Dragoste și relațiiAi început să vezi doar defectele partenerului tău? Vezi cum poţi să...

Ai început să vezi doar defectele partenerului tău? Vezi cum poţi să aduci relaţia la normal!

În ultima vreme, de abia îl/o suporţi, faţa sa, vocea sa, iritantele sale ticuri şi obiceiuri te scot din sărite; parcă ai început să-i vezi doar defectele şi nu mai ştii ce era în mintea ta atunci când îl/o considerai grozav(ă)! Nu, nu este sfârşitul – trebuie doar să vezi cum poţi să readuci relaţia voastră la normal!

Ai început să-i vezi doar defectele? Vezi cum poţi să aduci relaţia la normal!

Nu este nici o tragedie şi nici ieşit din comun când partenerii unui cuplu ajung într-un punct critic, în care se irită unul pe altul. Se întâmplă ca unele trăsături, obiceiurile şi ticurile, expresiile, chiar însăşi persoana cu care eşti să ajungă în timp să te enerveze; se întâmplă să începi să observi doar părţile sale rele, să-i vezi doar defectele. Sincer vorbind, nu partenerul tău de cuplu s-a schimbat, ci modul în care îl/o percepi tu, în care îl/o priveşti tu! Şi aceasta îţi arată ceva important: relaţia ta nu este sfârşită, însă a ajuns la un punct critic, în care fie faci ceva bun, fie ceva…rău!

De ce se întâmplă ca în timp partenerul să ajungă să te scoată din sărite cu micile sale obiceiuri şi ticuri şi de ce începi să-i vezi doar defectele?

Un prim şi simplu motiv: la început, orice persoană îşi limitează manifestările iritante şi îşi camuflează defectele! Nimeni nu se arată exact aşa cum este la începutul unei relaţii, nimeni nu se poartă cum se poartă când este singur şi fiecare încearcă să apară într-o lumină bună!

Un al doilea motiv: psihologii vorbesc despre alergeni sociali. Ce înseamnă aceasta? Că, la o expunere îndelungată, devii alergic! Mai exact, cu cât o relaţie de cuplu este mai lungă, cu atât cresc şansele ca o trăsătură, un obicei, un tic, o expresie pe care la început o laşi neobservată sau pe care o accepţi să înceapă să te irite. La fel, cu cât începi să devii iritat de acestea, începi să devii iritat de întreaga persoană.

Aşadar, când micile lucruri la partener încep să te irite, tu începi să-l vezi într-o lumină mai puţin bună şi invers (spre deosebire de începutul relaţiei, când nu-l cunoşti prea bine şi-l idealizezi). De la faptul că este vorbăreţ, că este dezordonat, că este uituc, că mănâncă dizgraţios, că este în orice alt fel se ajunge să te concentrezi doar pe părţile sale rele. Dar el sau ea nu s-a schimbat! Fie, poate că este oarecum diferit de cum era la început, dar e aceeaşi persoană de care erai îndrăgostit. Modul în care-l vezi tu e diferit.

Atenţie – când încep să te irite diversele lucruri, e doar un pas până ce te irită persoana! Iar deşi aceste mici iritări nu par a fi importante, ele pun în risc relaţia de cuplu. Iritarea se adună până ce ajungi să nu-ţi mai suporţi partenerul. Este imposibil să ai un partener care să nu aibă trăsături, obiceiuri, ticuri care pe tine te irită: suntem diferiţi şi ce unuia îi place, altuia nu-i place… Trebuie să înveţi să accepţi diferenţele mai puţin plăcute şi să nu laşi o mică iritare să devină ceva mai rău.

vezi doar defectele partenerului tău

Aminteşte-ţi că cel sau cea care te scoate acum din sărite este aceeaşi persoană care acum ceva timp te seducea. Aminteşte-ţi de părţile sale bune: fă o listă dacă te ajută! Aminteşte-ţi că fiecare vine cu propriile calităţi şi defecte. Cine eşti tu să ceri perfecţiune?…

Şi aminteşte-ţi că multe dintre lucrurile care te irită, la fel ca şi defectele sale, nu sunt intenţionate! Partenerul nu este aşa cum este şi nu face ce face cu scopul voit să te irite pe tine! Aşa este el sau ea!

Mai important, vezi ce poţi să faci pentru a aduce relaţia la normal. Deseori, când partenerul începe să te irite des şi începi să-i vezi doar defectele, acestea sugerează o problemă mai subtilă în relaţia voastră. Mai exact, poate că ai început să-ţi priveşti partenerul de cuplu într-o lumină proastă pentru că nu te mai simţi intim, apropiat, iubit (atunci ca mecanism de autoapărare începi să-i vezi defectele; în loc de asta, încearcă să readuci în relaţie afecţiunea, intimitatea).

Poate că ai început să-l vezi într-o lumină proastă pentru că nu te simţi tratat corect în relaţie, eşti nemulţumit de cine are puterea, de cine ia deciziile, de cine face majoritatea treburilor etc.. Când ceva în relaţia ta te frustrează şi nemulţumeşte o perioadă, ajungi să critici partenerul, în loc să iei în vizor reala problemă.

Nu în utimul rând, aminteşte-ţi că sunteţi două persoane diferite care trăiesc împreună. O persoană se plânge de ceva, o alta se plânge de exact opusul! Este natural că unele trăsături, obiceiuri, ticuri să te enerveze în timp. Este natural că începi să-i vezi şi defectele, căci nu mai eşti atât de orbit de iubirea pasională a începutului. Partenerul nu trebuie să fie nici ca tine şi nici perfect – este cine este şi fie accepţi acest fapt şi treci cu vederea defectele, fie cauţi în altă parte ceea ce nu poţi găsi: perfecţiunea…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.