Animale de companieMicobacterioza sau tuberculoza la peștii de acvariu, vezi cum se poate trata

Micobacterioza sau tuberculoza la peștii de acvariu, vezi cum se poate trata

Cea mai frecventa boala la pesti este tuberculoza – micobacterioza la pesti. Aceasta boala este extrem de periculoasa si de aceea multi dintre acvaristi se intreaba ce si cum sa faca pentru a avea grija de populatia din acvariul lor. Cu siguranta multi se vor gandi ca cel mai indicat este sa elimine pestii bolnavi din acvariu, sa arunce plantele si solul, sa dezinfecteze vasul si sa incerce sa amenajeze un nou acvariu pentru pestii sanatosi. Totusi pentru a nu ajunge sa recurga la aceasta solutie, cel mai bine este sa previna la timp micobacterioza la pesti. In acest fel vor fi scutiti si sa privesca imaginile neplacute cu pestisorii bolnavi care nu mai pot fi salvati.

Micobacterioza la pesti este o boala infectioasa care apare in acvariu si care este cauzata de Mycrobacterium – un tip de bacterii care duc la aparitia tuberculozei. In acvariu pot sa apara mai multe feluri de bacterii acvatice de genul Mycrobacterium ca de exemplu: M. chelonei, M. marinum si M. fortuitum. Astfel de bacterii declanseaza boli cronice la pestii din acvarii si pot proveni de la pestii de apa sarata, de apa dulce sau salmastra.

Micobacterioza la pesti poate sa apara prin infestare cu bacterii de la un peste contaminat, care are branhiile infectate sau prezinta leziuni pe suprafata corpului, etc. Si materiile fecale infectate ale unor pesti sunt o sursa sigura de imbolnavire a celorlalti pesti sanatosi din acvariu.

Pestii care sunt infectati cu Mycobacterium prezinta in primul rand globul ocular proeminent, iesit exagerat din orbite, corpul lor pare strans isi micsoreaza dimensiunile, abdomenul pare umflat, coloritul se schimba foarte mult, la nivelul epidermei apar ulceratii. De asemenea, pestii au o stare generala foarte rea, lucru vizibil prin felul lor de a se comporta, stau mai mult nemiscati, in letargie si nu mai au chef de a inota.

La unii pesti boala creeaza o stare de oboseala, leziuni severe la intestin, ceea ce duce la aparitia indigestiei si refuzul de a manca. La pestii scalari care se imbolnavesc brusc apar probleme oftalmologice grave, ochii se umfla datorita bacteriilor care ii afecteaza, iar splina, rinichii si tot corpul sunt infectati si ei. Se poate intampla in cazuri grave ca datorita tuberculozei ochii sa le cada complet din orbite. Majoritatea pestilor bolnavi sunt in primul rand foarte epuizati si prezinta schimbari vizibile in forma corpului. Unii par ca au slabit exagerat, le cad solzii, ochii sunt infundati in orbite, par tristi, abatuti, iar nuanta de culoare pare decolorata.

Cand apar tulburari digestive datorita micobacteriozei, pestii stau cu burta in sus dupa ce au mancat si isi mentin aceasta pozitie timp de cateva zile. Acest lucru se intampla mai ales la carasi, ei reusesc cu greu sa-si mentina echilibrul corpului in apa, astfel ajung la suprafata acesteia cu burta in sus. Cand aripioarele si inotatoarele lor se inrosesc boala este cu siguranta prezenta, sau sunt semne clare ca sufera de alte boli bacteriene. Alte specii de pesti au caracteristicile corpului modificate, coloana vertebrala este puternic curbata, pe suprafata pielii au ulceratii si tumori, in anumite zone pierd o parte din solzi. Astfel de simptome apar la pestii tetra bolnavi de micobacterioza sau tuberculoza.

Micobacterioza sau tuberculoza la peștii

Cum se poate trata micobacterioza la pesti?

Avand in vedere opinia specialistilor cu privire la optiunile de tratament am putea spune ca micobacterioza la pesti este o boala incurabila. Totusi acest lucru nu este 100% adevarat, desi s-a constatat ca astfel de bacterii Mycobacterium sunt foarte rezistente de multe medicamente speciale si astfel sunt greu de combatut. Exista insa o serie de antibiotice care sunt folosite cu succes si care pot sa actioneze eficient impotriva bacteriilor. Dintre acestea fac parte kanamicina si rifampicina, insa nu este o regula, de obicei inainte de a stabili un tratament se fac anumite investigatii microbiologice.

In momentul in care se decide ca aceste doua medicamente antibiotice ar avea efect, ele se pot administra in doza stabilita de un specialist in rezervorul de apa. Un exemplu de tratament este administrarea de 3 g kanamicina la 100 litri apa. Antibioticele trebuie utilizate in acavariu doar in momentul in care acest lucru este neaparat necesar. Se pot administra foarte bine si in hrana pestilor, se amesteca cu aceasta inainte de a fi data pestilor.

Un alt lucru important ce trebuie stiut despre aceste bacterii este ca ele se dezvolta la pesti mai repede cand temperatura apei este mare, cuprinsa intre 25-27ºC. Sfatul specialistilor care au studiat aceasta problema este ca pestii care sunt infectati si rezista si la temperaturi mai scazute sa fie mutati intr-un acavriu in care temperatura apei sa fie doar de 20ºC sau chiar putin mai mica. In acest fel boala va fi incetinita, simptomele vor stagna si prin aplicarea tratamenului se pot obtine rezultate mai rapide privind vndecarea.

Micobacterioza poate afecta si omul, daca acesta baga mainile in apa fara manusi de protectie si astfel bacteria de la pestii contaminati patrunde prin crapaturile fine ale pielii in organism producand ,,infectia tuberculoza piscicola”. Pentru prevenirea bolii trebuie sa se folosesca manusi de protectie, iar dupa menevrarea acvariului mainile trebuie bine spalate cu apa si sapun.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.