Copii & adolescenți“Nuuu vreaaau broccoli!” - De ce urăsc copiii să mănânce legume??

“Nuuu vreaaau broccoli!” – De ce urăsc copiii să mănânce legume??

Este o continuă luptă să-ți convingi copiii să își mănânce porția de legume verzi?? Orice argumente sau promisiuni ai folosi, ei strâmbă din nas? Orice noi rețete găsești, ei cer tot cartofi prăjiți sau paste?

Toți știm că legumele și fructele (de preferat, proaspete) sunt o parte esențială a unui regim alimentar sănătos, cu atât mai mult pentru prichindeii în creștere. Acestea au nenumărate beneficii, printre care un sistem imunitar rezistent, un risc scăzut de obezitate, performanțe intelectuale ridicate (ajută memoria, atenția). De fapt, se recomandă ca jumătate din ceea ce consumăm să reprezinte legume și fructe.

Cu fructele de obicei este mai ușor, însă de ce este atât de greu să convingi copiii să-și mănânce legumele, mai ales legume verzi? Unele legume – precum cartofii, morcovii, porumbul, sunt acceptate mai ușor, chiar cu plăcere. Dar dacă vine vorba de spanac, urzici, broccoli, rucola, sparanghel, conopidă, varză, varză de Bruxelles, chiar mazăre, mulți copii se comportă de parcă le-ai pus pe masă șerpișori veninoși…

De ce urăsc copiii legumele?

Un studiu interesant realizat în Philadelphia arată că este vorba de mai mult decât mofturi sau gusturi: există o genă specifică care cauzează aversiunea față de gusturi amărui (cum au multe legume verzi). Studiul a arătat că aproximativ 80% dintre copii purtau această genă ce îi face sensibili la amărui (denumită bitter-sensitive gene). Cei ce poartă o pereche de astfel de gene resimt gustul amar mult mai intens (ca și pe cel acru). De aceea, refuză aceste gusturi și preferă dulcele.

Partea bună: la adulți, influența acestei gene nu are un impact similar, deoarece pe măsură ce persoana crește, își formează social gusturile și se adaptează, se obișnuiește cu o varietate crescută de arome și texturi.

broccoli

Așadar, aversiunea față de legumele verzi este depășită la un moment dat, atât timp cât se încearcă variații diverse de alimente și gusturi.

Pe de altă parte, aversiunea copiilor față de legume este des și una învățată. Cum te poți aștepta ca cel mic să țopăie de bucurie cu broccoli în față, dacă observă că nici părinții săi nu sunt încântați de acesta?? Trebuie să vadă că ceilalți mănâncă cu plăcere o mâncare pentru a accepta să o încerce. De asemenea, copiii mici sunt adesea mofturoși și trec prin faze trecătoare în care refuză un aliment.

Să nu uităm nici faptul că cei mici au o aversiune de a încerca noi mâncăruri, mai ales dacă nu arată apetisant, astfel că dacă copilul nu este obișnuit de la început cu gustul unor legume, le va respinge primele dăți.

Modalitatea aleasă de părinți este de asemenea deseori ineficientă. Degeaba insiști – cu cât insiști, el va spune “nu vreauuu!”. Degeaba faci promisiuni și mai ales degeaba îi repeți că legumele sunt sănătoase pentru el. Ai auzit doar că cei mici sunt atât de încăpățânați, încât cu cât insiști, cu atât ei dau înapoi! La fel, este adevărat că e în natura umană să preferi lucrurile interzise, rare, care nu sunt atât de bune pentru tine.

Poate ați auzit gluma cu tatăl care și-a convins copilul să tundă iarba din curte cu plăcere folosind un truc simplu: i-a spus copilului că nu are voie să facă așa ceva până ce nu are 7 ani! Iar copilul, deoarece i s-a interzis, a așteptat cu nerăbdare “inițierea” sa, clipa în care în sfârșit a avut voie să tundă iarba…

Nu sugerăm să spuneți copilului că nu are voie să mănânce legume doar pentru ca acesta să și-o dorească, însă nici să insistați constant nu are efecte! Mai degrabă, a îi oferi propriul exemplu, a îi oferi o varietate de unde să aleagă, a îi oferi legumele cu sosuri sau alte ingrediente ce îi plac, a face combinații de gusturi, sunt căi care să-l facă să consume legume.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.