Animale de companieEclampsia la pisici - vezi cauzele apariției hipocalcemiei sau a febrei laptelui

Eclampsia la pisici – vezi cauzele apariției hipocalcemiei sau a febrei laptelui

Eclampsia la pisici este numita si hipocalcemie si reprezinta nivelul mic de calciu din sange. Aceasta tulburare neurologica acuta este caracteristica femelelor gestante sau care isi alapteaza puii si poate duce la mari probleme metabolice, in cazuri grave la convulsii si moartea pisicii.

Boala este mai frecventa la pisicile care alapteaza, iar la pisicile tinere apare la 1-4 saptamani de la nastere. Boala se poate instala la orice pisica indiferent de rasa si este intalnita indeosebi la pisicile care nasc prima data sau care au avut foarte multe sarcini.

Simptomele care apar in eclampsia la pisici:

  • Nivelul de calciu din sange scade foarte mult. Ionii de calciu au un rol important in transmiterea semnalului la nervi. In timpul sarcinii femela consuma o cantitate mare de calciu (care circula in sange) si daca acesta lipseste, va fi inlocuit cu calciul din oase si astfel se va slabi rezistenta oaselor.
  • Apar tulburari metabolice.
  • Pisica miauna exagerat, se misca agitat inainte si inapoi, refuza mancarea.
  • Apar contractii musculare acute, tremuraturi.
  • Pisica are pupilele dilatate.
  • Dificultati mari de respiratie.
  • Stari de nervozitate, timiditate.
  • Pisica are convulsii timp de 5-30 minute, isi tine corpul intr-o postura nefireasca. Partea din spate a corpului pare paralizata, apare slabiciunea membrelor posterioare, astfel incat animalul cade intr-o parte, nu-si mai poate tine corpul. Isi tine gura deschisa, gatul intins, limba iese putin din gura, iar saliva este usor spumoasa.
  • Creste temperatura corpului, are febra, se instaleaza hipertermia.
  • Isi poate pierde cunostinta (in cazuri grave).

Cauzele care duc la aparitia eclampsiei sunt in principal legate de o alimentatie proasta mai ales in perioada cat pisica alapteaza. Toxicoza si reducerea nivelului de calciu din sange determina aparitia bolii.

Indiferent de simptome animalul trebuie dus de urgenta la un medic veterinar. Pentru diagnosticare medicul veterinar va face analize de sange in laborator pentru a stabili concentratia de calciu seric. De asemenea va verifica daca s-a instalat si o hipoglicemie concomitent cu eclampsia, respectiv va vedea cat de scazut este nivelul de zahar din sange.

In cazuri grave pisica va fi internata in clinica veterinara pentru a urma un tratament sub stricta supraveghere medicala. Cu siguranta se va administra un tratament intravenos cu o solutie de 10% gluconat de calciu sau clorura de calciu. De asemenea, se vor da anumite medicamente si sedative cum sunt diazepanul intravenos pentru hipoglicemie, solutia de glucoza intravenoasa, sulfatul de magneziu si medicamente antipsihotice. Deseori medicul veterinar recomanda si administrarea a 2 ml de vitamina B in scopul de a ajuta pisica sa scape de stresul care o afecteaza in aceste momente.

Medicul veterinar recomanda ca medicamentele de genul corticosteroizilor sa se administreze cu atentie pentru ca au efectul de a reduce absorbtia de calciu in corp. De asemenea, ele duc la eliminarea lor de catre rinichi.

Cand tratamentul se aplica la timp, pisica poate fi vindecata in scurt timp. In cazul in care apar complicatii grave de timpul edemului cerebral, se recurge la operatie si poate surveni chiar si moartea. Pe toata durata tratamentului pisica trebuie sa stea linistita, de aceea este indicat sa fie izolata intr-o camera separata, departe de zgomot si alti factori externi care ar putea sa o streseze. Pisica care alapteaza si are de urmat un tratament medicamentos trebuie separata de puii ei macar 1-2 zile. Acestia vor fi hraniti artificial in aceasta perioada sau transferati la o alta pisica care alapteaza, daca exista aceasta posibilitate.

In timpul sarcinii sau pe parcursul alaptarii pisica va fi bine hranita, iar dieta sa intotdeauna completata cu un supliment de calciu. De asemenea, nu este bine sa se exagereze, deoarece excesul de calciu poate fi daunator, mai ales atunci cand nu este chiar necesar, calciul poate duce la insuficienta renala severa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.