Animale de companieLegendarele țestoase de uscat ca animale de companie

Legendarele țestoase de uscat ca animale de companie

Testoasele de uscat pot fi, pentru copii, dar si pentru cei mari, animale de companie minunate, nu sunt pretentioase si iti pot deveni „prieteni” pentru o viata.

Broastele testoase fac parte din specia reptilelor, ordinul Chelonieni, cu o vechime considerabila, apreciindu-se ca au aparut cu mai bine de 200 de milioane de ani in urma, cu mult inaintea erei dinozaurilor. Ordinul Chelonienilor cuprinde, in prezent, aproximativ 250 de specii, structurate in genuri si familii.

Testudo Hermanni
Testudo Hermanni

Printre cele mai cunoscute specii de testoase de uscat, pe continentul european, se numara Testudo Hermanni (sau Hermann) si Testudo Greaca Ibera. Prima traieste in mediul natural, in zona Portilor de Fier, pe vaile afluentilor Dunarii, mai ales la liziera padurilor. La nastere are aproximativ 4 cm si poate ajunge la 15-30 cm la varsta adulta. Are o culoare galben-portocalie, cu pete de culoare neagra si doua benzi de aceeasi culoare la nivelul plastronului.

Cea de-a doua, Broasca testoasa de uscat cu capac sau greaca, este raspandita in Peninsula Balcanica, Asia Mica, in Bazinul Mediteranean si in nord-vestul Africii, pe teritorii insorite, pe dealuri cu vegetatie bogata si in paduri. Culoarea carapacei este galbena sau galben-verzuie, iar marginile, brun inchis. Plastronul este ornat cu pete de culoare maronie.

Ambele specii sunt protejate de lege, iar achizitionarea lor ca animale de companie trebuie facuta de la Pet Shop-uri, doar atunci cand suntem foarte siguri ca ni le dorim, ca le vom ingriji si cand acceptam ca ne pot fi alaturi pe timp indelungat, o testoasa de uscat traind, in medie, peste 70 de ani.

Ca animale de companie, pot fi tinute atat in interiorul casei, al apartamentului, cat si afara, intr-un spatiu special amenajat, in care sa se bucure de lumina, de caldura, de hrana si in care sa se poata ascunde atunci cand dorm si in care sa hiberneze. Acvaterariul trebuie sa asigure un minimum de confort vital, in care animalul nostru de companie sa aiba posibilitatea sa se deplaseze pentru a-si activa in mod corespunzator circulatia.

Acest spatiu poate fi o cutie din lemn, din sticla, din plastic sau chiar din carton (daca broscuta nu e prea mare si nu a invatat sa rupa cartonul pentru a pleca la plimbare). Poate fi lasata si prin gradina, dar, in pofida aparentelor, se misca foarte repede, pe distante mari si se ingroapa in pamant pentru a se racori, precum si seara, la culcare.

Ca sa nu riscati sa o pierdeti, plimbati-va impreuna, apoi lasati-o in „casuta” ei, unde se va simti foarte bine, daca o hraniti asa cum trebuie, si daca va avea tot timpul un asternut din frunze sau din iarba sub care sa se ascunda atunci cand ii este prea cald. Pentru cei care au posibilitatea, vara, in gradina, i se poate aranja o incinta, cu o adancime de minimum 10 cm, cu pietre, pe care testoasa se va catara cu mare placere, nisip, verdeata si care trebuie sa fie suficient de inalta pentru ca testoasa sa nu evadeze.

Testoasele de uscat sunt ierbivore si chiar pofticioase. Mananca verdeturi pe care le puteti gasi cu usurinta in gradina: frunze de papadie, salata, trifoi, patlagina (pentru ele, sunt dintre cele mai gustoase), legume (mai ales rosii), fructe, in cantitati mici, pepene, mere, pere, prune, caise, zmeura, mure etc. Nu au nevoie de multa apa, dar in spatiul amenajat pentru ele, trebuie sa gaseasca, din cand in cand, mai ales primavara, cand ies din hibernare, un vas mic, cu marginile joase, din care sa poata sa bea.

In captivitate, ca si in mediul lor natural, testoasele de uscat hiberneaza. Toamna tarziu, trebuie sa le oferim aceasta posibilitate, plasandu-le casuta intr-un loc in care temperatura sa nu depaseasca 5-10˚C, sa aiba frunze, fan sau fasii de hartie, sub care sa se ascunda si unde vor sta, fara sa se mai hraneasca, pana in primavara. Locul in care sunt tinute trebuie sa fie bine aerisit (nu in beciuri sau poduri) si temperatura sa ramana constanta.

Testudo Greaca Ibera
Testudo Greaca Ibera

Broscutele testoase pot fi crescute individual, cate doua sau in grupuri. Testudo Hermanni, in mod obisnuit, depune, la sfarsitul primaverii 11-12 oua albe, sferice, cu un diametru de aproximativ 3cm, pe care le ingroapa in pamant. Puii eclozeaza dupa o perioada de 3-4 luni si masoara la nastere cca.4 cm. Broasca testoasa cu capac sau greaca depune, in iunie, 2-5 oua, care vor ecloza in august-septembrie. Uneori puii intra direct in hibernare pana in primavara urmatoare. La testoasele de uscat, instinctul matern este inexistent, astfel ca nu au niciun fel de grija, nici de oua, nici de cuib, de aceea inmultirea in captivitate este mai dificila.

In timpul concediului dumneavoastra de odihna, testoasele de uscat se pot lasa acasa, fara hrana, timp de pana la o luna, cu conditia scaderii temperaturii cu cateva grade, pentru a diminua activitatea metabolica si, deci, consumul de hrana.

Testoasele de uscat nu creeaza probleme deosebite, sunt animale longevive si rezistente si daca spatiul in care traiesc este igienizat, daca sunt ferite de „socuri” de temperatura si sunt hranite corect, vor fi vioaie, prietenoase, vor oferi permanent un minunat spectacol de frumusete si mister.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua

    Va rog daca imi puteti comunica, ce anume am putea pune in locul amenajat pentru brosucuta acesta de uscat. Avem o femela, si nu stim sigur ce trebuie pus in locul unde sta. (avem in locul Acela, un lemn facut mic de la petshop, si nisip, este ok?) ce anume putem face sa aiba confortul care trebuie.

    Multumesc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.