Sarcină & BebeEvită tratementele cu antibiotice în timpul sarcinii - Iată de care antibiotice...

Evită tratementele cu antibiotice în timpul sarcinii – Iată de care antibiotice trebuie să te ferești

In general, se recomanda evitarea tratamentelor cu antibiotice in timpul sarcinii, caci aproape orice substanta ingerata de catre mama ajunge la fat, trecand prin placenta. Niciodata nu se poate cunoaste in totalitate ce posibile efecte si riscuri prezinta administrarea de medicamente in timp ce esti insarcinata. De aceea, intotdeauna trebuie sa ceri sfatul medicului, chiar si in cazul unor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, nu numai in cazul antibioticelor.

Despre antibiotice in timpul sarcinii vei gasi diverse opinii si sugestii. Chiar si medicii uneori se contrazic: se poate ca un medic sa iti permita sa iei un anumit medicament, in timp ce un altul iti recomanda sa il eviti! Deci, ce trebuie sa faci? In primul rand, nu te increde in toate informatiile gasite pe forumuri sau sfaturi de la mamici: chiar daca esti asigurata ca un anumit antibiotic nu a avut nici un fel de efect secundar in cazul unei femei insarcinate, aceasta nu este o dovada ca si tu vei fi ferita de orice riscuri.

Asadar, important este sa nu iei antibiotice in timpul sarcinii decat daca nu exista alta optiune de tratament al unei afectiuni si cand medicul tau iti spune ca riscul este minim. In nici un caz nu incepe sa te tratezi cu antibiotice pentru o simpla raceala!

In anumite situatii, de exemplu, cand ai o infectie riscanta, va trebui sa iei antibiotice, insa doar cu acordul medicului si doar acele pastile despre care se cunosc informatii si care exista pe piata de mult timp. In cazul unor pastile aparute recent, este posibil sa nu se cunoasca exact efectul pe termen lung, deci nu lua antibiotice care nu sunt considerate sigure.

Evita pe cat se poate sa iei antibiotice in timpul sarcinii in timpul primului trimestru, caci atunci orice factor poate influenta si hotari modul de dezvoltare ulterioara a bebelusului. Insa, in cazul unor afectiuni sau infectii care ar dauna mai mult fatului si tie decat posibilul efect al medicamentului, nu prea ai de ales! Medicamentele, ca alte substante, prezinta risc in dezvoltarea fatului deoarece aceste substante trec prin placenta si ajung la bebe. Pe parcursul primului trimestru, fatul este mai vulnerabil la anumite substante, deoarece acum se dezvolta organele sale si orice factor riscant poate dauna mai mult decat dupa acest trimestru de sarcina.

Ce sa faci

Cel mai important este sa eviti sa te imbolnavesti! Pentru aceasta, trebuie sa iei cateva elementare masuri de precautie: evita aglomeratiile, locuri populate unde poti contacta o viroza. Evita sa stai in frig, ploaie, ninsoare, umezeala, pastreaza o igiena a mainilor, o casa curata, fara praf. Daca ai animale de casa care ies pe afara, in momentul cand intra in apartament, este bine sa le speli – in caz contrar, spala-te tu pe maini dupa fiecare atingere a animalului.

antibiotice

Pentru a-ti pastra o imunitate crescuta, adopta un regim alimentar cat mai variat, mese frecvente care sa includa toate proteinele, mineralele si vitaminele necesare. In plus, ia neaparat si suplimente nutritive si complexe multivitaminice.

Insa, in cazul unor infectii riscante, este imposibil sa te feresti de administrarea antibioticelor in timpul sarcinii. Care sunt aceste infectii? Vaginita bacteriana, listerioza, hepatita B, gonoreea, sifilisul, toxoplasmoza si infectiile tractului urinar. Acestea sunt infectii comune, care pot aparea in timpul sarcinii si care necesita tratament cu antibiotice, deoarece netratate prezinta risc mare de afectare a dezvoltarii fatului si chiar de transmitere la fat.

Unele antibiotice, deoarece exista pe piata de mult timp, au fost testate, contin ingrediente despre care se cunoaste totul, sunt considerate sigure si sunt astfel principalele recomandate de catre medic: penicilina, cindamicin, eritromicina, cefalosporine. Penicilina este un tip de antibiotic fara risc, foarte frecvent utilizat chiar si in timpul sarcinii in tratarea unor infectii si viroze. Si cefalosporinele sunt considerate printre antibioticele in timpul sarcinii care prezinta un risc minim. Un alt tip de antibiotic folosit frecvent si considerat “safe” in timpul sarcinii este reprezentat de macrolide, care sunt eficiente in tratamentul unor infectii.

De ce antibiotice sa te feresti in timpul sarcinii

Categoria de antibiotice numita sulfamide prezinta un risc crescut, substantele trecand prin placenta si afectand fatul. Evita, deci, orice tratament cu asemenea medicamente. O alta gama de antibiotice interzise sunt tetraciclinele: patrund prin placenta si sunt toxice pentru fat. Evita cu orice pret asemenea medicamente, atat in timpul sarcinii, cat si dupa si in perioada alaptarii. Alte tipuri de antibiotice in timpul sarcinii care ar trebui interzise: cloramfenicolul, deoarece prezinta risc in dezvoltarea fatului, substantele fiind toxice pentru acesta.

Acest articol a prezentat doar cateva informatii generale, insa tu trebuie sa te consulti cu medicul tau cand vine vorba nu numai de antibiotice in timpul sarcinii, ci si de orice alt tip de medicament (inclusiv suplimente si ceaiuri). Informeaza-te asupra tipurilor si a actiunii diverselor medicamente si urmeaza recomandarea medicului. Niciodata nu incerca sa te tratezi singura cu pastile sau ceaiuri diverse!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.