Copii & adolescențiLa ce vârstă apar primii pași ai copilului și cum îl încurajăm?

La ce vârstă apar primii pași ai copilului și cum îl încurajăm?

L-ai urmarit fericita cum s-a tarat pe fundulet, cum a inceput sa mearga de-a busilea, iar acum te astepti sa aplauzi cu mandrie primii pasi ai copilului! Primii sai pasi marcheaza un moment special – copilasul devine mai independent si porneste singurel in explorarea si cunoasterea lumii…

Dupa cum ai citit in alte articole, fiecare bebelus are un ritm propriu de dezvoltare si nimic nu este batut in cuie. Informatiile pe care le gasesti sunt strict orientative. Astfel, pe la varsta de 5 luni, bebelusul are primele miscari coordonate – poate apuca cu manuta, da din picioruse si isi poate schimba pozitia. La 6-7 luni, bebelusul deja poate de obicei sa stea si in fundulet, daca se tine de un suport care sa il ajute sa se ridice in pozitie verticala.

Incet-incet, el capata un echilibru in miscari, iar dupa ce se invata cu statul in fundulet, se prea poate sa vina etapa taratului pe podea in fundulet sau pe burta, dupa 6-7 luni de viata. Apoi, intr-o zi il poti surprinde fericita ca a invatat sa mearga de-a busilea, in patru labute – intre 8 luni si un an! Toate aceste etape, desi nu apar la fiecare bebelus in aceasta ordine si nu sunt obligatorii, au o importanta majora in dezvoltarea oaselor si a musculaturii sale; dar ii maresc si increderea si curiozitatea; tu trebuie sa il incurajezi fara insa a-l forta.

In sfarsit, in jurul varstei de un an, multi bebelusi se ridica in picioare, sustinandu-se cu manuta de un suport. De aici si pana la primii pasi ai copilului nu mai este deloc mult! Alti bebelusi se ridica deodata in picioare, chiar fara suport. In general, primii pasi vor fi mai dezechilibrati, nesiguri, in laterala, cu ajutorul unui suport de sprijin (mobilier, piciorul sau mana ta), pana ce bebelusul se obisnuieste cu pozitia si invata sa isi mentina echilibrul. Primii pasi fara ajutor si suport vor aparea curand: el va merge repede – repede de la o mobila de care se tinea la o alta…

Dupa aceea, nu mai este mult si curiozitatea sa naturala il va face sa exploreze toata casa… Insa dupa cum s-a spus, nu este o regula ca la un an bebelusul sa stea in picioare – multi fac acest progres pe la un an jumatate! Daca el are miscari coordonate si se taraste si merge in patru labute, nu va faceti griji – va veni si vremea sa!

Dezvoltare diferita

Unii fac primii pasi devreme, altii mai tarziu. Aceasta dezvoltare diferita nu arata ca anumiti copilasi vor fi mai lenti. Ea tine de dezvoltarea fizica, dar si de temperament! Copilasii mai agitati, nelinistiti, energici vor deveni mai rapid curiosi si se vor forta sa plece in explorare! Copilasii linistiti, „meditativi” vor incepe cu explorarea mai tarziu… Insa asta nu arata ca un copil ar fi mai inteligent, apt, capabil decat un altul!

primii pasi

O schimbare esentiala

Ca parinti, sa stiti ca primii pasi ai copilului nu reprezinta doar un moment fericit si vesel, care merita filmat! Este o noua etapa esentiala in dezvoltarea micutului, care de acum isi va cere dreptul la independenta si va dori sa cunoasca totul in jur. Primii pasi duc la mersul rapid, apoi la alergat – va fi o perioada stresanta pentru tine, care va trebui la fugi dupa el si sa il cauti prin casa! Copilasul va dori curand sa vada pana unde poate ajunge, pana unde poate explora, sa descopere totul si se va baga prin cele mai ascunse colturi… Asadar, pregatiti-va pentru o noua provocare!

Atentie!

Chiar de la etapa taratului si a mersului de-a busilea, aveti mare grija la spatiul din casa; pastrati curatenia, aveti grija sa nu fie obstacole pe jos de care se poate impiedica, securizati prizele si aparatele casnice, folositi inchizatoare speciale pentru dulapuri, ascundeti orice obiecte pe care le poate baga in gura. Odata cu primii pasi ai copilului, mai ales cand nu are inca un echilibru bun si se foloseste de mobilier ca sprijin, aveti grija la mobilele joase cu colturi – fie le depozitati, fie supravegheati cu atentie copilasul.

Incurajeaza-l

In primul rand, cand il vezi ca se pregateste sa se ridice, fie mergi langa el si sustine-l la primii pasi din spate, tinandu-l de subrat sau maini, fie pune langa el un taburet moale de care sa se apuce. Stimuleaza-l prin joc: ii pui jucarii departe de el si il lasi sa ajunga singur la ele. Insa nu il forta, daca vezi ca nu e interesat sa se ridice inca. Odata cu primii pasi vin si primele cazaturi – ai grija sa nu tipi sau sa reactionezi negativ, pentru ca il sperii si descurajezi. Nu te grabi sa il sustii mereu, ci lasa-l si singur, chiar daca el cade – zambeste-i si mangaie-l, ca si cum este ceva normal. Nu ii oferi pantofi pentru bebelusi – invata sa-si pastreze echilibrul in talpile goale, nu in pantofi!

Merge in picioare, apoi il prinzi iar de-a busilea?

Nu e nici o problema! De multe ori, o perioada, pana ce micutul invata bine sa isi tina echilibrul pe doua picioare, el se poate intoarce la metoda veche. El stie ca asa e mai putin obositor si ajunge mai repede unde doreste! Daca atunci cand il vezi in patru labute il fortezi sa se ridice in picioare, ii piere orice chef de a merge, deci lasa-l in ritmul lui.

Premergatoarele?

Desi au fost populare, premergatoarele nu sunt astazi deloc recomandate. Se pare ca riscul de accidente e mare si ca incetinesc dezvoltarea micutului, in loc sa o stimuleze. Asadar, nu apela la premergatoare si lasa-l pe bebelus sa isi urmeze natural dezvoltarea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.