Dragoste și relațiiCe face un cuplu fericit? Iată 10 ingrediente necesare pentru un cuplu...

Ce face un cuplu fericit? Iată 10 ingrediente necesare pentru un cuplu fericit

Faci parte dintr-un cuplu fericit? Sigur, aveti mici probleme, mici certuri, insa te consideri fericit(a) in relatia ta de cuplu? Un cuplu fericit implica o relatie armonioasa, consolidata de-a lungul timpului si ii face pe ambii parteneri oameni impliniti si satisfacuti. In caz contrar, trebuie lucrat la relatie, caci fericirea nu vine din cer si nu se atinge atat de usor!

10 ingrediente necesare pentru un cuplu fericit:

1. “Unde dragoste nu e, nimic nu e”… Da, iubirea! Fara sa simti ca il/o iubesti pe celalalt si ca ai face totul pentru el/ea, mentii o relatie de cuplu din inertie! Exista doua tipuri de iubire, ambele pot merge la fel de bine pentru persoane diferite si in cadrul unor relatii diferite. Exista iubirea-soc-pasiune, atunci cand te indragostesti subit de cineva, atat de asemanatoare cu un trasnet.

Peste un timp, se va dovedi daca au fost doar hormoni sau ceva real si cu substanta… Dar exista si iubirea linistita, acel sentiment la fel de intens, insa care se consolideaza cu timpul – cu cat il cunosti pe celalalt, cu atat ajungi sa il iubesti mai mult! Fiecare tip de iubire merge sau nu intr-o relatie, esentialul este sa existe! Insa, din pacate, iubirea nu este totul…

2. Comunicarea – da, este deja un cliseu atat de mult auzit, incat iti vine sa ridici din ochi: “comunicarea este esentiala pentru consolidarea unei relatii armonioase si pentru un cuplu fericit”… Este un cliseu, insa este atat de repetat tocmai pentru ca este adevarat! Aveti nevoie sa comunicati, sa vorbiti, sa va cunoasteti.

Cand apare o mica problema, trebuie sa o discutati, caci altfel, ea va creste in interiorul vostru… Unii spun ca nu este nevoie de vorbe, caci cunosc sufletul celuilalt – bine, dar sufletul initial nu tot prin vorbe s-a manifestat? Din pacate, nu ii putem vedea in sens propriu sufletul celuilalt, dar il putem auzi vorbind! Exista o importanta diferenta intre “nu avem nevoie sa vorbim” si “nu avem ce vorbi”!

Da, dupa o vreme, intr-un cuplu fericit si solid, partenerii pot stii ce se intampla in mintea celuilalt fara vorbe, iar acesta este un lucru frumos! Insa se poate ajunge si la lipsa vorbelor din cauza ca simti ca nu mai ai ce sa-i spui celuilalt, ca totul a fost spus si nu a ramas nimic interesant. Iar acesta nu mai este un lucru bun. Vorbiti despre orice si despre nimic, caci si prin vorbe ajungeti sa sustineti intimitatea dintre voi. Asta nu inseamna sa vorbiti mereu fara oprire, dar nu lasati sa treaca mult timp fara sa comunicati!

3. Este de la sine inteles: sinceritatea este un ingredient-cheie pentru un cuplu fericit! Insa chiar pui in practica aceasta regula? De exemplu, cand partenerul te intreaba daca iti place cadoul luat, ce spui: preferi sa minti si sa ii spui ca e perfect sau esti sincera si ii spui ca doreai altceva? Dar cand ea te intreaba daca s-a ingrasat: minti zicandu-i ca e la fel de superba ca in primul an sau ii spui, ca, intr-adevar, a pus pe ea cateva kilograme?! Aproape toti alegem solutia facila si mintim, dar ne scuzam spunandu-ne ca sunt “minciuni albe”, care pastreaza armonia. Si este adevarat! Cum sa rezolvi situatia?

Bine ar fi de la inceputul unei relatii sa te obisnuiesti si sa iti obisnuiesti partenerul/partenera cu sinceritatea in orice! Sigur, se va supara de cateva ori, insa ii va trece si la sfarsit, va admira si prefera sinceritatea! Aceasta, intr-un cuplu cu adevarat fericit! Cine nu suporta o critica de genul “cadoul este cam ciudat” sau “te-ai ingrasat putin”are probleme de siguranta in relatie si siguranta de sine. Pe care trebuie sa le rezolve! Aceasta nu inseamna ca sinceritatea trebuie sa se transforme in critici rautacioase la adresa celuilalt; este bine sa fii sincer(a), insa cu masura si mai ales, atunci cand adevarul este ceva neplacut, cand esti intrebat(a) si atat!

