Stiati ca o pisica care bea apa cu sare sau apa de mare poate suferi de o afectiune cu potential letal numita hipernatremie? Acest lucru se intampla si daca ingera o cantitate semnificativa de alimente sarate care ii cresc nivelul de sodiu din sange si astfel ajunge ca acesta sa devina otravitoare pentru ea, sa ii provoace intoxicatie si stari proaste, simptome specifice acestei afectiuni.
Corpul unei pisici are nevoie de sodiu pentru buna functionare a organismului, dar nu in cantitate mare. Sodiul mentine tensiunea arteriala, este important pentru sange (pentru volumul acestuia) si transmiterea impulsurilor nervoase in corp.
In momentul in care nivelul de sodiu in sange creste prea mult este vorba despre aceasta afectiune: hipernatremia la pisici. Aceasta poate avea consecinte grave asupra patrupedului, ii da simptome de sete excesiva, pierderea poftei de mancare, stari de confuzie, apatie, dezorientare, tremuraturi, greata si diaree, probleme la rinichi, umflarea corpului si a creierului, convulsii, coma si deces (in cazuri grave).
La aparitia unor asemenea simptome, pisica trebuie dusa la un medic veterinar. Acesta ii va face o serie de analize de sange, sumar de urina si altele. Apoi va hidrata pisica, ii va introduce fluide intravenoase pentru a reduce nivelul de sodiu din sange si a corecta dezechilibrul hidro-electrolitic, ii va da anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
In general hipernatremia inseamna si o deshidratare puternica care este cauzata de anumite boli sau un aport hidric insuficient. Pisicile care sufera de diabet sau afectiuni renale pot avea frecvent simptome de hipernatremie. Pentru a preveni aceasta afectiune, pisica trebuie sa bea apa potabila fara continut mare de sodiu, iar alimentatia ei sa fie echilibrata, fara exces de sodiu (care apare de regula in hrana pe care o consuma stapanul ei, acesta avand obiceiul sa o dea si la animalul sau de companie).