Casă și grădinăCum puteți avea o grădină organică, citește acești pași și vezi cum...

Cum puteți avea o grădină organică, citește acești pași și vezi cum poți mânca sănătos

Zi de zi suntem bombardati cu expresii care contin in alcatuirea lor termenul organic, urmat de eco si bio si mai stim si cum ca aceste expresii fac toate referire la un stil de viata sanatos. Pana acum cativa ani nu auzisem de legume bio sau de gradini organice pentru ca totul era natural, totul avea gust si urma cursul lin al naturii. Insa, din diverse motive, se pare ca accesul catre produsele 100% naturale, adica 100% sanatoase ne este oarecum ingradit sau taxat cu sume destul de mari.

Asa se face nu mai avem aproape deloc incredere in alimentele pe care le consumam, nici chiar in fructele si legumele care ar trebui sa reprezinte un izvor de sanatate si energie. Insa, daca iubiti gradinaritul si doriti sa va bucurati de o cultura naturala si plina de gust in adevaratul sens, va vom prezenta cum puteti avea o gradina organica sanatoasa.

Pasi pentru a avea o gradina organica

Primul pas in a avea o gradina organica este pregatirea solului. Daca in gradina dumneavoastra se afla plantate diverse culturi pentru dezoltarea si protejarea carora ati folosit substante nu tocmai naturale, dupa terminarea sezonului vegetiativ (toamna), solul va fi sapat si se va adauga un strat de compost pentru ca acesta sa fie imbogatit intr-un mod natural si abia anul viitor va fi gata pentru plantare.

In cazul in care cantitatea de insecticide si pesticide folosita a fost prea mare, solul va avea nevoie de cel putin trei ani pentru a se curata. Asadar, nu este cazul sa va grabiti daca doriti ca gradina dumneavoastra sa fie organica in adevaratul sens al cuvantului.

Alegerea locului potrivit pentru dezvoltarea unei gradini organice este un alt pas important de care trebuie sa tineti cont, chiar daca spatiul este una dintre marile probleme ale gradinarilor. Este indicat ca, pentru a dezvolta o gradina organica, sa aveti un teren ce se bucura de lumina naturala cat mai mult timp cu putinta deoarece plantele au nevoie de lumina pentru a se dezcolta. De asemenea, este important ca solul ce caracterizeaza locul ales sa fie foarte bine drenat pentru ca umiditatea in exces poate dauna plantelor din gradina dumneavoastra organica.

Dupa alegera locului si pregatirea solului cu cateva luni inainte de plantere, este momentul sa va organizati gradina organica si sa va alegeti plantele preferate. Puteti alege orice legume si fructe doriti, conditia cea mai importanta fiind ca semintele pe care le cumparati sa fie si ele naturale.

Semintele organice pot fi procurate de la persoane specializate sau, daca aveti cunostinte pasionate de gradinaritul 100% natural, le puteti cere o mana de ajutor rugandu-le sa va ofere cateva seminte din cultura proprie, promitandu-le ca le veti invita sa guste din recolta dumneavoastra bogata si sanatoasa.

gradina

Dupa caz, realizati rasadurile folosind tot un sol 100% natural. Dupa cultivarea rasadurilor sau insamantare, udati bine gradina pentru ca in primele zile plantele au nevoie de o cantitate mai mare de apa. Reduceti udarile in functie de preferintele fiecarei plante in parte, in functie de sol dar si in functie de temperaturile atmosferice.

Gradina organica trebuie sa fie cat mai aerisita.

Buruienile sunt un real pericol pentru orice gradina si cum folosirea unor substante care sa le starpeasca este interzisa, buruineile vor fi smulse frecvent. Totusi, pentru ca acestea sa nu isi faca aparitia chiar atat de des in gradina, se recomanda aplicarea unui strat de mulci. Acesta va lupta impotriva buruienilor si in acelasi timp va pastra umiditatea perfecta pentru sol.

Daca doriti sa ajutati plantele sa se dezvolte, puteti folosi fertilizatori naturali, compostul fiind alegerea ideala. Insa nu folositi niciodata fertilizatorii daca nu este cazul pentru ca veti atrage daunatori.

Si pentru ca bolile si dauantorii isi pot face aparitia mult mai frcvent intr-o gradina organica in care totul este natural, incercati sa pastrati gradina cat mai curata, prin indepartarea uscaturilor care pot dezvolta bacterii ce se raspandesc rapid la intreaga cultura. De asemenea, puteti folosi metode naturale pentru indepartarea catorva dauantori, cum ar fi plantele companion si gargaritele care se hranesc cu afidele si gandacii care dau cele mai mari batai de cap gradinarilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.