Sarcină & BebeLa ce să te aștepți în săptămâna 26 de sarcină

La ce să te aștepți în săptămâna 26 de sarcină

Despre bebe…

In saptamana 26 de sarcina, bebe are cam 36 de centimetri din crestet pana la talpi si cantareste aproape 900 de grame. Creierul este aproape complet dezvoltat si din aceasta saptamana, ritmul de crestere se intensifica. Se prea poate sa isi fi deschis deja ochii, care au deocamdata o nuanta albastra – irisul isi va schimba culoarea mai incolo, conform genelor. Plamanii se dezvolta in timp ce micutul exerseaza respiratul.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 26 de sarcina, ai parcurs deja o buna parte din drumul spre maternitate si te confrunti cu mici neplaceri precum arsuri stomacale, crampe, dureri de picioare si intinderi de muschi. Daca simti o presiune in zona pelviana si te doare spatele, nu este nimic iesit din comun.

Daca durerea (de spate, abdominala, de cap) persista si dupa ce te odihnesti putin sau dupa ce faci o baie calda si este intensa, poti sa iti intrebi medicul daca ai motive de ingrijorare. Poti simti acele contractii Braxton Hicks, ca o incordare sau o crampa menstruala – corpul se pregateste si nu exista motive de ingrijorare atat timp cat nu ai dureri sau scurgeri vaginale semnificative.

Grija

Ai grija sa respecti fiecare programare la controalele medicale si sa iti urmaresti singura corpul si simptomele. Nu te gandi la ce poate fi mai rau, pastreaza o atitudine optimista – caci esti deja mai aproape de finalul fericit decat ai crede – insa pastreaza si o precautie necesara. Medicul s-ar putea sa iti ceara sa numeri de cate ori loveste bebe intr-o zi. Compara numarul de lovituri din mai multe zile – ai motive de ingrijorare doar daca in mai mult de doua ore, bebe nu a lovit macar de zece ori.

Dureri

Nu lua nici un tip de medicatie sau remediu natural pentru durerile de spate, stomacale, de cap fara sa te consulti cu medicul. Incearca sa le ameliorezi prin odihna, masaj si exercitii usoare si relaxante de respiratie, de intindere. O baie calduta si apoi o mica siesta te pot ajuta.

Echilibru

In timp ce centrul de gravitatie se schimba in fata, esti din ce in ce mai dispusa sa iti pierzi echilibrul. Ai grija cand urci sau cobori scari si tine-te bine, nu te apleca decat daca trebuie, nu ridica nimic si evita suprafete alunecoase: gresie, parchet lustruit, gheata. Poarta pantofi cat mai comozi, cu talpa plata si eventual striata, care te impiedica sa aluneci.

Cresterea in greutate

Verifica-ti si singura ritmul de crestere in greutate si vezi daca te incadrezi in limitele obisnuite. Pentru ca bebe are acum aproape un kilogram, pentru ca si placenta s-a marit si cantitatea de lichid amniotic a crescut, este normal sa cantaresti mai mult – retine ca nu aceasta este grija ta acum si ca o mare parte din greutatea in plus nu este grasime, ci placenta si bebe!

Nastere prematura

Nu sta sa iti faci ganduri negre si cosmaruri despre un travaliu prematur (travaliu declansat inainte de saptamana 37), caci nu are rost si te face si mai stresata. Ai toate sansele ca totul sa fie bine si sa devii in curand o fericita mamica, cu un bebe sanatos si frumos! Insa este util sa stii ca exista un anumit risc, asa ca urmareste-ti cu atentie corpul si semnalele lui.

Oricand simti: contractii regulate la cateva minute mai mult timp, contractii dureroase, scurgeri vaginale semnificative sau cu o culoare si/sau miros schimbat, presiune pelviana mai mare, dureri intense in partea de jos a spatelui, sangerari, suna-ti medicul si mergi la un control suplimentar. Un travaliu prematur poate fi cauzat de o tensiune arteriala mare, diabet, infectii ale uterului, o varsta inaintata, o greutate peste sau sub limita.

Alimentatie

Pe tot parcursul sarcinii, alimentatia joaca un rol important in dezvoltarea, cresterea bebelusului si in evolutia sarcinii. Asigura-ti in continuare surse eficiente de calciu, vitamina C, fier, acizi omega 3. Nu asculta de sfaturile diverse de tipul “mananci pentru doi” si nu te imbuiba pana ce nu mai poti respira cu mancare, ci mananca cat simti nevoia si cat sa astamperi foamea. Oricand ti se face foame, nu te abtine, insa ia o gustare sanatoasa.

Depresie

Fereste-te de o posibila depresie si oricand iti apare un gand neplacut sau o grija care nu te lasa sa te odihnesti, nu sta rumegand si despicand firul in patru, ci gaseste-ti o ocupatie acaparatoare si suna-ti o prietena sau sotul.

Te poti gandi acum ca degeaba vorbesti cu cei dragi, pentru ca ei nu inteleg prin ce treci tu: nu este adevarat, chiar daca sotul tau nu poate sti cum este sa porti un bebe in pantec, si el trece prin emotii intense. Iar prietena cea mai buna, chiar daca nu a avut vreodata un copilas, este persoana care te cunoaste atat de bine si are talentul de a te calma si inveseli. Deci nu te crede singura si impartaseste-ti mereu gandurile!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.