Efectele jocurilor PC asupra copiilor: nu exista parinte care sa nu se intrebe daca tot timpul petrecut de catre copil cu ochii in monitor jucandu-se nu ii dauneaza cu mult acestuia. Deseori, un parinte nu-si poate dezlipi copilul de PC: „inca 10 minute”si tot asa… Astazi, jocurile devin complexe, provocatoare, extrem de realistice, integrand copilul in lumea virtuala si cucerindu-l, provocandu-l la noi si noi aventuri.
Se discuta din ce in ce mai mult despre impactul timpului petrecut cu aceste jocuri asupra dezvoltarii copiilor, se discuta chiar despre o asa-numita dependenta de PC. Ce este realitate si ce este exagerare, ce ar trebui sa stie un parinte despre jocurile PC si copii? Este adevarat ca un copil ce se joaca pe computer zilnic va avea problemele asupra carora ne atentioneaza astazi specialistii?
Efectele jocurilor PC asupra copiilor
Agresivitatea. Efectul negativ cel mai dezbatut se refera la invatarea agresivitatii prin intermediul acestor jocuri. Fapt care nu mai trebuie demonstrat: este adevarat ca, cu cat un copil isi petrece mai mult timp jucandu-se pe computer, cu atat afiseaza comportamente mai agresive si un limbaj mai agresiv. Nu toate jocurile sunt agresive, insa chiar si multe dintre cele pentru copii presupun intreceri, lupte, curse, toate pe fundal muzical zgomotos. Agresivitatea devine astfel invatata atunci cand copilul petrece multa vreme in cadrul acestor jocuri ce ii cer aceste comportamente.
Valori inadecvate. Exista, intr-adevar, jocuri PC educative – insa nu acestea sunt si preferatele majoritatii copiilor, din pacate, ci cele interactive ce presupun aventuri, lupte, curse. Astfel ca inca un efect al jocurilor PC asupra copiilor este legat de valorile inadecvate implicite. A castiga – a castiga prin agresiune de multe ori; mai mult, pentru a castiga trebuie sa iti elimini inamicii. Asadar, violenta este de fapt recompensata prin bonusuri, punctaj si avansarea la nivelul superior, in nici un caz nu este privita ca fiind imorala!
Socializarea online. Multe dintre jocurile PC sunt interactive, implicand echipe de jucatori; copilul se joaca des impreuna cu prietenii, colegii. Se substituie insa interactiunea fata-in-fata cu interactiunile in aceste lumi virtuale. Fiecare copil se identifica cu personajul sau si nu cu el insusi (ceea ce poate avea impact si in cristalizarea personalitatii unui copil – el se autoidentifica cu un erou virtual si-si doreste sa fie asemanator acestuia). Si abilitatile de interactiune invatate prin jocurile pe computer nu sunt tocmai cele mai pozitive: in loc ca un copil sa se joace fata-in-fata cu alti copii, invatand sa interactioneze, sa negocieze, sa rezolve conflicte, in joc copilul invata sa rezolve orice conflict prin lupta.
Lipsa de interes pentru alte activitati. Bineinteles ca un copil cucerit de complexitatea, provocarile si realismul jocurilor PC va fi absolut neimpresionat de alte tipuri de jocuri si isi va pierde interesul pentru activitati in aer liber, pentru citit, pentru scoala. Jocurile pe computer au astazi calitatea de a prinde jucatorul, de a il provoca sa continuie jocul pana ce il termina, de a il integra in acea lume virtuala. De aici, rezultate scolare slabe si lipsa unor activitati benefice oricarui copil (in general, sportul, ceea ce provoaca probleme legate de viata sedentara – supraponderalitatea este extrem de raspandita astazi in randul celor mici).
Probleme de sanatate. In afara de efectele sedentarismului – supraponderalitate, alte efecte ale jocurilor PC asupra copiilor se refera la afectarea vederii si la deformarea coloanei vertebrale. Din cauza timpului petrecut la computer, a pozitiei inadecvate, a apropierii de ecran, multi copii sufera de tulburari de vedere si de o deformare a coloanei vertebrale (cauzata de o pozitie aplecata inadecvata mult timp). A il invata care este pozitia adecvata de a sta la computer, distanta adecvata a ochilor de ecran si a achizitiona un scaun de computer care ajuta spatele sunt cai de a limita aceste efecte specifice.
Exista efecte pozitive ale jocurilor PC asupra copiilor? Da – nu este totul chiar intr-atat de negru precum pare. Atat timp cat parintii au grija sa limiteze timpul petrecut de catre copil jucandu-se la computer, adevarul este ca aceste jocuri au si beneficii: in primul rand, spre deosebire de TV, care ii induce o stare de pasivitate intelectuala, jocurile il fac activ, il implica, ii dezvolta gandirea (strategica, spatiala, matematica, creativa). Acestea ii dezvolta si coordonarea, dexteritatea si cunostintele legate de computere.
Ce pot face parintii pentru a se asigura ca jocurile PC nu au un impact negativ in viata copilului? In primul rand, sa verifice ce jocuri PC are copilul: se pot gasi online (sau pe cutia jocului) specificatii clare asupra varstei recomandate pentru un anumit joc. La fel de important, limitarea timpului petrecut cu jocurile pe computer este necesara: ganditi-va ca daca petrece 2 ore online cu alte scopuri (filmulete, retele de socializare, informatii), inca 2 ore jucandu-se si inca 2 ore cu temele de la scoala, copilul deja isi petrece 6 ore zilnic la PC! Asadar, impuneti-i clar o limita de timp pentru acest hobby (la copiii mici, nu lasati computerul niciodata in camera lor).
Jocurile PC fac in ziua de astazi parte din viata oricarui copil: parintii nu il pot priva de computer si deci nici de aceste jocuri. Insa atat timp cat parintii impun inca de la inceput reguli clare asupra perioadei de timp alocata acestui hobby, atat timp cat verifica jocurile preferate de catre copil si atat timp cat incearca sa-l responsabilizeze pe copil si sa-l atraga si spre alte activitati, efectele negative pot fi cu mult limitate.