Copii & adolescenți„Ce vrei să fii când te faci mare?”: rolul părintelui în ghidarea...

„Ce vrei să fii când te faci mare?”: rolul părintelui în ghidarea profesională a copilului

Care ar trebui sa fie concret rolul parintelui in ghidarea profesionala a copilului, in alegerea domeniului de specializare si de activitate? Cand sunt micuti, intrebarea „ce vrei sa fii cand te faci mare?” este una amuzanta, raspunsurile variind si fiind des fanteziste: pilot, astronaut, supererou, pompier, star, balerina, printesa, model… Odata ce momentul critic de alegere a unui domeniu de specializare se apropie insa, parintii iau din ce in ce mai serios raspunsurile copilului, aspiratiile sale profesionale.

Care trebuie insa sa fie mai clar rolul parintelui in ghidarea profesionala a copilului, in special odata ce momentul in care va face o decizie incepe sa se apropie? Decizia asupra domeniului de studiu, de specializare si apoi de activitate este poate printre cele mai importante alegeri din viata copilului vostru, ce ii va marca definitiv traseul. Cariera aleasa devine parte din ceea ce este persoana, parte integranta a identitatii sale si factor esential al calitatii vietii si al sentimentului de autorealizare si implinire ca om.

Nu este astfel o exagerare a spune ca inca din primele momente in care copilul/adolescentul isi contempla alegerile, oportunitatile de viitor, el se pregateste pentru una dintre cele mai importante si definitive miscari din viata sa. Care sa fie rolul parintelui in ghidarea profesionala a copilului? Studiile ne arata ca cele mai multe persoane declara ca parintii au jucat rolul principal in alegerea domeniului lor de specializare si activitate (direct si indirect, pozitiv si negativ). Insa important este ca un parinte sa isi aminteasca faptul ca rolul sau este tocmai acela de a ghida copilul: nu de a il presa, forta sa manipula (prin replici de tipul „am dat totul pentru ca tu sa ajungi…”) sa faca o alegere ce nu este si optiunea sa!

„Ce vrei sa fii cand te faci mare?”

Inca de la primele raspunsuri ale unui copil mai mic, puteti sa aflati ce interese are. Retineti ca fiecare copil va avea propriile sale inclinatii si pasiuni, care nu vor fi similare cu ale voastre. Ca parinti, rolul vostru cel mai important este sa il stimulati sa exploreze si sa descopere ce interese are, chiar de cand este micut. Si nu, copilul nu va deveni cantaret pop – lasati-l insa sa viseze; odata cu dezvoltarea si maturizarea sa, apar noi interese si noi inclinatii. Oferiti-i posibilitatea sa le expolreze si dezvolte, chiar daca nu vi se par exact interese potrivite unei cariere de succes! Cel mai important este ca un copil sa se simta liber si sprijinit in a face ceea ce il intereseaza si nu criticat sau presat spre altele.

Ce aptitudini are copilul?

Fiecare copil isi formeaza propriile aptitudini si abilitati – parintii il pot stimula si incuraja sa si le dezvolte. Insa este o eroare sa fortati un copil spre arii in care nu prezinta interes si nici abilitati. Un copil cu latura „umana” dezvoltata, de exemplu, nu va deveni mai mult ca sigur informatician – si de ce ar trebui sa studieze si sa lucreze intr-un domeniu care nu il reprezinta?…

Tineti-va asteptarile si visele sub control

Parintii doresc ca al lor copil sa fie cel mai bun, sa aiba succes, sa faca ceva maret in viata. Insa isi creeaza prea des asteptari idealiste de la copil: este un om ca altii – desi este al vostru – astfel ca poate va face si alegeri nepotrivite. Si foarte probabil, nu va salva lumea si nu va fi o figura de exceptie. Insa nu aceasta ar trebui sa fie visul vostru ca parinti – ci acela ca el sa devina un om fericit si implinit. Uneori, proiectati propriile voastre vise asupra copilului: ceea ce voi nu ati reusit in viata, ii cereti lui sa implineasca; ca si cum copilul preia ceea ce doreati voi.

Copilul insa are viata sa si nu trebuie sa ii cereti sa va preia visele voastre

Lasati-l sa isi faca visele sale, pe care sa incerce sa le transforme in realitate… Ca asteptari de la copil, ceea ce parintii pot face pentru a il ajuta inca de la inceput este sa impuna standarde ridicate, insa realiste („ma astept sa te descurci bine – macar sa te straduiesti sa o faci”), sa il invete valoarea muncii bine facute si a rezultatului propriului efort, valoarea curajului de merge inainte si de a invata din greseli fara a renunta. Toate acestea il vor conduce spre succesul in cariera, oricare ar fi aceasta.

