Casă și grădinăElemente și sfaturi pentru amenajarea grădinii în stilul feng shui

Elemente și sfaturi pentru amenajarea grădinii în stilul feng shui

Pentru cei care locuiesc la casa, gradina reprezinta o adevarata binecuvantare. Si, pentru ca armonia si echilibrul sa domine in acest spatiu in care va puteti petrece timpul pentru a va relaxa, in randurile care urmeaza va vom prezenta cativa pasi pentru a avea gradina feng shui visata.

Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a auzit cel putin o data termenul feng shui, insa de cele mai multe ori acest termen este alaturat designului interior si mai putin amenajarilor exterioare. Termenul feng shui provine din limba chineza, de altfel locul in care aceasta tehnica a luat nastere cu foarte mult timp in urma; in traducere, “feng” inseamna vant, iar “shui” inseamna apa, aceste doua elemente fiind asociate bunastarii si energiilor pozitive in cultura asiatica. Tehnica feng shui imbina legile terestre cu cele suprapamantesti pentru a se obtine echilibrul, armonia si pacea sufleteasca.

In timpurile stravechi, tehnicile feng shui erau folosite in special in arhitectura, scopul acestora fiind acela de a orienta corect cladirile pentru ca acestea sa se afle in perfecta armonie cu mediul inconjurator, avand in vedere ca feng shui are la baza viziunea taoista asupra modului in care natura si mediul inconjurator sunt percepute. In China antica se credea ca puterea naturii si a pamantului pot face ca regatul construit intr-un anumit loc sa evolueze in functie de cat de bine erau aplicate tehnicile feng shui insa, cu timpul, feng shui a devenit o adevarata arta cu o puternica influenta in orice domeniu.

Gradina feng shui – energie pozitiva si relaxare

Pentru a va bucura de cateva momente de relaxare pe care le puteti petrece in intimitate, gradina trebuie sa fie amenajata corespunzator. Si, daca doriti sa aduceti putin din exotismul si arta asiatica, nu ezitati sa aplicati tehnicile feng shui gradinii dumneavoastra. In acest fel, nu doar ca va veti bucura de un spatiu curat si foarte bine organizat, ci pur si simplu veti simti energia si vitalitatea pe care elementele combinate corespunzator le vor emana. Pentru a va amenaja gradina in stilul feng shui si pentru ca acesta reprezinta o adevarata arta, in randurile care urmeaza va vom propune cateva idei care cu siguranta va vor fi de folos.

Dupa cum am mentionat si anterior, feng shui inseamna armonie si echilibru si cum gradina insasi este un colt din natura, tehnicile feng shui vor putea fi aplicate cu o mai mare usurinta. Elementele si tehnicile feng shui au toate acelasi scop: atragerea energiei pozitie – chi. Uneori, in cultura asiatica, se spune ca energia chi reprezinta, de fapt, flacarile dragonului cosmic care insufletesc orice element terestru.

Intr-un aranajament feng shui, energia chi trebuie sa fie prezenta pretutindeni deoarece aceasta forta invizibila influenteaza totul. Si, pentru ca energia universului sa fie prezenta si in gradina dumneavoastra, este foarte important ca in amenajarea acesteia sa tineti cont de elementele principale ale feng shui: aer, apa, foc, metal si pamant.

Inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa a gradinii feng shui este important sa realizati un mic plan al acesteia si sa luati in considerare forma spatiului de care dispuenti dar si forma locuintei si modul in care aceasta este orientata. Nu uitati ca feng shui presupune respectarea stricta a punctelor cardinale.

Daca detineti o gradina de mai mari dimensiuni este de preferat sa realizati mici alei cu ajutorul carora se poate crea armonia necesara si se poate “directiona” energia pozitiva.

Amenajarea gradinii feng shui se va face atat in functie de cele patru puncte cardinale, cat si in functie de cele cinci elemente pe care le-am aminitit anterior. Doua dintre elementele principale care stau la baza artei feng shui si i-au inspirat chiar si numele sunt aerul si apa. Nu exista gradina feng shui care sa nu aiba un mic iaz sau o fantana arteziana. Apa atrage intotdeauna energiile pozitive, acestea fiind atrase si prin puterea vantului.

