Copii & adolescențiCreșteți un copil moral: ce valori trebuie părinții să-i transmită copilului pentru...

Creșteți un copil moral: ce valori trebuie părinții să-i transmită copilului pentru a-l ghida prin toate provocările?

Ce valori sa ii transmiteti ca parinti copilului? Cum sa cresteti un copil cu o busola morala interna care sa il ghideze, sa il ajute in toate provocarile cu care se va confrunta? Morala – valorile interne ale persoanei – se invata, in primul rand din familie, de la parinti. Valorile transmise de catre parinti sunt interiorizate de catre copil, devenind parte din sistemul sau de referinta.

Morala, valorile sunt astazi mai mult principii ideale decat principii de actiune; conceptiile asupra valorilor si a moralei devin mai putin clare si concise – codul comun al moralei este inlocuit cu perspective diverse asupra a ceea ce este sau nu moral. Mai mult, astazi, in unele situatii, morala este confruntata cu interesul propriu (in fata caruia pierde teren): „ar fi moral sa actionez intr-un fel, insa cealalta cale este mai simpla si mai fructuoasa; oricum, nimeni nu respecta idealurile”…

Persoana interiorizeaza anumite principii si isi formeaza un cod al moralei si o busola morala ce o va ghida toata viata, in functie de modelele pe care le va avea la indemana. Cine sunt aceste modele importante in transmiterea valorilor si in formarea unei morale – parintii!

Ce inseamna a creste un copil moral si ce valori trebuie parintii sa ii transmita? Valorile care il fac o persoana integra – o persoana cu o constiinta morala interioara, capabila sa distinga si sa aleaga intre o cale simpla (insa poate imorala) si o cale corecta. Pot parea astazi valori „invechite” – cei care se descurca cel mai bine in lumea de astazi sunt cei capabili sa treaca peste principii si sa faca ceea ce trebuie facut, fara remuscari. Un slogan de astazi este: orice pentru a obtine ceea ce vrei!

Cata morala exista in acest slogan? Si mai important, este chiar adevarat ca persoanele cu o morala indoielnica vor avea o viata mai buna? Aparent – caci vor incalca orice principii si vor avea valori superficiale, exterioare; dar fericirea implica echilibrul interior; si pentru echilibru interior, pentru a fi impacat cu cine esti, ai nevoie de o busola morala interna care sa te ajute sa faci alegerile sanatoase si bune (si nu doar cele avantajoase)!

Cum cresteti un copil moral, care interiorizeaza valori autentice (si nu superficiale), care va avea o busola morala ce-l va ghida intotdeauna? Cum invatati un copil sa vada, sa cunoasca diferenta intre bine si rau – ceea ce implica binele si raul? In primul rand, prin oferirea unui model concret – voi!

Pentru ca ii puteti clarifica ideile de morala, notiunile de bine si de rau prin povesti si explicatii, prin laudarea sau criticarea sa – insa morala va deveni parte interna a sistemului de referinta a copilului prin expunerea sa la modelele de gandire si actiune din jur. Morala nu este doar un set de reguli exterioare ce trebuie respectate – trebuie sa fie un set de principii interioare, convingeri asupra a ceea ce are valoare, a ceea ce este bine sau nu (fara a fi interne, regulile nu au cu adevarat forta).

Cresteti un copil moral – ce valori autentice sa ii transmiteti copilului

Creșteți un copil moral

Empatia – sensibilitatea fata de ceilalti

S-a crezut ca empatia, abilitatea de a relationa cu ceilalti, de a ii intelege si de a raspunde adecvat la ce transmit ei, ar fi o calitate innascuta. Cat se poate de fals: parintii pot invata copilul sa fie empatic, aratandu-i cat de important este sa iti pese de ceilalti, sa le vezi trairile si sa le raspunzi.

Fara empatie, o persoana nu poate avea relatii sanatoase; fara empatie, o persoana nu poate fi o persoana morala. Empatia inseamna abilitatea si vointa de a il vedea pe cel de langa tine si a ii raspunde – de a te pune in locul sau. La copil, este atat de important sa invete valoarea empatiei: copilul priveste des lucrurile doar din propriul sau punct de vedere; mai mult, nu intelege uneori ca ceilalti au trairi similare cu ale sale si se poate purta inadecvat, fara a realiza ca raneste alte persoane.

