sa fie neteda (gresie, ceramica).
Este o solutie practica, estetica si foarte curata. Se alege inaltimea la care vreti sa fie WC-ul (de regula, la 37 centimetri de la sol), se face legatura cu conducta de evacuare, cu cea de apa rece si se fixeaza in perete cadrul care sustine vasul. Se mascheaza toate racordurile, cu accesoriile cu care se livreaza produsul, iar rezultatul este de mare efect.
Sistemul de canalizare
Sistemul de canalizare, in instalatia sanitara a casei, trebuie sa asigure evacuarea apei uzate de la toate amenajarile din interior si presupune existenta conductelor de legatura, a conductei de colectare centrala, racordul la canalul public etc.
Foarte important pentru orice proprietar de locuinta este sa stie sa doteze caminul de record al sistemului de canalizare cu o clapeta anti-retur, menita sa protejeze inundarea subsolului locuintei in cazul in care, din pricina ploilor abundente sau din alte cauze, apa uzata s-ar putea intoarce din canalul public. Materialele folosite pentru acest sistem (in interior si exterior) trebuie sa fie rezistente si de buna calitate (fonta, cupru, plumb etc.).