Apa este semn al vitalitatii, al puritatii si al sanatatii. Este de preferat ca in gradina feng shui sa nu existe o apa care stagneaza, deoarece aceasta poate atrage energiile negative. Apa va fi amplasata in zona nordica a gradinii, zona dedicata creativitatii, imaginatiei si artei. Tocmai amenajarea sursei de apa reprezinta un prim pas catre sporirea imaginatiei si creativitatii.

elemente feng shui

Pentru a spori puterea vantului, puteti amplasa in gradina clopotei pe care ii veti gasi in magazinele de artizanat. Acestia vor suna voios si vor alunga energiile negative.
Pamantul se afla pretutindeni intr-o gradina, insa acesta trebuie atent valorificat. Partea de sud-vest a gradinii este dedicata acestui element care influenteaza relatiile sociale si sentimentale. In aceasta parte puteti amplasa ghivece sau diferite accesorii realizate din piatra.

Un alt element important al artei feng shui este metalul. Acesta poate fi intalnit in multe forme, insa in gradina se poate valorifica sub forma de accesorii sau unelte de gradinarit. Este important ca forma obiectelor din metal folosite pentru crearea unei gradini feng shui sa fie rotunda. Elementele din metal vor fi asezate in partea vestica, partea responsabila de asemenea, cu imbunatarirea starii financiare, a recoltelor, precum si in partea de nord-vest a gradinii.

Focul, un alt element important al artei feng shui, nu poate fi tot timpul prezent in gradina, insa acesta este simbolizat de florile de culoare rosie dar si de sursele de lumina. Focul influenteaza realizarile, fericirea, bucuria si respectul de sine, fiind intalnit in partea sudica a gradinii.

Chiar daca nu l-am mentionat anterior, lemnul reprezinta un element foarte important pentru orice aranjament feng shui, fiind simbolul vietii. Lemnul poate fi reprezentat prin plante, arbori sau prin elemente de mobilier, fiind folosit in partea de est, parte care corespunde armoniei in familie si sanatatii, dar si in partea de sud-est care corespunde bogatiei.

Si, pentru ca tot am ajuns la subiectul plante, acestea reprezinta un element definitoriu pentru orice gradina. Intr-un aranjament feng shui pentru gradina, plantele vor fi impartite si ele in functie de elementele mai sus caracterizate. Plantele lemnoase vor fi asezate in partea de sud si sud-est, fiind caracteristice evolutiei personale.

Plantele de foc, margaretele si floarea-soarelui, simbolizeaza veselia, energia pozitiva si frumusetea. Plantele de pamant, una dintre cele mai reprezentative fiind clematis, sunt importante pentru atingerea echilibrului si pacii. Exista si plante de metal, cum ar fi iarba de pampas, care ofera putere, iar asterul, planta acvatica, este perfecta pentru atingerea echilibrului. Pe langa acestea, intr-o gradina amenajata dupa regulile feng shui isi pot face loc si plantele aromatice.

Gradina feng shui trebuie sa fie intotdeauna curata. Frunzele cazute sau hartiile si alte impuritati aduse de vant pot perturba echilibrul si armonia gradinii feng shui.

Si culorile joaca un rol foarte important pentru gradina feng shui. Se pot folosi culori puternice in randul plantelor, insa este important ca aceste culori sa se afle in perfecta armonie.

Lumina este si ea foarte importanta. Dupa cum am mentionat si anterior, lumina simbolizeaza focul, iar sursele de lumina vor fi amplasate in partea de sud a gradinii.

Asadar, urmand acesti mici pasi gradina dumneavoastra va deveni o adevarata oaza de relaxare in care va veti putea petrece timpul liber savurand o cana cu ceai si meditand asupra relatiei cu mediul si natura, iar energia pozitiva nu va intarzia sa va inconjoare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.