Respectul pentru ceilalti

Respectul ca valoare nu se refera doar la a invata copilul bunele maniere; se refera la a il invata importanta de a te comporta cu ceilalti asa cum doresti sa fii tratat. Inseamna si a ii arata respect copilului, nu doar a ii cere respect.

Sinceritate

Ce valori sa ii transmiteti copilului si cum cresteti un copil moral? Invatandu-l ca este in regula sa fie el insasi si sa isi exprime gandurile si emotiile. Mai este astazi sinceritatea o valoare comuna – nu intotdeauna; lumea de astazi ne invata sa ne ascundem, sa ne prefacem si sa mintim pentru a capata ceea ce vrem sau pentru a evita situatii neplacute. A il invata pe copil, insa, valoarea sinceritatii inseamna a ii oferi darul de a fi ceea ce este, indiferent de ce ar crede altii.

Parintii insa se confrunta cu mari greutati: cum sa il incurajezi sa fie sincer, daca sinceritatea sa ii jigneste pe altii sau cauzeaza situatii problematice? Simplu – a imbina sinceritatea cu empatia si respectul: a fi cine esti, fara a te preface, a spune adevarul, insa fara a spune nimic din ce ar rani pe altii (ce nu iti place sa auzi de la altii, nu spune altora). Fara a invata copilul valoarea sinceritatii, a adevarului, el va invata in schimb cat de usor este sa minti si sa trisezi. Modelul pe care i-l oferiti si felul in care reactionati cand el spune un adevar sau o minciuna sunt cele mai importante.

Curajul

Cum sa cresteti un copil moral? Oferindu-i increderea in sine si forta de a avea curajul sa aleaga ceea ce busola sa interna ii spune ca este bine, indiferent daca este greu si indiferent daca altii il contrazic. Aceasta inseamna valoarea curajului interior. O persoana morala va avea forta sa aleaga calea ce este cu adevarat buna, chiar daca este si cea mai grea; va avea incredere ca alegerea sa este cea potrivita, fara a se lasa pacalita sau tentata.

Responsabilitatea pentru propriile acte

Ce valori sa ii transmiteti copilului, cum cresteti un copil moral? Invatandu-l ca fiecare actiune va avea repercursiuni – si nu poti fugi la nesfarsit, nu te poti ascunde, nu poti scapa de efectele actiunilor tale. Singura cale de a invata un copil sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona este aceea de a il confrunta de la inceput cu efectele actiunilor sale. Nu de a il proteja la nesfarsit, nu de a face si repara in locul sau lucrurile.

Este si singura cale de a creste un copil puternic, care nu ii invinovateste pe altii pentru esecurile sale, ci isi asuma atat esecurile, cat si succesele, stiind ca in el sta forta de a reusi, nu in altii. Si este calea de a ii arata ca este in regula sa gresesti, sa o recunosti si sa faci apoi lucrurile mai bine… A fi responsabil pentru actele tale implica a fi sincer si a fi corect (corectitudinea fiind inca o valoare autentica pe care i-o puteti oferi copilului, prin povesti, exemple, alegeri si…model).

Toleranta

In lumea de astazi, a creste un copil moral inseamna a il invata ce inseamna toleranta. Traim alaturi de persoane diferite (statut social, profesii, rase, religii, capacitati sau incapacitati) – iar valoarea tolerantei este una esentiala. A nu judeca un om doar dupa aparente, dupa diferente, ci a accepta ca, desi este altfel, este un om ca altii. A invata toleranta inseamna a invata valoarea individualitatii, a respectului si a umanitatii.

Din pacate, unii parinti cresc un copil intolerant, oferindu-i un model de respingere si discriminare (nu doar in fata unor minoritati, ci si a unor persoane diferite; de exemplu, sunt parinti ce nu-si lasa copiii sa se joace cu copiii din familii sarace sau familii cu probleme; copilul va invata sa ii judece pe cei diferiti, defavorizati, considerandu-se superior doar pentru ca a avut norocul sa faca parte dintr-o familie buna!). A fi tolerant nu este usor: ceea ce este diferit provoaca deseori teama si refuz; insa a fi tolerant inseamna cu adevarat a fi o persoana morala, cu respect pentru om si care valorizeaza profunzimea si nu aparentele…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.