Animale de companieSinsila animalul de companie extrem de sociabil care va deveni rapid cel...

Sinsila animalul de companie extrem de sociabil care va deveni rapid cel mai bun prieten al tău

Sinsila sau chinchilla s-a remarcat ca animal de companie la inceputul secolului al XX-lea cand a fost adusa in Statele Unite ale Americii si Canada din Anzii americani. Atat americanii, cat si canadienii au indragit sinsila din prima clipa si au transformat-o in animal de companie. Multi folosesc sinsila sau chinchilla pentru blana ei moale si sacrifica animalele la 7 – 8 luni.

Organizatiile ce se ocupa cu protectia animalelor au inceput sa organizeze manifestatii pentru protejarea sinsilei, asa ca in timp acest animalut va deveni cel mai probabil animal de companie. Blana sinsilei este considerata o blana extrem de calitativa, iar inmultirea acestui animalut se face foarte rapid. De asemenea durata de gestatie este mica, asadar fermele de sinsila sau chinchilla le pot folosi cu usurinta in scopurile pe care si le-au propus.

Sinsila sau chinchilla pare a fi o combinatie dintre un soricel si un iepure, insa are caracteristici imprumutate si de la alte animale. Asadar sinsila nu poate fi clasata ca semanand cu un alt animalut, sinsila sau chinchilla este unica. Capul sinsilei este micut, cu doi ochi mari si negri ca de veverita si cu urechiuse medii rotunjite si acoperite de blana in partea posterioara. Labutele din fata au cinci degete si gheare, iar cele din spate au patru degete dotate cu gheare. Partea posterioara a corpului seamana mai mult cu corpul unui mic cangur.

Lungimea maxima la care poate ajunge o sinsila sau chinchilla este de 35 cm cu o coada de maxim 17 cm si cu o greutate ce nu depaseste 500 g. Durata de viata a unei sinsile este de 20 pana la 25 de ani. Reproducerea inceteaza la 15 ani. O sinsila poate fi imperecheata de la 6 luni, insa se recomanda ca imperecherea sa sa aiba loc incepand cu lunile 8 – 10 la femele si 12 la masculi.

Riscul de a naste pui cu malformatii, in cazul in care nu s-au respectat lunile respective creste cu cat imperecherea s-a facut prea devreme. La prima nastere sinsila va aduce pe lume un singur pui, urmand ca apoi sa ajunga la o medie de 2 – 3 pui. O sinsila nu se imperecheaza de mai mult de trei ori pe an, iar perioada gestatiei dureaza 111 zile. Puisorii sunt alaptati pana la 45 – 60 de zile, dar din a doua saptamana pot primi si fan. Puii se nasc cu par, ochi si dinti.

Sinsila sau chinchilla nu este un animal de companie pretentios, insa daca aveti doar o sinsila atunci va trebui sa ii fiti tovaras. Animalutul este foarte sociabil si simte nevoia unui partener de joaca, in lipsa altui animalut din aceeasi rasa va dori sa isi gaseasca un tovaras in stapanul sau.

Daca ati obisnuit sinsila sa locuiasca singura si va decideti sa ii aduceti companie, dupa o perioada considerabila de timp, trebuie sa aveti in vedere ca vechea sinsila il va trata pe noul locatar cu agresivitate si nu il va primi cu bratele deschise. Pentru a il accepta va trebui ca mai intai sa se cunoasca si puteti reusi acest lucru plasand cele doua custi una langa alta, in asa fel incat cele doua sinsile sa se observe una pe cealalta si sa se obisnuiasca cu prezenta fiecareia.

Cusca unei sinsile trebuie sa fie in primul rand spatioasa, desi dormiteaza pe tot parcursul zilei, seara, dar mai ales noaptea sinsilele sunt extrem de active si au mare nevoie de spatiu. Materialul din care este confectionata cusca unei sinsile nu trebuie sa fie sub nici o forma din plastic sau din lemn, pentru ca micutul animalut il va roade, riscand fie sa se raneasca, fie sa realizeze un spatiu pe unde poate evada.

sinsila

Cel mai bine este ca cusca in care tineti animalutul sa fie din tabla sau din lemn captusit cu tabla. Fundul custii este cel mai bine sa fie din plasa, pentru a permite fecalelor sa alunece, cusca curatandu-se mult mai usor in acest fel. Conditiile in care depozitati cusca nu sunt lasate la voia intamplarii, caci de ele depinde sanatatea sinsilei. Sinsilele au blana foarte deasa, dintr-o radacina de par iesind aproximativ 120 de fire, tocmai de aceea conditiile de temperatura sunt extrem de importante.

Sinsilele se simt cel mai bine la temperaturi de pana la 25 grade Celsius. Daca locul unde le amplasati cusca are temperaturi mai mari, ele vor suferi enorm de mult de caldura. De asemnea cusca nu trebuie sa fie in bataia curentilor de aer si cel mai important este sa fie ferita de zgomote, pentru ca sinsila sau chinchilla este un animal extrem de fricos, care poate chiar muri din cauza unui zgomot prea puternic.

Din cusca sinsilei nu trebuie sa lipseasca apa, pe care trebuie sa o schimbati la 2 zile, bidonasul cu apa trebuie spalat o data pe saptamana pentru a evita aparitia bacteriilor nedorite. Hrana preferata a sinsilelor este reprezentata de stafide sau de struguri, insa acestea nu trebuie servite in exces, maxim 1 – 2 pe saptamana. Sinsila sau chinchilla se hraneste cu fan si pentru a-i mentine starea de sanatate este bine sa ii oferiti fan de buna calitate, care sa nu fie mucegait sau murdar.

Desi adora legumele verzi (salata, ridichiile, castravetii) este bine sa evitati sa i le oferiti prea des, pentru ca au tendinta de a le mari tranzitul intestinal. Nu uitati sa lasati o bucata de lemn in cusca, pentru ca sinsila simte nevoia de a roade si pe langa aceasta in acest mod evitati cresterea excesiva a dintilor. De asemenea sinsilele adora sa se imbaieze in nisip, asa ca va recomandam sa le cumparati nisip pentru imbaiere din comert pentru a le satisface si acest mic capriciu.

Sinsila sau chinchilla nu este un animal bolnavicios, daca respectati regulile de igiena, va purtati cu blandete si ii oferiti conditiile de mediu ideale, veti avea parte de un animal sanatos si vioi. Daca observati bucati de blana in cusca, ochisorii tulburi, o lipsa acuta de activitate, nasucul umed sau o hranire inadecvata va trebui sa va prezentati cu animalutul la medic pentru ca in mod sigur a dezvoltat o boala.

Veti fi cuceriti de sinsila si veti avea parte de clipe de maxima veselie urmarind-o sau jucandu-va cu ea, atunci cand i-ati castigat pe deplin increderea si va considera cel mai bun tovaras.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.