Sarcină & BebeVezi care sunt analizele opționale în timpul sarcinii pentru a evita orice...

Vezi care sunt analizele opționale în timpul sarcinii pentru a evita orice risc

Dupa ce afli ca ai ramas insarcinata, este cat se poate de normal sa ai grija mai mult ca niciodata de sanatatea ta si poti dori sa faci si anumite analize optionale in timpul sarcinii, daca ai temeri in ceea ce priveste dezvoltarea fatului. O viitoare mamica, in special daca se afla la prima sarcina, isi face multe griji si nu poate scapa de temeri diverse – de aceea, analizele o linistesc aratand cum evolueaza sarcina.

Inainte de a prezenta principalele analize optionale in timpul sarcinii pe care poti decide sa le faci, trebui sa stii ca odata ramasa insarcinata, va fi necesar sa te prezinti la cate un control medical de rutina lunar si in ultimul trimestru, chiar mai des. Ca si in cadrul primului control prenatal, care are loc in general in jurul saptamanii a 6-a, ti se va face examen pelvian, analize de sange si urina, controlul tensiunii, al greutatii si bineinteles, ecografiile periodice ce vor verifica dezvoltarea, dimensiunile, pozitia si bataile de inima ale fatului.

Testele de rutina, necesare cand esti insarcinata cuprind: teste de urina, factorul Rh, testare pentru depistarea unor boli cu transmitere sexuala, a unor infectii (rubeola, hepatita B), testarea glucozei, streptococul de grup B.

Dar ce presupun analizele optionale in timpul sarcinii?

Unele sarcini prezinta risc crescut si probabilitati mai mult sau mai putin crescute de a intampina anumite dificultati in timpul sarcinii sau la nastere. Aceste dificultati pot tine de varsta inaintata a mamei (la peste 35 de ani creste riscul, in special daca viitoarea mama nu a avut grija de sanatatea sa), o sarcina gemelara sau multipla, o sarcina a femeilor care sufera de anumite conditii fiziologice: diabet, anemie, astm, hipertensiune, obezitate. Riscul este crescut si daca femeia este sanatoasa, insa exista in istoricul familiei cazuri de boli transmise genetic si malformatii fetale (sindromul Down este printre cele mai frecvent transmise).

Deci, atunci cand o sarcina prezinta risc crescut, poate fi nevoie de aceste analize optionale in timpul sarcinii. Insa trebuie sa vorbesti in detaliu cu medicul, sa il intrebi ce presupun aceste analize, pentru ca unele pot fi riscante. Vei alege dupa ce te gandesti foarte bine la avantaje si riscuri daca le duci la bun sfarsit sau nu.

Care sunt analizele optionale in timpul sarcinii:

Test triplu sau cvadruplu

In al doilea trimestru de sarcina, medicul iti poate recomanda efectuarea unui test de sange numit test triplu sau cvadruplu, care are rolul de depistare a sindromului Down sau a afectiunilor tubului neural al fatului. Acest test masoara nivelul a trei sau patru hormoni de sarcina. Rezultatul, insa, nu este intodeauna cert – garanteaza cam 70% acuratete.

Screening

analizele opționale în timpul sarcinii

In primul trimestru, medicul iti poate recomanda efectuarea unui test de sange si a unei ecografii ce poate identifica prezenta unor anomalii ale fatului – sindrom Down, malformatii ale inimii, trisomia 18.

Amniocenteza

Daca testele dinainte au rezultate pozitive, poate fi nevoie de confirmarea sigura a acestora – ce poate fi facuta prin amniocenteza. Aceasta poate fi recomandata si daca ai o varsta inaintata sau daca au existat cazuri de anomalii genetice in familia ta sau a sotului. Insa trebuie abordat cu precautie, caci prezinta risc crescut: se strapunge burta (uterul) cu un ac lung prin care se preia lichid amniotic. Amniocenteza este o solutie riscanta, unele femei ajungand sa faca avort spontan (insa foarte rar), deci accepta acest test doar daca ai temeri severe sau daca screeningul a detectat clar posibilitatea unor anomalii.

Chorionic villus sampling

La sfarsitul primului trimstru, ti se poate recomanda sa faci acest test daca s-a detectat ceva in cadrul screeningului, daca ai in familie cazuri de anomalii de dezvoltare genetice sau cromozomiale sau ai o varsta inaintata. Printr-un tub ce intra in vagin, se colecteaza putin tesut din placenta. Insa si acest test are risc crescut, deci nu se recomanda pea des.

Ecografii

In mod normal, nu ti se recomanda sa faci mai mult de trei-patru ecografii pe perioada sarcinii: cate una in primele doua trimestre si una sau doua in ultimul trimestru de sarcina. Insa daca tu ai anumite temeri, suferi de anumite afectiuni sau ai anumite disconforturi, poti cere sa efectuezi mai multe ecografii care sa verifice dezvoltarea, bataile inimii, pozitia fatului, nivelul de lichid amniotic. In functie de sfatul medicului, poate fi mai bine sa faci mai multe ecografii fie externe, fie transvaginale. Ecografiile pot fi combinate cu testul non-stres (test de stres al contractiilor) pentru a realiza o verificare de mare precizie a batailor inimii si miscarilor fatului.

Chiar daca nu ai o sarcina cu risc crescut si te bucuri de o sanatate buna, este bine sa mentii contactul cu medicul tau – alege un medic in care sa ai incredere si cu care sa poti vorbi. Inainte de a-ti alege medicul, asigura-te ca este dispus sa iti ofere sfaturi si in afara orelor de program, prin telefon. Trebuie sa poti sa ii ceri sfatul oricand te confrunti cu: dureri intense, in special in zona abdomenului, stari intense de confuzie si ameteala, sangerari, deshidratare si orice alte disconforturi persistente care te fac ingrijorata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.