DiverseCum a schimbat Brexit-ul călătoriile în Marea Britanie – Măsuri aplicate de...

Cum a schimbat Brexit-ul călătoriile în Marea Britanie – Măsuri aplicate de la 1 ianuarie 2021

Românii care vor să muncească în Marea Britanie trebuie să știe că începând din acest an, călătoria lor este mai dificilă din cauza Brexit-ului. Au apărut reglementări noi privind vizele, deci s-ar putea spune despre călătoriile post-Brexit că nu mai sunt la fel. În acest articol puteți afla cum se poate călători în Regatul Unit, după Brexit.

Navigare rapidă în articol:

  1. Reguli aplicate odată cu finalizarea Brexit-ului
  2. Măsuri de călătorie pentru români în Regatul Unit, aplicate de la 1 ianuarie 2021

1. Reguli aplicate odată cu finalizarea Brexit-ului

Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană (UE) din data de 31 ianuarie 2020. Brexit înseamnă de fapt ieșirea Regatului Unit din UE. Ziua de ieșire din UE a devenit oficială în forma sa definitivă, la data de 1 ianuarie 2021.

Brexit-ul a adus o serie de modificări, ce pot afecta românii, cetățenii europeni în general, dar și cetățenii britanici.

Care sunt regulile aplicate odată cu finalizarea Brexit-ului?

Începând din luna ianuarie 2021, rezidenții din Marea Britanie nu mai au oportunitatea automată de a locui sau de a munci liber în Uniunea Europeană fără viză.

Majoritatea imigranților europeni, care trăiesc deja în Anglia, trebuie până la data de 30 iunie 2021 să se înscrie în sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) pentru a vedea dacă pot rămâne rezidenți permanenți sau vor trebui să devină cetățeni ai Regatului Unit. Acestea sunt noile condiții ale sistemului de imigrație britanic. Toți cetățenii britanici pot avea automat dreptul de ședere în Marea Britanie. A fi cetățean britanic înseamnă să ai un pașaport britanic pe care scrie că ești cetățean britanic.

În caz contrat, pentru a locui în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021, trebuie să obții o viză britanică. Asta se aplică pentru cetățenii UE, din Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein. Excepție face Irlanda: cetățenii irlandezi pot locui sau călători în Marea Britanie la fel ca înainte, nu au nevoie de permisiune de intrare sau de viză.

Regula 90/180 de zile pentru britanici

Brexit-ul a schimbat și călătoriile pentru britanicii care doresc să viziteze Europa, nu doar regulile pentru cetățenii europeni care vor să viziteze sau să muncească în Marea Britanie. În acest an, britanicii pot vizita țările Uniunii Europene pentru o perioadă de 90 într-o perioadă de 180 de zile, fără a fi nevoie să solicite viză sau alt permis de intrare. După perioada de 180 de zile, ce reprezintă 6 luni de an, ei pot începe o nouă călătorie de 90 de zile, respectiv de 3 luni. Asta este valabil și pentru călătoriile turistice și pentru călătoriile de afaceri între Regatul Unit și UE.

Acum vor trebui să parcurgă anumite puncte de trecere a frontierei UE, unde vor fi supuși unor controale suplimentare. Asta nu se întâmpla înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, când britanicii nu au trebuit să-și facă griji cu privire la cât timp au stat într-o țară din UE sau din spațiul Schengen.

În acest an, poliția de frontieră va cere informații suplimentare privind durata și scopul șederii, care sunt mijloacele de existență în timpul șederii.

Cetățenii britanici care nu respectă această regulă 90/180, probabil vor trebui să suporte sancțiuni aplicate de statele membre care pot fi mai blânde sau mai dure, în funcție de politica fiecărui stat. în general sancțiunile sunt de genul: deportare, amenzi (ce pot varia de la o țară la alta), interdicții de intrare, dificultăți de a călători înapoi în spațiul Schengen pe o anumită perioadă.

2. Măsuri de călătorie pentru români în Regatul Unit, aplicate de la 1 ianuarie 2021

Regulile de intrare pentru români în Regatul Unit s-au schimbat din data de 1 ianuarie 2021, din cauza Brexit-ului. Condițiile pentru a vizita Londra sau alte orașe din Marea Britanie, pentru a munci, pentru a studia sau a face afaceri sunt următoarele:

  • Românii trebuie să aibă pașaport electronic. Cei care nu au acest document, îl pot obține de la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din București.
  • Românii pot sta doar o perioadă de 6 luni pe an, ca turiști, în Marea Britanie.
  • Cei care vor să muncească în Marea Britanie, să-și dezvolte o afacere sau să studieze, trebuie să aibă viză în acest an.
  • Guvernul britanic a introdus un sistem de imigrație bazat pe puncte prin care evaluează cetățenii ce vor să intre în această țară pentru a lucra; acesta este denumit PBS Point-based immigration system și se aplică și românilor și cetățenilor europeni.
  • Românii care locuiesc deja în Marea Britanie pot solicita dreptul de a rămâne rezidenți în această țară.

Măsuri aplicate pe teritoriul Irlandei

Republica Irlanda face parte din Uniunea Europeană, dar nu face parte din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau din spațiul Schengen. Pentru a călători la Dublin, capitala Irlandei, este necesară o viză irlandeză sau o viză standard de vizitator în Marea Britanie folosită recent.

Românii care vin din Marea Britanie în Irlanda, trebuie să se izoleze timp de 14 zile de la sosire. Această regulă se aplică indiferent dacă au sau nu simptome ale virusului SARS-CoV-2. Din 16 ianuarie 2021, persoanelor care sosesc în Irlanda li se cere să prezinte testul PCR cu rezultat negativ realizat pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu cel mult 72 de ore înainte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.