Mai devreme sau mai tarziu, se va intampla: adolescentul va incepe prima sa relatie de cuplu „serioasa”, lucru pentru care parintii rareori se simt pregatiti. Intotdeauna parintii simt ca este prea devreme, raman surprinsi ca „micutul” deja a trecut de la jucarii la intalniri si relatii de cuplu. Cum trebuie parintii sa reactioneze cand se intampla inevitabilul si adolescentul se implica in prima sa relatie?
Aflarea vestii ca cel sau cea care parca ieri era interesat doar de masinute/ papusi acum are o iubita/ un iubit nu este prea usor de „inghitit” pentru parinti – in special pentru tatii ce isi vad intotdeauna fiica ca o fetita. Semnele primei iubiri serioase sunt evidente: adolescentul devine deodata preocupat peste masura de aspectul sau, pare constant cu mintea in alta parte, petrece ore intregi la telefon si PC vorbind, incepe sa lipseasca des de acasa… Baiatul, total necaracteristic, incepe sa arate un interes curios in produse de ingrijire si vestimentatie; fata incepe sa petreaca tot timpul sau liber in fata oglinzii si sa asculte melodii „siropoase”… Adolescentul este indragostit!
Parintii pot avea unele reactii nepotrivite cand afla initial ca adolescentul si-a inceput prima relatie de cuplu serioasa. Pentru ei, el este inca un copil, iar viata sa amoroasa ar trebui sa mai astepte. Primul iubit sau prima iubita a copilului lor este vazut uneori ca fiind un „inamic”, un element de risc care ar putea perverti dragul lor copil… Ce pot face parintii, in special cand nu se simt deloc confortabil cu ideea ca adolescentul are de acum o relatie?
Cum trebuie parintii sa reactioneze cand adolescentul incepe prima sa relatie de cuplu?
Este normal ca adolescentul sa se implice intr-o relatie de cuplu! Acesta este primul lucru pe care trebuie un parinte sa-l accepte: oricat de copil li se pare adolescentul, oricat de imatur, nepregatit pentru viata amoroasa, este complet normal ca de la o varsta incolo sa fie interesat de intalniri si relatii. Este o etapa atat normala, cat si utila in viata unui adolescent: prima sa relatie il maturizeaza, il pregateste pentru viata, ii formeaza caracterul.
Orice fata sau baiat va trece printr-o prima dragoste, o prima relatie si o prima despartire… A interzice unui adolescent sa iasa la intalniri si sa aiba o relatie este un pas gresit al parintelui: chiar daca acestia doresc sa isi protejeze copilul, el nu poate fi ferit pentru vesnicie si prima sa relatie este o experienta utila.
Prima relatie a adolescentului trebuie acceptata de catre parinti; atat timp cat nu se intrevede un risc evident – cum ar fi un iubit sau o iubita clar nepotriviti pentru adolescent (ca varsta sau preocupari), parintele nu ar trebui sa interzica relatia de cuplu. Cu cat parintele se arata impotriva unei relatii, cu atat adolescentul si-o va dori mai mult. Nu-l veti putea opri sa fie cu cine doreste – va gasi o cale sa faca ceea ce ii cere inima. Psihologii vorbesc despre „efectul Romeo si Julieta”: cu cat parintii se impotrivesc unei relatii, cu atat tinerii devin mai pasionali, dorindu-si relatia! Atat timp cat nu exista un pericol evident, parintele nu poate decat sa accepte prima relatie de cuplu a copilului sau, chiar daca nu este intru totul de acord cu aceasta.
Parintii nu trebuie sa placa iubitul sau iubita copilului lor! Ar fi ideal sa il/o placa – insa de multe ori, acesta sau aceasta nu va fi tocmai pe placul lor. Parintii – in special tatii de fete – vor gasi intotdeauna ceva ce nu le convine la primul partener de cuplu al copilului lor (si la urmatorii). Nu ei insa trebuie sa placa persoana; datoria lor nu este sa critice sau sa judece – este cea de a sti ca adolescentul este in siguranta cu acel tanar sau acea tanara ce ii este primul partener.
Parintele trebuie sa se asigure ca adolescentul este in siguranta. Aceasta nu interzicandu-i sa se intalneasca cu iubitul/ iubita, ci cerandu-i sa respecte regulile generale asupra orelor de iesit si intors acasa, sa anunte cand si unde merge. Parintii pot sa se asigure ca adolescentul este in siguranta permitandu-i sa stea acasa impreuna cu iubitul/iubita sa – discretia este importanta, tinerii avand nevoie de intimitate. A cunoaste primul iubit sau iubita a copilului este un fapt important: nu presati adolescentul, insa odata ce aflati ca are o „relatie serioasa”, cereti-i doar sa cunoasteti persoana de care s-a indragostit. Nu puneti intrebari indiscrete, insa aratati-va interesati de cel/cea cu care iese copilul.
Parintii pot oferi sfaturi pretioase unui adolescent ce-si incepe prima relatie de cuplu. Insa ei pot fi si indiscreti, punand prea multe intrebari si oferind prea multe sfaturi necerute! Adolescentii doresc sa para ca stiu totul – realitatea este insa ca nu stiu prea multe despre relatiile de cuplu. Ei pot avea nevoie de sfaturi – insa nu trebuie ca acele sfaturi sa fie oferite „cu forta”, nici sa para prea „moraliste”. Adolescentii ce vorbesc deschis despre relatii si sex cu parintii vor avea mai mult succes in prima experienta de acest fel, facand mai putine greseli. Un parinte bun stie sa asculte cu atentie si sa realizeze cand adolescentul are nevoie de un sfat – si sa ii ofere acel sfat sub forma unei povestiri sau a unei discutii deschise, nu a unor critici sau cereri.
Parintii pot fi alaturi de adolescent cand va suferi in urma primei despartiri. Prima relatie de cuplu a adolescentului este urmata si de prima despartire – iar la aceasta varsta, o despartire este extrem de dureroasa, este parca sfarsitul lumii. Parintii pot si trebuie sa arate ca inteleg ceea ce simte adolescentul, sa-i spuna ca si ei au trait aceasta durere si sa se arate deschisi oricarei discutii fara insa a il presa.
Mai mult, parintii trebuie sa urmareasca cu atentie cum reuseste in timp adolescentul sa treaca peste durerea despartirii – este o varsta specifica crizelor de depresie. Niciodata un parinte nu trebuie sa ia in ras prima relatie de cuplu si prima despartire a unui adolescent, spunand „este doar un copil; ii trece in cateva zile; nu iubeste cu adevarat, este doar o faza”; ceea ce simte adolescentul este cat se poate de real pentru el – chiar daca trecator – si trebuie luat in serios de catre parinti.
Asadar, cum pot parintii sa reactioneze cand adolescentul incepe prima sa relatie? Incercand sa accepte aceasta schimbare si sa fie alaturi de el; incercand sa ii vorbeasca, sa-i ofere sfaturi utile si sa se asigure ca este in siguranta (inclusiv din punct de vedere al inceperii vietii sexuale); incercand sa ii arate ca nu sunt intr-atat de batrani incat sa nu inteleaga prima iubire si prima relatie. A interzice adolescentului sa aiba o relatie nu este o cale adecvata (in afara situatiilor clar periculoase) – lasati-l sa isi traiasca propria viata, sa faca propriile alegeri, propriile greseli si sa invete, fiindu-i aproape pentru a oferi sprijin…