4. Incredere si respect. De fapt, aratandu-i celuilalt incredere, ii arati ca ii respecti libertatea si capacitatea de a se autoconduce. In schimb, verificand partenerul/partenera mereu cand este plecat(a) undeva, controland, sunand incontinuu, acestea arata ca nu ii respecti independenta si ca nu ii acorzi increderea pe care probabil o merita. Problemele de gelozie intensa, de cele mai multe ori, nu vin de la partenerul de relatie, ci din mintea ta si din nesiguranta ta. Deci invata-te sa iti gestionezi emotiile negative si sa te controlezi si, cu timpul, vei capata incredere in celalalt. Si aceasta il/o va face sa iti acorde la randul sau incredere!

cuplu fericit

5. Apreciere – este foarte important sa ii arati celuilalt ca este valoros/valoroasa, conteaza pentru tine si este o parte importanta in viata ta! Cum? Spunandu-i aceste lucruri este cel mai usor. In plus, acorda atentie profesiei sale si realizarilor sale – poate fi dificil cand aveti pregatiri profesionale diferite si de abia pricepi ce iti spune, insa incearca sa intelegi si asculta-l/ascult-o cu atentie.

Nu dai gres niciodata daca folosesti complimente: tuturora ne place sa fim apreciati si laudati si vom raspunde la fel! Aceasta si pentru barbati – crezi ca lui nu ii place sa auda cat de mult il atragi, cat de sexy este, cat de mult ii admiri inteligenta etc? Nu presupune ca stie deja aceasta, ci aminteste-i-le mereu si vei vedea ca iti va raspunde la fel!

6. Sex: bineinteles ca este important! Si chiar si intr-un cuplu fericit, viata sexuala are momente in care se poticneste si pasiunea parca este greu de regasit! Rezolvati problema impreuna si nu lasati lucrurile in voia lor! Si niciodata, dar niciodata, nu lasa responsabilitatea pe umerii celuilalt: “e vina ei, nu mai ia niciodata initiativa” sau “e vina lui, nu stie sa fie spontan si sa imi faca surprize si de aceea nu am chef”. Adevarul este, ca de obicei, la mijloc: e vina amandurora! Asa ca discutati amandoi si gasiti ceva care sa va trezeasca apetitul: o seara romantica, un nou decor, noi pozitii sexuale, un joc erotic…

7. Iesirea din rutina. Ati citit, probabil in alte articole de pe site, ca rutina este ceva bun pentru un cuplu fericit, ca ofera siguranta si stabilitate! Absolut adevarat, insa dupa luni si ani de rutina, s-ar putea sa va treziti mai putin entuziasmati de relatie si unul de altul. Asa ca iesiti din rutina putin, facand ceva ce nu ati facut niciodata! O calatorie scurta, o noapte intr-un club in care nu ati fost niciodata, un joc nou (de dormitor sau nu), urmati impreuna vreun curs – orice merge!

8. Legat de aceasta, cautati activitati placute si noi impreuna: nu este de ajuns sa stati in fiecare seara in fata televizorului sau a computerului si sa declarati ca petreceti timp impreuna! Faceti ceva cu adevarat placut cu acest timp! Cautati un joc pe computer care sa va placa, un curs de inot, calarie, echitatie, dans etc., un joc de carti sau un boardgame, un club in care sa va placa amandurora, un restaurant…

9. Multe din certurile care va fac mai putin un cuplu fericit si mai mult doua persoane nervoase tin de activitatile in gospodarie. De aceea, un program cat de cat strict al activitatilor, al persoanei care le face si al orarului care trebuie respectat ar putea ajuta! El nu vrea in ruptul capului sa gateasca, sa spele rufe sau sa stearga praful? Foarte bine, le faci tu – insa el trebuie sa duca gunoiul, sa spele vasele si sa dea cu aspiratorul! Faceti o lista detaliata cu activitatea, persoana si datele cand trebuie indeplinita sarcina si poate vor fi mai putine certuri!

10. Un cuplu fericit este unul in care partenerii nu sunt codependenti! De aceea, timpul pentru sine este important. Aceasta poate parea contrar a ceea ce s-a spus referitor la activitati impreuna, insa nu este asa. In orice relatie armonioasa, fiecare partener are nevoie sa se simta putin independent, sa aiba periodic timp pentru sine, in care sa faca orice ii place (cu limitele bunului-simt!). Asadar, respecta nevoia de timp a partenerului: aceasta nu inseamna ca nu vrea sa fie langa tine, ci ca ii este necesar si putin aer, putina libertate. Daca tu inca nu simti aceasta nevoie, nici o problema, o vei simti la un moment dat! Daca nu va oferiti reciproc “alone time”, s-ar putea ca apropierea sa va sufoce la un moment dat si sa va faca sa rabufniti…

Deci, asa ar arata ecuatia pentru un cuplu fericit: iubire-comunicare-sinceritate-incredere-apreciere-sex-iesire din rutina-activitati impreuna-programare sarcini-timp. Unde aveti nota 10 si unde sunteti corigenti? Lucrati impreuna pentru a fi premianti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.