Despre depistarea si confirmarea sarcinii – fie ca incercati sa ramaneti insarcinata, fie ca doriti sa evitati deocamdata o asemenea varianta, este util sa stiti ce simptome va indica o posibila sarcina si cat de sigure sunt metodele de confirmare a sa! Cate femei nu s-au intrebat, vazand ca menstruatia intarzie, daca nu cumva sunt insarcinate?… Sa vedem cum depistam sarcina si cat de sigure sunt rezultatele.
Pana ce ajungem la testele de confirmare a sarcinii, sa trecem in revista posibilele simptome timpurii ce va pot indica o sarcina:
Lipsa menstruatiei
Este primul si cel mai evident simptom – atunci cand s-a produs fertilizarea ovulului, menstruatia urmatoare nu mai apare. Si totusi, acest lucru nu este universal – in unele cazuri, o femeie insarcinata poate experimenta inca un timp scurgeri mai putin abundente si scurte, pe care le poate confunda cu menstruatia. Pe de alta parte, lipsa menstruatiei intr-o luna nu necesita existenta unei sarcini – afectiunile fiziologice sau unele tratamente pot avea acest efect. Oricum ar fi, cand menstruatia nu apare, vor fi necesare atat teste de confirmare a sarcinii, cat si un control medical (fie ca e depistata o sarcina, fie ca nu).
Sanii sensibili
Sunt un prim simptom timpuriu al unei sarcini, dupa trei saptamani de la fertilizarea ovulului. Daca sanii sunt sensibili la atingere, chiar durerosi si in special daca sunt mai mari, poate fi vorba de sarcina. Si menstruatia aduce cu sine acest simptom al sanilor sensibili – insa simptomul combinat cu lipsa menstruatiei indica conceptia.
Scurgeri vaginale si pete
Odata cu conceptia, scurgerile vaginale se modifica, pot fi mai abundente, lipicioase, albe sau galbui. La fel, cateodata se pot depista pete de sange pe lenjerie.
Greata
In general, greturile sunt un simptom mai tarziu al sarcinii, insa se pot manifesta si devreme. Daca sunteti deodata sensibila la mirosuri ce inainte nu va deranjau si va confruntati cu stari de voma (dimineata sau nu) frecvente, e cazul sa faceti un test de confirmare a sarcinii.
O stare de oboseala
Fara cauze aparente va poate indica aceeasi situatie.
Metoda contraceptiva folosita
Cand depistati aceste posibile simptome ale sarcinii, este cazul sa va ganditi ce metoda contraceptiva ati utilizat si cat de sigura este, ce rate de esec are si cat de adecvat ati utilizat-o (poate ati uitat de o pilula, poate prezervativul fusese spart etc.).
Intuitia
Si nu in ultimul rand, nu va ignorati niciodata intuitia – daca ceva va spune ca e posibil sa fiti insarcinata, nu ezitati sa faceti cat mai curand un test.
Despre depistarea si confirmarea sarcinii – testele de sarcina de urina:
Initial, puteti efectua un test de sarcina de urina acasa, care va poate raspunde la intrebarea „sunt oare insarcinata?”. Aceste teste depisteaza un hormon al sarcinii – HCG – in urina. Hormonul se secreta in organism doar dupa ce ovulul fertilizat se implanteaza in mucoasa uterina si nivelul sau creste cu cat sarcina evolueaza. Asadar, un test de sarcina va poate arata un rezultat util doar dupa aproximativ o saptamana de la conceptie. Ceea ce inseamna ca nu prea are rost sa efectuati un test de sarcina daca menstruatia a intarziat doar cateva zile – asteptati macar o saptamana din ziua in care trebuia sa apara menstruatia.
Din pacate, testele de sarcina pentru acasa nu sunt 100% sigure si este recomandat sa il repetati dupa cateva zile chiar daca rezultatul este negativ (si chiar a treia oara dupa inca o saptamana, daca aveti inca simptome de sarcina). In schimb, daca rezultatul este pozitiv – va indica o sarcina – este timpul sa va programati un consult medical pentru confirmarea sigura a sarcinii.
Testele de sarcina de urina sunt in general extrem de simplu de utilizat – cititi cu atentie instructiunile si nu veti intampina probleme. Majoritatea constau dintr-un betisor pe care il introduceti intr-un recipient cu urina sau direct sub jetul de urina. In cateva minute, rezultatul pozitiv va indica o sarcina (doua linii colorate, chiar daca sunt sterse, sau un semn de plus). Pentru a va asigura ca rezultatul este cat de precis se poate, e recomandat sa respectati instructiunile, sa efectuati testul de dimineata, inainte de a consuma ceva si sa cereti cel mai sensibil test la farmacie.
Despre depistarea si confirmarea sarcinii – testele la medic:
Imediat ce un test de sarcina pentru acasa va indica un rezultat pozitiv, programati un consult la medicul ginecolog. Acesta, pe baza testului de sange, va va confirma 100% sarcina. Acest test depisteaza acelasi hormon al sarcinii – HCG, insa in sange. Este sigur 100% si confirma timpuriu o sarcina, caci chiar si o cantitate foarte scazuta de HCG va fi depistata.
Despre depistarea si confirmarea sarcinii – ecografia:
Dupa efectuarea testului de sange, medicul va poate recomanda o ecografie ce are rol atat de confirmare a sarcinii (desi testul de sange a confirmat deja), insa mai ales de stabilire a varstei sarcinii, de calculare a datei nasterii si de depistare a semnelor de posibile probleme (anomalii congenitale, sarcina molara, sarcina ectopica); ecografia poate verifica si existenta unei sarcini gemelare sau multiple. Insa ecografia va putea fi efectuata doar dupa saptamana 4 sau 5 a sarcinii, cand sacul gestational este vizibil.