Ce inseamna de fapt o cariera buna?

Rolul parintilor in ghidarea profesionala a copilului se refera si la a ii arata ce anume inseamna sa ai o cariera buna. Din pacate, parintii cred uneori ca a avea o cariera buna este egal cu a avea un salariu mai mare decat media si de a avea prestigiu. Este aceasta esenta? Nu – cariera buna este aceea potrivita pentru persoana, potrivita intereselor si aptitudinilor sale; este munca facuta cu sentimentul de realizare si implinire. Acesta este cel mai important lucru: ca o persoana sa obtina sentimentul de autorealizare, de implinire prin munca sa, nu banii, nu statutul si postul.

ce vrei sa te faci cand o sa fii mare

Ce va doriti ca parinti pentru copil?

Pentru a intelege cat de important este sa lasati copilul sa isi faca propriile alegeri, sa il ghidati fara a il presa, sa il influentati fara a il manipula, ganditi-va ce doriti cu adevarat pentru copil: doriti ca acesta sa aiba succes, sa fie respectat, sa va urmeze propriile voastre vise? Sau doriti, pur si simplu, sa fie o persoana satisfacuta cu viata sa si care lucreaza intr-un domeniu potrivit pentru el? In ziua de astazi, o cariera care sa asigure un venit mare pare lucrul cel mai important – insa daca esti fortat sa ai acea cariera, daca munca ta nu-ti aduce pic de implinire, daca urasti ceea ce faci zi de zi, cat de valoros mai este faptul ca ai suficienti bani?…

Parintii pot influenta copilul in alegerea profesionala: insa calea cea mai potrivita nu este cea de a il presa in mod direct sa faca o alegere dorita de voi; ci aceea de a ii vorbi si de a ii arata propriul exemplu. Ca parinti, ii puteti vorbi despre propriile voastre decizii si alegeri profesionale; ii puteti arata ce va face impliniti la munca voastra, sau ii puteti arata ce greseli ati facut in alegerile voastre. Parintele va fi un model pentru copil: si este bine sa ii vorbiti deschis despre momentul in care voi ati luat decizia ce v-a schimbat viata.

De asemenea, vorbiti cu copilul/adolescentul despre optiunile sale pentru viitor. Interesati-va impreuna ce implica diferitele domenii si cariere; interesati-va ce cariere sunt cele privilegiate pe piata de munca; interesati-va ce inseamna o anumita slujba, la ce ar trebui copilul sa se astepte cand doreste o anumita directie (ce posturi exista, in ce tipuri de firme, ce mediu organizational, ce salarii si alte beneficii sau lipsuri).

„Ce vrei sa fii cand te faci mare?”: stie parintele mai bine?

Uneori, un parinte are convingerea ca trebuie sa ia decizia in locul copilului sau sa il influenteze direct, deoarece stie mai bine. Da, experienta de viata poate fi un plus important, de aceea este foarte util sa ii vorbiti despre propriile voastre alegeri profesionale, despre realizari si greseli.

Insa ca parinte, stii atat de bine ce se potriveste si ce este mai bine pentru copil? Tu ai facut mereu alegeri potrivite? Nu – ai gresit si ai mers mai departe. Permite-i copilului sa faca la fel: sa faca propriile sale greseli si sa descopere drumul sau in viata. Stii cu adevarat ce interese, aptitudini si vise are copilul? Si daca stii, le poti ignora, doar pentru ca crezi ca opinia ta este mai buna?

Rolul parintelui in ghidarea profesionala a copilului trebuie sa ramana cel de a incuraja, de a sfatui si de a influenta prin exemplul personal. Daca impingeti copilul spre o cariera care nu il atrage, puteti fi responsabili pentru o viata incarcata de resentimente si regrete – a face zilnic o munca ce ii este respingatoare.

Incurajati copilul/adolescentul sa ia in calcul multiple variante, sa se gandeasca la diferite oportunitati si sa faca alegerea sa luand in vedere toate aspectele importante (implinire, interes, bani, statut). Vorbiti cu el si explicati-i ce implica o anumita cariera, ce avantaje si dezavantaje are. Insa lasati-l sa isi urmeze propriul drum, chiar daca ati sperat altceva… Cel mai important lucru este sa invete sa isi faca propriile alegeri in viata suportand consecintele – si, bineinteles, sa fie un om implinit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.