Acasa / Timp liber / Colectii de timbre – o pasiune rara
Timbre Romania Foto: www.neluivan-braila.ro
Timbre Romania Foto: www.neluivan-braila.ro

Colectii de timbre – o pasiune rara

Colectiile de timbre reprezinta o adevarata arta si nu una chiar fara valoare ci una ce poate fi chiar mai apreciata decat multe altele. Unii pasionati de aceasta aventura colectioneaza timbrele de-a lungul anilor mai ales pentru a le vinde in cele din urma, deoarece evaluarea lor se va dovedi in final a fi fructuoasa. Timbrele sunt de foarte multe categorii si au pe ele reprezentatii dintre cele mai diverse. O colectie adevarata ce cuprinde aceste mici autocolante de plicuri trebuie sa fie ingrijita si daca vrem intr-adevar sa aiba si o valoare semnificativa trebuie sa fie neutilizata, astfel ea ridicandu-se la preturi mai bune. Avand in vedere ca pasiunile nu cunosc limite, in cele mai multe cazuri, timbrele iau forma unor bucati mici de istorie, a unor franturi de amintiri din cadrul vietii anumitor persoane.

Cele mai impresionante colectii de timbre

Una dintre cele mai impresionante colectii de timbre poarta denumirea de Aniversari si se refera la toate acele aniversari ce au putut avea loc de-a lungul istoriei. Asta inseamna ca ele vizeaza in primul rand personalitatile, dar si viata sfintilor si a diverselor momente specifice. Cele mai importante sunt: Unirea Pricipatelor Romane ce dateaza din anul 1949, desigur, timbre ce au pret mai mare nefolosite, decat in varianta uzata, Ziua Armatei, ce dateaza din anul 1951, Centenarul Nasterii lui Ciprian Porumbescu, din anul 1953, Aniversari Culturale I, din anul 1963 si Aniversari Culturale II din anul 1964, Ziua Fortelor Armatei, Centenarul Uniunii Internationale de Telecomunicatii, din anul 1965, Al 20-lea Congres Mondial de Apicultura, ce dateaza din anul 1965, 75 de ani de la Moartea lui Vasile Alecsandri, timbrul ce sarbatorea in anul 1970, cincizeci de ani de Aviatie Civila, cel care sarbatorea in anul 1971 Aniversarile Oamenilor de Stiinta, Semicentenarul – UTC sin anul 1972, 50 de ani Infiintarea Uniunii Internationale a Cailor Ferate Romane, Aniversarea lui N. Copernic, din anul 1973, Centenarul Organizatiei Meteorologice Internationale si a O.M Internationale, Aniversarea lui Dimitrie Cantemir, din anul 1973. Timbrele sunt cu atat mai valoroase cu cat sunt mult mai bine pastrate si ingrijite, iar fanaticii, iubitorii de aceste micute amintiri cu siguranta vor scoate bani buni din buzunar pentru a-si intregi la randul lor colectiile.

O alta colectie semnificativa de timbre este cea numita Ziua Marcii Postale Romanesti ce include timbre realizate in aceasta zi, sarbatorita in diversi ani, avem apoi Albumul de Arta 1979 din Rusia, care cuprinde timbre ce poarta denumiri precum: Jocurile Olimpice Montreal, 100 de ani de la prima cursa a trenului Orient Expres, Medalii Olimpice de la Los Angeles, Canalul Dunare – Marea Neagra, Intoarcerea cometei Halley, 60 de ani de la Faurirea PCR, Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal din Mexic, Turneul Final al Campionatului mondial de Fotbal, Expozitia Filatelica Internationala, Basme de Petre Ispirescu, Ciclism si multe altele. De mentionat este faptul ca adevaratii colectionari de timbre care au reusit sa puna mana pe exemplare unicate nu vor scapa de ele asa de usor, iar cei mai multi dintre ei le lasa si mostenire copiilor, ajungand ca acestea sa fie o adevarata avere in timp.

Cum se evalueaza timbrele

In cazul in care aveti o colectie impresionanta de timbre si doriti sa vindeti sau pur si simplu sa-i cunoasteti valoarea, puteti merge la un sediu de filatelie, care cu siguranta va avea un catalog cu toate timbrele posibile si cu preturile pentru fiecare in parte si astfel veti putea sa va faceti un calcul exact. Insa puteti sa apelati si la un specialist, care in cazul in care va avea ocazia si rabdarea necesara va va putea indruma si catre un cumparator pe masura. Un colectionar de timbre este intotdeauna un om foarte migalos si foarte rabdator care cauta indeaproape cele mai vechi timbre sau si mai mult, daca aceasta pasiune se naste din copilarie, atunci toata viata ce urmeaza ea va fi colorata si imbogatita. Colectiile de timbre nu reprezinta un interes foarte mare pentru cei mai multi dintre oameni, dar pentru cei care au simturile suficient de dezvoltate cat sa aprecieze aceasta arta cu siguranta vor fi vesnic interesati si de expozitiile de colectii de timbre ce se organizeaza in cadrul muzeelor nationale. In aceasta comunitate de colectionari se organizeaza si intalniri anuale, care se finalizeaza cu schimburi drepte intre cei care doresc sa isi multumeasca prietenii. In cazul in care sunteti interesati de anumite categorii de timbre, puteti sa alegeti si varianta online, avand in vedere ca exista foarte multe portaluri si forumuri care centreaza aceasta activitate si va vot ajuta sa va indepliniti scopurile. In definitiv, colectionatul timbrelor presupune nu doar minutiozitate, ci si rabdare in timp, deoarece asa cum am precizat, in fiecare secunda apare un nou timbru si daca doriti sa va rezumati doar la cele nationale, atunci aveti un efort mai mic de depus, cat despre cele internationale, colectarea lor va fi putin mai dificila.

Fara comentarii

  1. In copilaria mea, erau putini copii care sa nu faca colectie de timbre. Era si mai usor. Erau multe magazine filatelice care acum au disparut. Mai am si acum clasoarele de atunci plus clasoarele tatalui meu, in total cca. 15-20.

  2. caut seriozitate nu bagabonti,am un clasor de timbre corespondeta dintre ,romin si chinez, de valoare vreau sa le vind (primele coloni franceze in africa ,regi si regine indonezia etc anul1900.si inaite de 1900,,diverse ,,vreau un raspuns ca intrebarea cine le va lua si binenteles daca ne intelegem la pret no sai para rau,eu zic ca nu toata lumea are asa ceva,bineteles si colectionari timbre tari,de valoare foarte mare mai sint

  3. Va recomand sa va postati anunturile pe forum http://dli.ro/f/, din comentariile de la articole cam greu veti obtine ceea ce doriti.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>