Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii este importanta, caci sanii trec prin modificari si isi schimba aspectul atat in timpul sarcinii, cat si pe perioada alaptarii. Pentru a diminua efectele neplacute in aspectul sanilor dupa nastere, poti lua cateva masuri.
In timpul sarcinii, sanii cresc ca dimensiune, pregatindu-se pentru alaptare, ceea ce de obicei constituie un fapt bine-venit. Insa exista si alte modificari, pentru unele femei nesemnificative, pentru altele mai vizibile: areolele se maresc, sunt mai inchise la culoare si mameloanele se intaresc.
In plus, dupa nastere si in timpul alaptarii, unii sani se lasa si isi pierd uneori de tot fermitatea. Aceasta neplacere nu este, insa, strict legata de alaptare, ci mai mult de varsta ta, de ereditate si de ingrijirea sanilor in timpul alaptarii – masaj, sutien, exercitii fizice. Astfel, nu alaptarea provoaca lasarea sanilor – mai multe sanse sunt sa ti se lase daca si mama ta a trecut prin aceasta neplacere sau atunci cand esti la a doua sau a treia sarcina.
Astfel, nu trebuie sa te decizi sa nu alaptezi din cauza riscului sa ti se lase sanii, ci poti lua cateva masuri de precautie in ingrijirea sanilor in timpul alaptarii. Alaptarea este importanta in dezvoltarea bebelusului, ferindu-l de riscul unor afectiuni fiziologice (infectii, imunitate scazuta, diabet, hipertensiune) si oferindu-i toate substantele nutritive necesare. Laptele matern este sursa cea mai buna si completa de hrana a bebelusului. In plus, alaptarea ajuta la formarea intimitatii, a legaturii speciale dintre mama si copil si se pare ca o ajuta pe proaspata mama sa se recupereze si sa evite stresul postnatal.
Trebuie sa dai atentie ingrijirii sanilor in timpul alaptarii, caci unele schimbari prin care trec acestia, daca raman nebagate in seama, pot fi permanente. Sanii s-au marit, areolele sunt mari, mameloanele proeminente – acestea nu sunt de obicei aspecte neplacute. Insa exista si alte schimbari: pe areole se pot observa umflaturi, venele de sange devin vizibile, poti avea scurgeri de colostru; atunci cand sanii isi pierd fermitatea, se lasa si arata neplacut, este bine sa incerci sa diminuezi acest proces.
Unele femei recurg la operatia de micsorare si chiar la implanturi pentru a recupera aspectul ferm si atractiv al sanilor. Totusi, inainte de a planifica o operatie, trebuie sa ai grija in primul rand sa diminuezi efectele neplacute ale sarcinii prin unele masuri.
Ce sa faci pentru ingrijirea sanilor in timpul alaptarii
Inca din timpul sarcinii, atunci cand sanii devin mai mari si sensibili, este bine sa incepi un program de masaj usor al sanilor si al mameloanelor. Masajul ajuta la mentinerea fermitatii.
La fel, chiar din timpul sarcinii, dusurile scotiene ajuta la pastrarea fermitatii sanilor. Sub dus, trebuie sa alternezi jetul de apa cald cu jetul de apa rece – atat cat poti, nu este cazul sa racesti!
Daca esti tanara si nu ai probleme de sanatate, chiar din timpul sarcinii, poti sa faci unele exercitii fizice pentru muschii pectorali. Sanii se lasa pentru ca acesti muschi nu pot sustine greutatea lor, deci ii poti ajuta sa se intareasca prin diferite exercitii – insa nu te obosi peste masura.
In ingrijirea sanilor in timpul alaptarii, dar si in perioada sarcinii, important este sa achizitionezi produse speciale, create exact pentru acest scop. Vei gasi in comert creme create fix pentru sanii femeilor insarcinate si ale celor care alapteaza. Aceste creme, care contin vitamine, colagen, uleiuri, hidrateaza pielea aspra si pastreaza elasticitatea si fermitatea.
In fiecare zi, vei aplica acesta crema si vei masa usor sanii cu ea – lovesti doi iepuri dintr-o lovitura: crema actioneaza hidratand si hranind, masajul actioneaza asupra fermitatii si a vergeturilor care pot aparea. In timpul alaptarii, trebuie sa ai grija sa nu te dai cu crema imediat inaintea alaptarii si sa nu dai pe mameloane, pentru ca bebelusul sa nu inghita crema! Nu este momentul sa faci economii: achizitioneaza cea mai buna crema pe care o poti gasi si pe care ti-o poti permite!
In timpul alaptarii, atunci cand simti ca sanii sunt foarte grei, poti pune comprese cu gheata. Dupa fiecare alaptare, trebuie sa speli sanii si sa ii lasi sa respire, dupa care sa ii dai cu crema recomandata.
Pastreaza-te hidratata: bea multa apa, in jur de doi-trei litri in fiecare zi si consuma fructe si legume proaspete. In perioada dintre o sedinta de alaptat si alta, laptele se poate scurge, deci pastreaza uscata zona sanilor, folosind o batista sau cupe speciale ce strang laptele scurs.
Daca iti simti sanii prea grei, daca simti o presiune neplacuta, te ajuta sa o eliberezi si sa desfunzi canalele daca pompezi uneori, chiar de dimineata, lapte. Si atunci cand apar muscaturi sau crapaturi ale mameloanelor, este mai simplu sa pompezi singura si sa hranesti bebelusul cu biberonul decat sa il alaptezi. Daca cel mic musca tare, consulta-te cu medicul si cauta un unguent care sa iti ajute pielea sa isi revina.
Insa in ingrijirea sanilor in timpul alaptarii, piesa-cheie este sutienul! Vei gasi in magazine specializate, dedicate mamicilor si bebelusilor, sutiene speciale. Alege intotdeauna un sutien din bumbac, caci acest material (spre deosebire de polyester) previne incalzirea pielii. Desi este recomandat uneori ca imediat dupa ce ai alaptat sa lasi sanii sa respire si mai ales sa se usuce, nu renunta in ruptul capului la sutien: daca nu beneficiezi de sustinerea acestui articol important, muschii pectorali nu vor face fata greutatii sanilor! Acorda atentie alegerii modelului potrivit de sutien: bumbac, o marime potrivita – sa sustina bine, insa fara sa stranga, fara sarme la cupe, in care sa te simti confortabil.