Nunți și mireseBugetul unei nunți - cine și cât cheltuie pentru ca nunta să...

Bugetul unei nunți – cine și cât cheltuie pentru ca nunta să iasă perfect

Nunta este cu siguranta cel mai frumos moment din viata unui cuplu, caruia ii urmeaza desigur, ca amploare, momentul nasterii primului copil si apoi al celui de-al doilea si asa mai departe, in cazul in care cuplul este unul prolific. Insa de multe ori nunta este o mare bataie de cap, avand in vedere ca nu toate lumea stie cine si ce plateste la marele eveniment, cheltuielile fiind poate, nu la fel de mari pentru toti, insa cu siguranta destul de simtitoare.

Fie ca e vorba despre nasi, fie ca e vorba despre socrii mici sau cei mari, ori nuntasi, un astfel de eveniment presupune intotdeauna o gaura in buget, indifererent de cat de mare sau mica e. Asta inseamna ca pentru restul nuntasilor, in afara de banii de pe masa, ce trebuie dati in cinstea mirilor, o cheltuiala in plus o mai constituie si tinuta de seara, care de multe ori la femei este mult mai costisitoare si trebuie schimbata constant.

Insa nu aceasta este problema in cazul cheltuielilor pe care le presupune o nunta, ci cu totul alta si anume: cine si ce plateste la o nunta. Aici cu siguranta cele doua paranteze poarta denumirea de nasi si miri. Cheltuielile se impart de comun acord, iar pe restul ii priveste. Desigur mirii au cea mai mare responsabilitate cu achitarea localului, a meniurilor, a muzicii, a bauturilor, a fotografului si a cameramanului si multe altele care se ivesc inca din prima clipa a luarii deciziei de a-si uni destinele.

Iar pentru o intelegere cat mai buna, trebuie respectati anumiti pasi si acestia incep cu siguranta cu indatoririle nasilor. Primul pas pe care trebuie sa-l faca acestia este acela de a alege, alaturi de miri, lumanarile, pe care desigur le platesc ei, parintii spirituali. In unele zone nu prea se tine cont de cine si ce plateste la o nunta, toate fiind impartite, iar unele cupluri chiar nu ridica nici o pretentie de la nasii lor, dorind pur si simplu sa fie cununati. Un alt pas pe care trebuie sa-l parcurga nasii este acela de a alege impreuna cu mirii, in special cu mireasa, voalul acesteia si totodata este de datoria lor sa-l plateasca.

Printre accesoriile ce mai trebuie platite de nasi pentru mireasa se mai numara si baticul, ori palaria sau esarfa ce se pune dupa nunta, tiara si rujul sau poseta cu farduri pe care nasa trebuie sa i-o daruiasca proaspetei „gospodine”, ce a fost mireasa cu o seara inainte. Pe langa toate acestea, nasa ar trebui sa poarte macar putin rosu in costumatia ei de nunta, deoarece aceasta culoare este un simbol puternic al vitalitatii si al fecunditatii pentru tanarul cuplu.

bugetul unei nunti

Printre indatoririle nasilor se mai numara si cea de a gati mirii, nasa fiind cea care asaza voalul miresei, tot ea rupe si turta/colacul/cozonacul miresei inainte de plecarea spre starea civila, iar parintii spirituali trebuie sa ia mireasa de acasa, impreuna cu mirele si familiile acestora. Atunci cand se ajunge la biserica intervin iar o serie de reguli, printre care se numara: nasa intra la brat cu mirele in biserica, atunci cand acestia ajung in fata, trebuie sa intre si nasul ce duce la brat mireasa si spun o serie de juraminte dupa preot.

In cazul in care va mai intrebati cine si ce plateste la o nunta, atunci trebuie sa stiti ca slujba de la biserica este platita tot de nasi si eventual si cheltuielile ce se mai ivesc pe parcurs, precum cinstirea oaspetilor de la biserica, in cazul in care se practica in zona respectiva. Dupa celebrarea evenimentului de la local, tot nasa este cea care ii da miresei voalul jos si ii pune pe cap palaria, baticul sau esarfa, in functie de ceea ce a achizitionat, acesta fiind un simbol al faptului ca mireasa a intrat in randul femeilor casatorite.

In momentul in care invitatii sosesc la local, nasii trebuie sa fie alaturi de miri, pentru a-i intampina, iar in timpul intregii petreceri, se spune ca nasul este cel care intretine toata distractia, el fiind conducatorul simbolic al nuntii, cel care coordoneaza momentele si se ocupa si de buna functionare a lucrurilor.

In unele zone aceasta atributie se cuvine cavalerilor de onoare. Si ca sa continuam in acelasi dulce stil al intrebarii cine si ce plateste la o nunta, trebuie mentionat si faptul ca nasii mai au de achitat si masa, deci darul din noaptea nunti si cadourile pentru casa noua a cuplului. O alta indatorire a nasilor este aceea de a duce cuplul la biserica, la o saptamana dupa nunta, raspunzand astfel chemarii preotului, impreuna cu lumanarile cu care i-au cununat.

Printre indatoririle mirilor se traseaza mai multe sarcini deci daca tot ne intrebam cine si ce plateste la o nunta, atunci cu siguranta ne gandim ca cea mai mare cheltuiala apartine tanarului cuplu. Inainte de toate, cei doi trebuie sa cumpere un cadou de multumire nasilor, care in unele zone se inmaneaza chiar in noaptea nuntii, iar in alte zone se da in momentul in care s-a luat decizia finala.

O alta cheltuiala din partea mirilor, este cea a buchetului nasei, dar de aceasta parte se va ocupa doar mirele, el fiind cel care achizitioneaza si buchetul miresei, platindu-le pe amandoua. Iar lista nu se termina aici, deoarece mirii sunt cei care se ocupa de intreaga cheltuiala a nuntii, asa cum sta scris la carte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.