Sarcină & BebeNașterea cu anestezie epidurală, află avantajele și dezavantajele

Nașterea cu anestezie epidurală, află avantajele și dezavantajele

Nasterea cu anestezie epidurala completa sau mobila este optiunea preferata de catre multe viitoare mamici. Practic, nu este nici nastere naturala – durerile travaliului sunt diminuate sau chiar eliminate prin interventia medicala, insa nu este nici atat de drastica precum operatia cezariana – femeia este constienta. Este o cale de mijloc adoptata foarte frecvent in ziua de astazi, permitandu-i femeii sa fie prezenta la aducerea pe lume a bebelusului, insa fara a trai durerile intense ale facerii. Este, insa, cea mai buna optiune? Ca si alte metode de nastere, isi are propriile avantaje si dezavantaje – depinde doar de viitoarea mamica sa aleaga…

Nasterea prin epidurala presupune practic injectarea unui anestezic in maduva spinarii care are efect local. Femeia trebuie sa stea pe o parte, in timp ce medicul anestezist ii introduce un caterer intre doua vertebre in zona de jos a spatelui (prin acest caterer, care va sta lipit, se va administra analgezicul, posibil de doua ori pe parcursul travaliului). Astfel sunt eliminate durerile date de contractiile uterului. Insa aceasta anestezie epidurala completa presupune imobilizarea femeii la pat, ea neputandu-si misca nici picioarele sau controla muschii pelvieni.

Exista o cale mai putin drastica si anume nasterea prin anestezie epidurala mobila – se numeste astfel pentru ca de data aceasta, femeia isi poate misca picioarele si poate impinge, deoarece doza de anestezic este diminuata. Insa in acest caz, durerile date de contractii sunt resimtite – insa mult mai putin intens decat in cazul nasterii naturale. Deoarece epidurala poate avea efecte asupra fatului, se recomanda monitorizarea electronica constanta a acestuia pe parcursul nasterii.

Eliminarea sau diminuarea durerii

O mare frica de inteles a oricarei viitoare mame este ca nu va face fata durerilor travaliului. Aceasta procedura le scapa de aceasta problema, ele putand alege intre eliminarea completa a durerilor facerii sau doar diminuarea acestora.

Femeia este constienta

Cel mai mare avantaj este acela ca esti constienta, rationala, prezenta la venirea pe lume a bebelusului, fara insa a trece prin dureri. Astfel, nu se pune problema ca vei rata aceasta experienta si nasterea va fi mai putin stresanta. Daca travaliul va fi lung, te vei putea odihni linistita.

Epidurala completa

Daca alegi sa elimini total durerile travaliului, un dezavantaj clar este legat de imobilizarea la pat si incapacitatea de a te misca si a iti controla muschii pelvieni. Aceasta determina incapacitatea de a impinge si de a ajuta activ la nasterea bebelusului. Nu poti simti contractiile, momentele in care trebuie sa impingi.

Interventii

Nașterea cu anestezie epidurală

Pentru ca in special anestezia epidurala clasica presupune prelungirea travaliului – pentru ca femeia nu poate impinge, se administreaza o perfuzie cu oxitocina, iar de cele mai multe ori se apeleaza la interventia cu forcepsul pentru a aduce bebelusul pe lume (in mai mult de jumatate din cazuri). Poate fi necesara si o epiziotomie – se sectioneaza muschiul dintre vagin si anus pentru a grabi iesirea bebelusului (procedura ce cauzeaza dureri timp de aproximativ o luna). Practic, in cazul epiduralei, nasterea cu forceps si chiar cezariana au o probabilitate mai mare fata de nasterea vaginala.

Tensiunea arteriala

Un posibil efect al epiduralei este scaderea tensiunii arteriale (nu la toate femeile) care influenteaza negativ transmiterea de oxigen la fat. De aceea, este esential, inainte de a decide nasterea prin anestezie epidurala, sa ti se faca o serie de investigatii pentru a verifica daca anestezia are risc crescut.

Efecte secundare dupa nasterea prin anestezie epidurala la femeie

In multe dintre cazuri, femeia se confrunta cu mancarimi ale pielii, stari de greata si voma, dureri de cap dupa anestezie. In cazul in care se prelungeste travaliul si epidurala este repetata, creste riscul de febra si frisoane (ce pot indica o infectie) – ceea ce poate afecta si copilul, cauzand tahicardie. In cazul in care este depistata tahicardia la fat, se impune de multe ori o operatie cezariana. Vezica urinara poate suferi anumite leziuni in timpul nasterii prin epidurala, iar femeia insarcinata se poate confrunta cu retentie urinara sau incontinenta urinara.

Efecte secundare asupra fatului

Desi nu este sigur ca anestezia epidurala e cauza, sunt mai crescute cazurile de malpozitie – ce necesita interventia medicului cu forceps. Ritmul cardiac poate fi influentat, dupa cum s-a spus, dar nu este un efect foarte frecvent. Anumite studii au observat insa ca bebelusii nascuti prin epidurala au un comportament diferit: reactioneaza incetinit la stimuli exteriori (atingeri, vocea mamei) si apar uneori probleme in ceea ce priveste alaptarea la san.

Concluzie? S-a insistat pe prezentarea diferitelor riscuri legate de nasterea prin anestezia epidurala, unele din aceste riscuri fiind crescute, altele avand o sansa foarte mica de a se manifesta. Insa ca o viitoare mama responsabila, este abolut esential sa afli totul despre ceea ce presupun diferitele tipuri de epidurala, sa vorbesti cu medicul si sa iei o decizie care tine cont de ceea ce e mai important: aducerea in siguranta pe lume a bebelusului. Dupa cum s-a spus, fiecare tip de nastere implica avantaje si dezavantaje. Este datoria ta sa te informezi si sa alegi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.